Ελλάδα

Πλειστηριασμοί: Νέα εγκύκλιος – Αποκλειστικά ηλεκτρονικοί από την 1η Μαϊου

Διευκρινίσεις για τις κυριότερες μεταβολές στο καθεστώς των πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο περιλαμβάνει εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Μεταξύ άλλων, οι κυριότερες μεταβολές που επήλθαν στο δίκαιο της Διοικητικής Εκτέλεσης για οφειλές προς το Δημόσιο είναι οι ακόλουθες, όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο:

– Θέσπιση διενέργειας και των κατά Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) διενεργούμενων πλειστηριασμών (κινητών και ακινήτων) με ηλεκτρονικά μέσα. Αποκλειστική διενέργεια αυτών με ηλεκτρονικά μέσα από 1-5-2018.

– Εναρμόνιση του χρόνου και τρόπου διενέργειας πλειστηριασμού (κινητών και ακινήτων) με ηλεκτρονικά μέσα κατά τα πρότυπα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

– Θέσπιση ηλεκτρονικής δημοσίευσης περιλήψεων προγραμμάτων πλειστηριασμού σε διαδικτυακό τόπο και μεταβολή-εναρμόνιση του χρόνου κοινοποίησης και δημοσίευσης του προγράμματος πλειστηριασμού (κινητών και ακινήτων).

– Θέσπιση ελάχιστου υποχρεωτικού περιεχομένου της περίληψης προγράμματος πλειστηριασμού (κινητών και ακινήτων).

– Θέσπιση ειδικής προθεσμίας κατάθεσης εκπλειστηριάσματος από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα.

– Μεταβολή του χρόνου αποστολής των σχετικών εγγράφων στον υπάλληλο του πλειστηριασμού τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό(κινητών και ακινήτων).

– Επαναπροσδιορισμός της τιμής πρώτης προσφοράς σε προγράμματα πλειστηριασμών (ακινήτων) που εκδίδονται μετά τις 17-1-2018 και καθορισμός αυτής βάσει της εμπορικής αξίας τους. Εναρμόνιση με τα ισχύοντα περί εκτίμησης της αξίας και καθορισμού τιμής πρώτης προσφοράς στην εμπορική αξία των ακινήτων, για κατασχέσεις που επιβάλλονται μετά τις 18-1-2018.

– Διεύρυνση της προθεσμίας άσκησης αναγγελίας του Δημοσίου το αργότερο σε 15 ημέρες από τον πλειστηριασμό.

Πότε θα γίνονται οι πλειστηριασμοί

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται μόνο εργάσιμη ημέρα, Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 έως τις 14:00 ή από τις 14:00 έως τις 18:00.

Ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δεν μπορεί να γίνει από την 1η Αυγούστου έως την 31η Αυγούστου. Επίσης, την προηγούμενη και την επομένη εβδομάδα της ημέρας των εκλογών.

Αυτή η απαγόρευση ισχύει και για τις επαναληπτικές εκλογές και μόνο για τις περιφέρειες που διεξάγονται τέτοιες. Εκτός αν πρόκειται για πλοία, αεροσκάφη και για πράγματα που μπορούν να υποστούν φθορά.

Η απαγόρευση διενέργειας του πλειστηριασμού από την 1η έως την 31η Αυγούστου δεν εφαρμόζεται όταν πρόκειται για πλοία και αεροσκάφη.

Σε περίπτωση, πάντως, που τα κατασχεμένα πράγματα βρίσκονται στην περιφέρεια περισσότερων ειρηνοδικείων, ο πλειστηριασμός διενεργείται, κατ’ επιλογή του επισπεύδοντος, στην περιφέρεια οποιουδήποτε εκ των άνω ειρηνοδικείων.

Εάν ο πλειστηριασμός μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μόνο σε μία από αυτές, επιλέγεται υποχρεωτικά η περιφέρεια του συγκεκριμένου ειρηνοδικείου. Αν για οποιονδήποτε λόγο, δεν μπορεί να διενεργηθεί σε καμία από αυτές, τότε επιλέγεται η περιφέρεια του συμβολαιογραφικού συλλόγου της πρωτεύουσας του κράτους. Αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του πλειστηριασμού είναι το δικαστήριο του τόπου εκτέλεσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Θεσσαλονίκη: Τα βασανιστήρια που κάνουν οι αυτόκλητοι «τιμωροί παιδόφιλων» στα θύματά τους – «Για να δούμε χορεύεις;» και μετά ξύλο
Στα social media καταγράφονται αντιδράσεις, απειλές και εξηγήσεις από τις σκοτεινές ομάδες, που δρουν ανενόχλητες σε Βόλο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Θεσσαλονίκη: Τα βασανιστήρια που κάνουν οι αυτόκλητοι «τιμωροί παιδόφιλων» στα θύματά τους – «Για να δούμε χορεύεις;» και μετά ξύλο
Αφού έστησαν ενέδρα στον 14χρονο και τον σάπισαν στο ξύλο στον Χολαργό, πανηγύριζαν στα social media με το μαχαίρι της επίθεσης
«Άρχισαν να τον μαχαιρώνουν 2 φορές στο γλουτό, μια στην κοιλιά και 3 στο μπούτι, δεν έχασε τις αισθήσεις του» λέει στο newsit.gr φίλη του θύματος που δέχτηκε την επίθεση
Δράστες Χολαργός
Ταυτοποιήθηκαν όσοι αγρότες συμμετείχαν στα επεισόδια σε Ηράκλειο και Χανιά - Αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες
Κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και κατά συναυτουργία, οπλοφορία - οπλοχρησία, επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατα συρροή και κατά συναυτουργία, φθορές κατά συρροή, διατάραξη κοινής ειρήνης και παρακώλυση συγκοινωνιών
Επεισόδια στα Χανιά
Ανανεώθηκε πριν 6 λεπτά
95
Νεκρός ο 40χρονος στην Κρήτη που είχε εγκλωβιστεί στο φαράγγι του Αμπά - «Μπορεί να ζούσε εάν είχε έρθει το ελικόπτερο από την αρχή»
Η επιχείρηση διάσωσης είχε ξεκινήσει από χθες το απόγευμα, όμως εξαιτίας του δύσβατου σημείου στο οποίο είχε παγιδευτεί ο άνδρας, οι διασώστες δεν κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν εγκαίρως
κρήτη