Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Τρόμος στη Νέα Υόρκη με 8 νεκρούς – Έτσι έγινε η επίθεση στο Μανχάταν

Νέα Υόρκη Μανχάταν τρομοκρατική επίθεση

– Τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη, για πρώτη φορά μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001
– Αιματοκυλίστηκε το Μανχάταν από την επίθεση 29χρονου Ουζμπέκου
– Έπεσε με φορτηγό πάνω σε πεζούς και ποδηλάτες – Άφησε πίσω του 8 νεκρούς
– Σταμάτησε η πορεία του όταν τράκαρε με σχολικό – Τραυματίστηκαν παιδιά
– Βρήκαν στο φορτηγό σημαίες του Ισλαμικού Κράτους και σημείωμα υποταγής τους τζιχαντιστές

Ήταν 11 Σεπτεμβρίου 2001 όταν η Νέα Υόρκη δεχόταν τη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μεσημέρι της Τρίτης (31.10.2017), με το Μανχάταν γεμάτο μασκαράδες λόγω Halloween, οι δρόμοι της βάφτηκαν ξανά με αίμα. Με το αίμα οκτώ αθώων ανθρώπων.

Το σημείο της επίθεσης της Τρίτης, στο νοτιοδυτικό Μανχάταν, δεν είναι μακριά από το μνημείο για τα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ένας 29χρονος άνδρας, που σύμφωνα με τις πληροφορίες κατάγεται από το Ουζμπεκιστάν και είχε φτάσει στις ΗΠΑ το 2010, αποφάσισε να θερίσει ζωές. Νοίκιασε ένα φορτηγό και αποφάσισε να “επαναλάβει” τον τρόμο που έζησαν η Νίκαια, το Βερολίνο, το Λονδίνο, η Βαρκελώνη.

Άφησε πίσω του οκτώ νεκρούς, ανάμεσά τους πέντε πολίτες από την Αργεντινή και μια από το Βέλγιο. Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 11, ανάμεσά τους και τουλάχιστον δυο παιδιά. Η πυροσβεστική υπηρεσία έκανε λόγο για 11 τραυματίες. Είναι σε «σοβαρή», αλλά όχι κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγονται τρεις Βέλγοι, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.

Η ταυτότητα του δράστη δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε μόνο ότι είναι 29 ετών, ενώ διευκρίνισε πως δεν αναζητεί κανέναν άλλον ύποπτο. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ όμως πρόκειται για τον Ουζμπέκο Σαϊφούλο Σαΐποφ.

Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση σε οποιονδήποτε έχει φωτογραφίες ή βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης να της δώσει το υλικό.

Τρόμος στο Μανχάταν

Ο Σαΐποφ είχε αποφασίσει να σκοτώσει. Νοίκιασε ένα φορτηγό, όπως είχαν κάνει σε άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις οπαδοί των τζιχαντιστών. Πάτησε γκάζι και έπεσε πάνω σε ποδηλάτες και πεζούς.

Ήταν 15:00 το μεσημέρι, τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας). Κατά μήκος του ποταμού Χάντσον βρισκόταν πλήθος ανθρώπων. Αρκετοί φορούσαν ήδη μεταμφιέσεις για να γιορτάσουν το Halloween.

Στις 15:05, ο Σαΐποφ μπήκε σε λωρίδα για ποδηλάτες, στη Χιούστον Στριτ. Άρχισε να χτυπάει τον κόσμο που βρισκόταν στο διάβα του. Η πορεία του φορτηγού του σταμάτησε όταν τράκαρε με σχολικό λεωφορείο. Από τη σύγκρουση, τραυματίστηκαν δυο παιδιά. Το ένα είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Το ντοκουμέντο της φρίκης

Ο δράστης βγήκε από το φορτηγό και στα χέρια του κρατούσε δυο πιστόλια. Αποδείχθηκε αργότερα ότι ήταν ψεύτικα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ» (σ.σ. Ο Θεός είναι Μεγάλος).

Video ντοκουμέντο τον έχει καταγράψει να τρέχει στους δρόμους του Μανχάταν για να ξεφύγει από τους αστυνομικούς. Δεν ξέφυγε. Τον πυροβόλησαν στο στομάχι, τον τραυμάτισαν και τον συνέλαβαν.

Δείτε το video ντοκουμέντο

https://youtu.be/WCkv_Nz5EWM

Από τις έρευνες στο φορτηγάκι του 29χρονου, βρέθηκαν σημαίες του ISIS και ένα χειρόγραφο σημείωμα. Σε αυτό ο Σαΐποφ ορκιζόταν υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο δράστης είχε φτάσει στις ΗΠΑ το 2010. Κυρίως ζούσε στο Νιού Τζέρσεϊ, όπου είχε νοικιαστεί το φορτηγάκι. Διέθετε άδεια μόνιμης παραμονής στις ΗΠΑ, τη λεγόμενη «πράσινη κάρτα». Δούλευε ως οδηγός για την Uber, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σαΐποφ βρισκόταν ήδη «στο ραντάρ» της αστυνομίας.

Μετά τον τραυματισμό του από τους αστυνομικούς, ο 29χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση. Η ζωή του δεν κινδυνεύει, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Τραμπ: Αρκετά!

Μπορεί οι αρχές να μην έχουν, ακόμη, ανακοινώσει ότι για την επίθεση ευθύνεται το Ισλαμικό Κράτος, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν… ασταμάτητος. Πάντα μέσω twitter, έγραψε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο ISIS να επιστρέψει ή να μπει στη χώρα μας αφού το νικήσαμε στη Μέση Ανατολή και αλλού. Αρκετά!»

«Καλή η πολιτική ορθότητα, αλλά όχι για αυτό!», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Και ανακοίνωσε ότι διέταξε να ενισχυθούν οι έλεγχοι στους αλλοδαπούς που επιθυμούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, πιο προσεκτικός, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο χαρακτήρισε την επίθεση ανήμερα του το Χάλογουιν, μια «θρασύδειλη τρομοκρατική ενέργεια». Δεν αναφέρθηκε στους τζιχαντιστές και το Ισλαμικό Κράτος.

«Είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο ντε Μπλάζιο σε δηλώσεις του από το σημείο της επίθεσης. Μια επίθεση που έρχεται λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για τη δημαρχία της πόλης (σ.σ. είναι την Κυριακή). Ζήτησε από τους πολίτες να επιδεικνύουν μεγάλη επαγρύπνηση και να ενημερώνουν τις αρχές για οτιδήποτε ασυνήθιστο.

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις ΗΠΑ.

«Στόχος από το 2001»

«Ξέρουμε από τον Σεπτέμβριο του 2001 ότι είμαστε στόχος», αλλά «θα ζήσουμε τις ζωές μας και δεν θα αφήσουμε την τρομοκρατία να νικήσει», είπε από την πλευρά του ο Άντριου Κιούμο, ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ανακοίνωσε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην εξαιρετικά τουριστική οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Στη μνήμη των θυμάτων

Το One World Trade Center, ο ουρανοξύστης που υψώνεται στο σημείο όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι που κατέρρευσαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001, φωτιζόταν όλη τη νύχτα με το κόκκινο, το λευκό και το μπλε, προς τιμή «της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Στα social media πολλοί υπόσχονταν ότι δεν θα υποχωρήσουν έναντι της τρομοκρατίας χρησιμοποιώντας την ετικέτα #NYCstrong («η Νέα Υόρκη δυνατή»).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις