Κόσμος

ΗΠΑ: Σε υψηλό 9 ετών διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο το εμπορικό έλλειμμα

Περισσότερο από το αναμενόμενο διευρύνθηκε το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα τον Δεκέμβριο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2008 καθώς η ισχυρή εγχώρια ζήτηση οδήγησε τις εισαγωγές σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα ότι το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 5,3% στα 53,1 δισεκ. δολάρια. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 και καταγράφεται μετά το ανοδικά αναθεωρημένο έλλειμμα των 50,4 δισεκ. δολαρίων του Νοεμβρίου.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το εμπορικό έλλειμμα να αυξηθεί στα 52,0 δισεκ. δολάρια τον Δεκέμβριο, από τα 50,5 δισεκ. ένα μήνα νωρίτερα. Ένα μέρος της αύξησης του Δεκεμβρίου οφείλεται στην άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων.

Το 2017, το έλλειμμα σημείωσε άλμα 12,1% στα 566,0 δισεκ. δολάρια, το υψηλότερο από το 2008. Το πολιτικά ευαίσθητο εμπορικό έλλειμμα ΗΠΑ-Κίνας αυξήθηκε πέρυσι κατά 8,1% στο επίπεδο ρεκόρ των 375,2 δισεκ. δολαρίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευθεί να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα μέσω των εμπορικών πολιτικών του που βάζουν «Πρώτα την Αμερική» και στόχο έχουν να ανακόψουν τις αθέμιτες εισαγωγές και να επαναδιαπραγματευθούν παλαιότερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που έχουν συνάψει οι ΗΠΑ.

Η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος είναι πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα το εμπόριο να αποτελέσει βαρίδι στο ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. Το εμπόριο αφαίρεσε 1,13 ποσοστιαία μονάδα από την αύξηση του ΑΕΠ τους τελευταίους τρεις μήνες του 2017.

Η κυβέρνηση του Τραμπ πιστεύει ότι ένα μικρότερο εμπορικό έλλειμμα, σε συνδυασμό με βαθύτερες φορολογικές μειώσεις, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη. Τον Ιανουάριο, ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ και μεγάλων πλυντηρίων, ενώ μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς ή ανώτατα όρια στο χάλυβα και το αλουμίνιο για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Τέτοιου είδους κινήσεις ίσως αποδειχθούν πολιτικά δημοφιλείς μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ από την εργατική τάξη, ιδιαίτερα σε Πολιτείες που έχουν πληγεί από το κλείσιμο εργοστασίων και τον ανταγωνισμό των εισαγωγών. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι θα μάλλον δεν θα καταφέρουν να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό την τροχιά αύξησης του συνολικού εμπορικού ελλείμματος, το οποίο συνδέεται περισσότερο με μακροοικονομικούς παράγοντες.

Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9% στο ποσό ρεκόρ των 210,8 δισεκ. δολαρίων τον Δεκέμβριο. Οι εισαγωγές των τροφίμων, των κεφαλαιουχικών και των καταναλωτικών αγαθών ήταν οι υψηλότερες ιστορικά τον Δεκέμβριο. Οι εισαγωγές είναι αποτέλεσμα της ισχυρής εγχώριας ζήτησης, η οποία αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πάνω από τρία χρόνια το τέταρτο τρίμηνο.

Οι εξαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν κατά 2,5% στα 137,5 δισεκ. δολάρια τον Δεκέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Οι εξαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών ανήλθαν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Η ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας δίνει ώθηση στις εξαγωγές, ενώ η υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου καθιστά τα αγαθά που έχουν παραχθεί στις ΗΠΑ περισσότερο ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά.

Οι εισαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν κατά 7,6%, ενώ οι εξαγωγές προς την κινεζική αγορά αυξήθηκαν κατά 7,5%. Ως εκ τούτου, το εμπορικό έλλειμμα ΗΠΑ-Κίνας μειώθηκε κατά 13% τον Δεκέμβριο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο άνδρας που συνελήφθη σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση είναι ένας 45χρονος Βρετανός υπήκοος, γεννημένος στη Σομαλία
Τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τον εκλογικό χάρτη της Λουιζιάνα, «χτύπημα στη φυλετική ισότητα»
«Ένας νόμος γραμμένος με το αίμα, τον ιδρώτα και τις θυσίες των Αμερικανών για να εμποδίσουν τις φυλετικές διακρίσεις, για άλλη μια φορά αποδυναμώνεται», ανέφερε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ
Το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον
Στα 119,71 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2022, εκτοξεύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη, ότι σκοπεύει να διατηρήσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν μέχρι το καθεστώς να πει «ναι» σε μία συμφωνία που θα απαντά στις ανησυχίες των ΗΠΑ
The Rishiri Galaxy, an oil and chemical tanker sailing under the flag of Panama, is docked at the Texas City docks next to the Marathon Galveston Bay Refinery shortly after U.S. President Donald Trump announced a 60-day waiver of the Jones Act shipping law, in Texas City, Texas, U.S. March 18, 2026. REUTERS/Antranik Tavitian