Κόσμος

NY Times: Η Βόρεια Κορέα βοηθά τον Άσαντ να φτιάξει χημικά όπλα!

Θεωρία συνωμοσίας ή μια σοκαριστική αλήθεια που έρχεται στο φως; Βοηθάει η Βόρεια Κορέα τη Συρία και τον Άσαντ να κατασκευάσουν τα χημικά όπλα με τα οποία δολοφονείται άμαχος πληθυσμός;

Αυτό υποστηρίζει έγγραφο ειδικών του ΟΗΕ που φέρνει στο φως τη εφημερίδα New York Times. Πως η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει την κυβέρνηση της Συρίας με υλικά που είναι πιθανό να χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστούν χημικά όπλα!.

Πλάκες υλικών που αντέχουν την έκθεση σε οξύ, βαλβίδες και θερμόμετρα είναι ανάμεσα στα υλικά που έχει προμηθεύσει η Πιονγκγιάνγκ στη Δαμασκό, αναφέρεται σε έκθεση ειδικών του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένοι με την επίβλεψη των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας και επικαλείται η εφημερίδα.

Υλικά και… προσωπικό από τη Βόρεια Κορέα στη Συρία

Βορειοκορεάτες τεχνικοί, εξειδικευμένοι στην πυραυλική τεχνολογία, εργάζονται εξάλλου σε εγκαταστάσεις όπου φέρονται να κατασκευάζονται χημικά όπλα στη Συρία, προστίθεται στο δημοσίευμα.

[read4more]

Στο έγγραφο που επικαλούνται οι Τάιμς της Νέας Υόρκης γίνεται λόγος για τουλάχιστον 40 φορτία που δεν καταγράφηκαν. Περιείχαν πιθανόν συστατικά για την κατασκευή χημικών όπλων και παραδόθηκαν από τη Βόρεια Κορέα στη Συρία μεταξύ του 2012 και του 2017.

Ωστόσο, τα υλικά που περιέχονταν στα φορτία ήταν διπλής χρήσης, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τόσο για πολιτικούς, όσο και στρατιωτικούς σκοπούς.

Η Συρία και η Βόρεια Κορέα διατηρούν μια ιδιαίτερα θερμή σχέση που διαρκεί δεκαετίες. Το 2015, η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ είχε μετονομάσει ένα πάρκο στη Δαμασκό δίνοντάς του το όνομα του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Βόρεια Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν

Άγνοια ο γγ του ΟΗΕ

Ο Στεφάν Ντουζαρίτς, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι δεν έχει διαβάσει την έκθεση των ειδικών που είναι αρμόδιοι να ερευνούν τις παραβιάσεις των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Αλλά «το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε στη Συρία είναι περισσότερα όπλα και, θεός φυλάξοι, χημικά όπλα», τόνισε ο Ντουζαρίτς σε δημοσιογράφους.

Η Συρία συμφώνησε το 2013 να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιό της, αντιμέτωπη με έντονες διεθνείς πιέσεις, έπειτα από μια επίθεση με αέριο σαρίν σε περιοχή που έλεγχαν αντάρτες κοντά στη Δαμασκό. Μεγάλο μέρος του καταστράφηκε.

Όμως η κυβέρνηση του προέδρου Άσαντ κατηγορήθηκε έκτοτε επανειλημμένα ότι διέπραξε επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον αμάχων από ειδικούς του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), όπως αυτή που καταγγέλθηκε στο χωριό Χαν Σεϊχούν τον Απρίλιο του 2017.

Αντάρτες και ακτιβιστές κατηγόρησαν εξάλλου την κυβέρνηση του Άσαντ ότι εξαπέλυσε επίθεση αυτή την εβδομάδα με χλώριο στην Ανατολική Γούτα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν καλεί τους κατοίκους του Ισραήλ να εκκενώσουν – Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον ισραηλινών αεροπορικών βάσεων
«Τιμωρητικές επιχειρήσεις θα διεξαχθούν σύντομα» λέει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν
Επίθεση πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ, στη Χάιφα 4
Έκτακτη σύσκεψη Τραμπ με την Ομάδα Εθνικής Ασφαλείας – Το αίτημα του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ για αμυντική στήριξη
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, o Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι πιθανό να εμπλακεί τις επόμενες ημέρες στον πόλεμο κατά του Ιράν
Τραμπ - Νετανιάχου 27
Ισραήλ: «Θα τελειώσουμε με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε μια με δύο εβδομάδες» λένε οι IDF
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρουν ότι περίπου το 40% των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, ή περίπου 200, έχουν καταστραφεί ή εξουδετερωθεί μέχρι στιγμής εν μέσω της επιχείρησης
Ένα αναχαιτιστικό σκάφος πετάει στον ουρανό καθώς πύραυλοι από το Ιράν εκτοξεύονται προς το Ισραήλ, όπως φαίνεται από το Τελ Αβίβ 4
Reuters: Η κυβέρνηση Τραμπ διέλυσε ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί για να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία
Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της ομάδας που ασχολείται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, απολύθηκαν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ