Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Συρία: Τα “γυρίζει” η Τουρκία – “Δεν ξέρουμε αν μας κατέρριψαν το ελικόπτερο η αν έπεσε από βλάβη”

Συρία: Τα “γυρίζει” η Τουρκία – “Δεν ξέρουμε αν μας κατέρριψαν το ελικόπτερο η αν έπεσε από βλάβη”

Τελικά… δεν είναι και τόσο σίγουροι οι Τούρκοι πως το ελικόπτερο στην Συρία καταρρίφθηκε και δεν έπεσε από βλάβη που προκλήθηκε.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διευκρίνισε μιλώντας στην τηλεόραση πως δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά το συμβάν, τόνισε όμως πως το ελικόπτερο συνετρίβη και πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει πως υπήρξε «εξωτερική επέμβαση».

Ο στρατός ανακοίνωσε στη συνέχεια πως άλλοι τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν στη σημερινή επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής, σε ένα ξεχωριστό επεισόδιο.

Έξω φρενών ο Ερντογάν!

Ένα από τα ελικόπτερα μας μόλις καταρρίφθηκε. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν. Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Μπορεί να χάσουμε ένα ελικόπτερο, αλλά θα πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε μέλη του κόμματος του (AKP) στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποιους ακριβώς θεωρεί υπεύθυνους για την κατάρριψη του ελικοπτέρου.

Click4more: Βίντεο ντοκουμέντο! Η στιγμή της κατάρριψης του Ισραηλινού F-16

Το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε από την πλευρά του πως το ελικόπτερο καταρρίφθηκε στη μεθοριακή επαρχία Χατάι, στη νότια Τουρκία.

Προσπάθειες να προσεγγιστούν τα συντρίμμια

Σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, καταβάλλονται προσπάθειες να προσεγγιστούν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου στον τομέα Κιριχάν.

Η Τουρκία και οι σύμμαχοί της που πολεμούν στο πλευρό των Σύρων ανταρτών εξαπέλυσαν στις 20 Ιανουαρίου την επιχείρηση «Κλάδος ελαίας» εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας κουρδικής παραστρατιωτικής δύναμης που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα αλλά είναι επίσης πολύτιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Άγκυρα θεωρεί πως οι YPG είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που πραγματοποιεί ένοπλο αγώνα κατά του κεντρικού τουρκικού κράτους εδώ και τρεις δεκαετίες.

Εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μουστέφα Μπάλι, έγραψε στο Twitter πως το ελικόπτερο καταρρίφθηκε στον τομέα Ράτζο, στην περιοχή Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία.

“Δεν θα κλείσουμε τα μάτια στους τρομοκράτες”

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα πως η Τουρκία δεν επενέβη στο Αφρίν για να κάνει πόλεμο ούτε επειδή έχει «βλέψεις» στο έδαφος μιας άλλης χώρας, στην προκειμένη περίπτωση της Συρίας.

«Λυπάμαι αλλά κανένα κράτος δεν θα έκλεινε τα μάτια σε μια τρομοκρατική οργάνωση που αναπτύσσεται στο πλευρό του όπως ένας όγκος», εξήγησε σε τηλεοπτική συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε από την επαρχία Μούγλα (δυτικά).

«Πρόκειται για μια απειλή για την Τουρκία την οποία η Άγκυρα έχει το φυσικό δικαίωμα να πολεμήσει στο πλαίσιο των διεθνών και των εσωτερικών νόμων», πρόσθεσε.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις