Οικονομία

Ρέγκλινγκ: Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα

Μικρό καλάθι κρατάει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρεγκλινγκ σε ότι αφορά στην ολοκλήρωση του προγράμματος και την πλήρη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Η μεταρρυθμιστική βούληση είναι αυτή που θα κρίνει τα πάντα στην Ελλάδα και όχι η έξοδος στις αγορές, διεμήνυσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον ο κ.Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ακόμη 10 μήνες έως την ολοκλήρωση του προγράμματος της και ένα μεγάλο ποσό βοήθειας να λάβει ακόμη.

Σημείωσε ότι ήταν πολύ θετικό βήμα η έκδοση ομολόγων τον Ιούλιο και ότι υπάρχουν πολύ θετικά σημάδια ότι η έξοδος θα είναι επιτυχής.

Παρατήρησε όμως ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν και δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει βγει από την πολύ δύσκολη φάση που ήταν τα προηγούμενα χρόνια και αυτό που απομένει να γίνει είναι η εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων και η επιστροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές.

“Πιο σημαντική από την στρατηγική έξοδος στις αγορές είναι η συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος τους επόμενους δέκα μήνες θα είναι καθοριστική για την επιτυχημένη ολοκλήρωσή του. Υπάρχουν πολύ καλές ευκαιρίες για να γίνει αυτό” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η βοήθεια που δίνει στα διάφορα κράτη ο ESM είναι πολύ σημαντική καθώς έχει πολύ προνομιακούς όρους δανεισμού και δίνει τη δυνατότητα στα κράτη να επιστρέφουν στη βιωσιμότητα και να δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο. Ως παράδειγμα ανέφερε την Ελλάδα η οποία όπως δήλωσε έχει λάβει από τον ESM περισσότερα χρήματα από οποιανδήποτε άλλον πιστωτή της, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 5% του ΑΕΠ της χώρας. Παράλληλα αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει καταβάλει η Ελλάδα την οποία χαρακτήρισε τεράστια και σε κάποιο βαθμό “μη απαραίτητη”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Κεραμέως: Πάνω από 60 οι ενσωματώσεις προτάσεων φορέων, κομμάτων, πολιτών στο εργασιακό νομοσχέδιο
«Πριν από λίγες μέρες σημειώσαμε άλλο ένα ρεκόρ στις νέες θέσεις εργασίας. Το 8μηνο του 2025 είναι το καλύτερο στην ιστορία της χώρας, με 317.000 νέες θέσεις εργασίας», είπε η Υπουργός
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής 1