Κόσμος

456 ηθοποιοί καταγγέλλουν σεξουαλική κακοποίηση στη Σουηδία

Η υπουργός Πολιτισμού της Σουηδίας, Άλις Μπαν Κουνκέ κάλεσε τους διευθυντές των θεάτρων της χώρας σε κρίσιμες διαβουλεύσεις μετά τη δημοσίευση επιστολής που υπογράφουν 456 γυναίκες ηθοποιοί, στην οποία καταγγέλλουν παρενόχληση ακόμη και βιασμούς που υπέστησαν από συναδέλφους και εργοδότες τους.

Η επιστολή που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Svenska Dagbladet υπογράφεται από μερικά από τα πιο διάσημα αστέρια του κινηματογράφου και του θεάτρου στη Σουηδία. Mεταξύ των οποίων η Σοφία Χέλιν , η Αλεξάντρα Ράπαρτοτ, η Χέλενα Μπέργκστρομ, η Λία Μπόισεν και η Λίνα Τσέιντζ.

Στην επιστολή περιγράφονται με λεπτομέρεια συγκλονιστικά στοιχεία ανάρμοστων συμπεριφορών από βιασμό έως σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση στη σουηδική βιομηχανία θεάτρου. Χωρίς να αναφέρονται ούτε τα θύματα ούτε οι δράστες.

Ανατριχιαστική καταγγελία ηθοποιού

«Όλο το συνεργείο και οι ηθοποιοί μέναμε στο ίδιο ξενοδοχείο. Εκεί που καθόμουν το βράδυ, άκουσα τον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό που υποδυόταν τον σύζυγό μου να μιλάνε για το ποιος θα έρθει πρώτος σε μένα, στο δωμάτιό μου. Όλο το βράδυ προσπαθούσαν να μπουν στο δωμάτιό μου, τόσο από την πόρτα όσο και από το παράθυρο. Ζήτησα από έναν άνδρα ηθοποιό, τον οποίο δεν γνώριζα, να με προστατεύσει. Είμαι ευγνώμων σε αυτόν» αναφέρει μία από τις 20 ανώνυμες ιστορίες.

Άλλες ιστορίες αφορούν σεξουαλική παρενόχληση, εκρήξεις οργής , εκφοβισμούς, απειλές και άλλα περιστατικά. «Δεν θα μείνουμε άλλο σιωπηλές» δεσμεύονται οι 456 υπογράφουσες την επιστολή. «Θα πρέπει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν και το δικαστικό σύστημα να επιτελέσει το έργο του. Όταν υπάρχει λόγος γι αυτό».

Η υπουργός Πολιτισμού κάλεσε τους διευθυντές της Σουηδικής Εθνικής Εταιρείας Θεάτρου, του Βασιλικού Δραματικού Θεάτρου και της Βασιλικής Σουηδικής Όπερας σε συνάντηση. «Ήμουν σαφής για το πόσο σοβαρά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα. Ζητάμε αλλαγή» δήλωσε στη Svenska Dagbladet μετά τη συνάντηση. «Είμαι συγκλονισμένη, αηδιασμένη, αναστατωμένη και εξοργισμένη».

Με το hashtag #metoo, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες παρενόχλησης, σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού. Η Σουηδία, μία από τις χώρες που έχουν επιτύχει απόλυτη ισότητα των φύλων, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η Άννα Σέρμερ, διευθύνουσα σύμβουλος του Σουηδικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, δήλωσε ότι σοκαρίστηκε από κάποιες καταγγελίες. Δεν εξεπλάγη ωστόσο που η εκστρατεία #MeToo έφθασε και στη Σουηδία. «Αυτό που αντιμετώπισαν απλά κάνοντας τη δουλειά τους είναι απαράδεκτο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίντριχ Μερτς: Ο πρώτος καγκελάριος που δεν εκλέχτηκε από τον α’ γύρο – «Πρέπει να σκεφτεί γιατί δεν τον στήριξαν»
Πώς κάλυψαν τα γερμανικά ΜΜΕ την ανταρσία των βουλευτών στον νέο καγκελάριο - Η ταπεινωτική ήττα του και το σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία της Γερμανίας
Φρίντριχ Μέρτς
Πολεμική νύχτα για Ινδία και Πακιστάν: Το Νέο Δελχί έστειλε πυραύλους στο Κασμίρ – «Απάντησαν» με αντίποινα
Η Ινδία χτύπησε σε έξι τοποθεσίες στο Πακιστάν που απάντησε με πυρά πυροβολικού - Οκτώ Πακιστανοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι 35 έχουν τραυματιστεί από τα ινδικά πλήγματα, σύμφωνα με τον νέο επίσημο απολογισμό
Η Ινδία επιτέθηκε στο Πακιστάβ 3
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο