Κόσμος

DW: Τελευταία ευκαιρία για τον Μάρτιν Σουλτς

Αξιοπρεπή εμφάνιση σε τηλεοπτική εκπομπή πραγματοποίησε ο Μάρτιν Σουλτς, μόλις πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία. Κι αυτή ήταν και η τελευταία του ευκαιρία, όπως αναφέρει η DW.

Ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Μάρτιν Σουλτς έκανε μία τελευταία προσπάθεια να καλύψει το χαμένο έδαφος, απαντώντας σε ερωτήματα πολιτών στην εκπομπή του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτυου (ARD) «Εκλογική Αρένα» (Wahlarena), στην οποία αφθονούσαν οι υποσχέσεις για κοινωνική δικαιοσύνη.

Δύσκολη αποστολή, αξιοπρεπής εμφάνιση

Η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι πραγματοποίησε μία αξιοπρεπή εμφάνιση, και ότι δεν έκανε λάθη, σημειώνει σε δημοσιεύματά της στη διαδικτυακή της σελίδα η γερμανική Deutsche Welle και επισημαίνει: Αν έκανε και την υπέρβαση, θα φανεί το αργότερο την Κυριακή στην κάλπη,

Η υποδοχή έξω από το τηλεοπτικό στούντιο του ARD ήταν θερμή από τους οπαδούς του Μάρτιν Σουλτς:

«Ευχαριστώ αγαπητοί, ευχαριστώ για την υποστήριξή σας…» αποκρίθηκε ο πρόεδρος του SPD και υποψήφιος για την καγκελαρία. Είναι φανερό ότι αυτούς δεν χρειάζεται να τους πείσει. Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους; Λίγες μέρες απομένουν για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς παραμένουν σταθερά σχεδόν δεκαπέντε ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τους χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ.

Η αποστολή ήταν δύσκολη, καθώς εκλήθη να απαντήσει στα ερωτήματα 150 πολιτών, οι οποίοι ζητούσαν συγκεκριμένες απαντήσεις:

Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη Γερμανία αυξάνεται, τα στεγαστικά δάνεια γίνονται όλο και πιο προσιτά, αλλά την ίδια στιγμή τα ενοίκια εκτοξεύονται στα ύψη, ακόμη και για αξιοπρεπή εισοδήματα. O Μάρτιν Σουλτς απάντησε στο σχετικό ερώτημα λέγοντας:

«Πρέπει να επενδύσουμε στην οικοδομή. Στη Γερμανία δεν χτίζονται αρκετές κατοικίες και επιπλέον το κράτος δεν στηρίζει τον κατασκευαστικό κλάδο. Εμείς, στο δικό μας πολιτικό πρόγραμμα, προβλέπουμε μεγαλύτερη κρατική ενίσχυση. Και αυτό γιατί αν δεν παρέμβουμε στην αγορά πρώτης κατοικίας, θα δούμε τη φτωχοποίηση ακόμη και εκείνων που σήμερα ευημερούν».

Σουλτς: Νέο κοινωνικό συμβόλαιο και «σταθερές» συντάξεις

Κοινωνική δικαιοσύνη. Μείωση ανισοτήτων. Στήριξη για τους κοινωνικά αδύναμους. Αυτή είναι η παραδοσιακή ατζέντα των σοσιαλδημοκρατών, την οποία μάλλον δεν έχουν καταφέρει να «περάσουν» με πειστικό τρόπο μέχρι σήμερα (και) σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα. Μία οικογένεια από την πόλη του Ντάρμσταντ διαμαρτύρεται στην εκπομπή Wahlarena.

Kαι οι δύο γονείς δουλεύουν, έχουν σπουδάσει, συγκεντρώνουν σήμερα ένα ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά ανησυχούν ότι σε λίγο δεν θα μπορούν να πληρώσουν το νοίκι για το διαμέρισμά τους. Δίπλα τους είναι μία συνταξιούχος από τη Σαξονία, μητέρα έξι παιδιών, η οποία καλείται να ζήσει με πενιχρή σύνταξη 600 ευρώ. Με σαρκασμό, και εν μέσω χειροκροτημάτων, περιγράφει την κατάσταση που ζει καθημερινά και κυρίως τη συνεχή απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Όπως λέει χαρακτηριστικά: «μία μητέρα σήμερα πρέπει να είναι ταυτόχρονα και μαγείρισσα, οδηγός ταξί, διοργανώτρια συνεδρίων, γκουρού της επιχειρηματικότητας… Και όλα αυτά χωρίς νυχτερινά επιδόματα και χωρίς να πληρώνεται τα Σαββατοκύριακα…».

Ο Μάρτιν Σουλτς εκφράζει κατανόηση, αλλά αποφεύγει να εκστομίσει την εύκολη προεκλογική υπόσχεση για αύξηση συντάξεων. Αντ΄αυτού υπόσχεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και «σταθερές» συντάξεις, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. «Θέλω να παρέμβω εδώ», λέει. «Θέλω να προτείνω ένα νέο συμβόλαιο αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές, το οποίο θα διασφαλίζει ότι παραμένει σταθερό το σημερινό επίπεδο συντάξεων, ότι θεσπίζουμε ειδική σύνταξη αλληλεγγύης, αλλά και πλαφόν στις εισφορές. Και ότι δεν θα δουλεύουμε μέχρι τα 70, αλλά μέχρι τα 67».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ζελένσκι: Η συνάντηση με τον Πούτιν μπορεί να γίνει αν συμφωνηθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία – «Όχι» για Βουδαπέστη
«Αν οι Ρώσοι δεν είναι έτοιμοι, θα θέλαμε να δούμε μία ισχυρή αντίδραση από τις ΗΠΑ», είπε - Ελβετία, Αυστρία ή Τουρκία «ψηφίζει» ο Ουκρανός πρόεδρος ως τις χώρες που μπορεί να τους φιλοξενήσουν για τι διμερή συνάντηση
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 21
«Τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας χρειάζονται συνεχή βελτίωση γιατί δέχονται κολοσσιαίες απειλές» λέει ο επικεφαλής της Rosatom
«Τώρα, στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία, είναι μια εποχή τεράστιων απειλών για την ύπαρξη της χώρας μας», δήλωσε ο Αλεξέι Λιχάτσεφ, διευθυντής της Rosatom
Θραύσματα εκρηκτικού μηχανισμού, με μια προειδοποιητική πινακίδα για ακτινοβολία στο προσκήνιο, εκτίθενται από τις ουκρανικές αρχές μετά από επίθεση με drone στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, Ουκρανία
34χρονη από τις ΗΠΑ πυροβόλησε τον σύζυγο και τα 2 παιδιά της και αυτοκτόνησε – Το ανατριχιαστικό βίντεο πριν το φονικό
Τραγική ειρωνεία αποτελεί ένα βίντεο που ανέβασε 2 μέρες πριν το φονικό η 34χρονη Έμιλι στον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok, στο οποίο μιλούσε για τη μάχη που έδινε με την κατάθλιψη
Η Έμιλι Λονγκ και η οικογένειά της
4
CNN: «Θανατική ποινή για τους ομήρους η κατάληψη της Γάζας» – Εξαντλημένος θα επιχειρήσει ο ισραηλινός στρατός
Μάχες σώμα με σώμα μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χαμάς - Προσοχή σκληρά βίντεο - Το 40% των ισραηλινών στρατιωτών έχουν πλέον σημαντικά λιγότερο κίνητρο να υπηρετήσουν στο μέτωπο
Στρατός Ισραήλ
18
Διαδηλωτές γιούχαραν τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Βανς, για την παρουσία εθνοφρουρών στην Ουάσινγκτον - Η απάντησή του στα συνθήματα
Με αφορμή το σύνθημα «Ελευθερώστε την Ουάσινγκτον», ο Τζέι Ντι Βανς έδωσε τη δική του απάντηση λέγοντας «ς ελευθερώσουμε την Ουάσιγκτον, ώστε οι νέες οικογένειες να μπορούν να περπατούν και να αισθάνονται ασφαλείς»
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς