Κόσμος

Ο Τραμπ υπόσχεται ιθαγένεια σε 1,8 εκατ. μετανάστες με ανταλλάγματα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα προτείνει στο Κογκρέσο έναν δρόμο προς την απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας για 1,8 εκατ. μετανάστες που είχαν εισέλθει παράτυπα στις ΗΠΑ.

Η διαδικασία πολιτογράφησης, διάρκειας 10 έως 12 ετών, θα ωφελήσει κυρίως τους «Ονειροπόλους» (Dreamers), τους νέους παράτυπους μετανάστες που είχαν μπει στη χώρα όταν ήταν παιδιά και προστατεύονται μέχρι τον Μάρτιο από το πρόγραμμα DACA, το οποίο είχε τεθεί σε εφαρμογή με διάταγμα του τέως προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και μετανάστες που δεν ήταν δικαιούχοι αυτού του προγράμματος.

Ο Τραμπ όμως ταυτόχρονα θα απαιτήσει επίσης πιστώσεις ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Κογκρέσο για την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Το σχέδιο αυτό ήταν μια από τις κεντρικότερες –και πιο αμφιλεγόμενες– προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ.

Αυτές οι προτάσεις αποτελούν κεντρικά στοιχεία του σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης που παρουσίασε ο Λευκός Οίκος και προσδοκά να εγκριθεί από τους δημοκρατικούς και τους ρεπουμπλικάνους προκειμένου να τερματιστεί το πολύμηνο μπραντεφέρ για αυτό το εξαιρετικά λεπτό ζήτημα.

Το πρόγραμμα DACA επέτρεψε σε περίπου 690.000 νέους μετανάστες χωρίς χαρτιά να αποκτήσουν άδειες νόμιμης παραμονής και να σπουδάζουν ή να εργάζονται νόμιμα. Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο τη σταδιακή κατάργησή του, κρίνοντας ότι ήταν αντισυνταγματικό και δίνοντας στο Κογκρέσο προθεσμία μέχρι τον Μάρτιο για να βρει λύση.

Ζητά ανταλλάγματα από το Κογκρέσο

Οι δημοκρατικοί μετέτρεψαν το ζήτημα σε κορυφαία προτεραιότητά τους. Οι ρεπουμπλικάνοι γενικά είναι σύμφωνοι στην πολιτογράφηση των «Ονειροπόλων» αλλά ο ένοικος του Λευκού Οίκου απαιτεί σε αντάλλαγμα την έγκριση από το Κογκρέσο πιστώσεων για την ανέγερση του τείχους που υποσχόταν προεκλογικά στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε την πρόταση ως παραχώρηση με στόχο να εξασφαλιστούν ψήφοι δημοκρατικών. Ωστόσο, αυτή συμπεριλαμβάνει στοιχεία όπως η επιβολή αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας στα σύνορα, η αποτροπή της έλευσης νέων μεταναστών, των οικογενειακών επανενώσεων, ή την κατάργηση της «λοταρίας» για μετανάστες, που απευθύνονται στους πιο σκληροπυρηνικούς ρεπουμπλικάνους. Ακόμη, προβλέπει αύξηση των ποσών που δαπανώνται για τη συνοριοφυλακή και για τους δικαστές που χειρίζονται υποθέσεις μετανάστευσης καθώς και πολύ ταχύτερες απελάσεις.

Το σχέδιο του Λευκού Οίκου «είναι μια νέα επίθεση εναντίον των μεταναστών, που χρησιμοποιεί τους Ονειροπόλους σαν διαπραγματευτικό χαρτί», έκρινε η Ντίνα Τάιτους, βουλεύτρια των δημοκρατικών που εκλέγεται στη Νεβάδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε άλλη χώρα θα σταλούν τα «μαύρα κουτιά» του Falcon με τον Λίβυο αντιστράτηγο που σκοτώθηκε στη συντριβή κοντά στην Άγκυρα
«Η ανάλυση του καταγραφέα συνομιλιών στον θάλαμο διακυβέρνησης και του καταγραφέα δεδομένων πτήσης θα βοηθήσει στον προσδιορισμό των αιτιών της συντριβής», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών
Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες έρευνας και διάσωσης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ Αλ-Χαντάντ
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέο χάρτη του σύμπαντος από το διαστημικό τηλεσκόπιο «SPHEREx» – Μαγεύουν οι εικόνες από τον «Γαλαξία»
Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που συνέλεξαν από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου, για να μελετήσουν πώς έχουν αλλάξει οι γαλαξίες κατά τη διάρκεια της σχεδόν 14 δισ. ετών ιστορίας του σύμπαντος
γαλαξίας
Προκλητική απάντηση Ερντογάν στην τριμερή Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου: «Δεν θα παραβιαστούν τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο»
«Δεν έχουμε πέσει θύματα των παιχνιδιών τους, δεν έχουμε υποκύψει σε προκλήσεις και δεν θα πέσουμε θύματα» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν