Κόσμος

Συρία: Ενισχύσεις στέλνει στη Γούτα ο Άσαντ – Δεν υποχωρούν οι αντάρτες

Η συριακή κυβέρνηση έστειλε ενισχύσεις στο μέτωπο της Ανατολικής Γούτα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εντείνοντας τις προσπάθειες να επικρατήσει επί των ανταρτών στο τελευταίο μεγάλο τους προπύργιο κοντά στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 700 μαχητές από την φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή έχουν φθάσει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ανατολική Γούτα.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου το 45% του εδάφους της περιοχής αυτής τις τελευταίες ημέρες.

«Μερικοί αντάρτες είναι έτοιμοι να φύγουν με τις οικογένειές τους»

Νωρίτερα σήμερα οι σύροι αντάρτες στην Ανατολική Γούτα ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να υπερασπιστούν το έδαφός της και είπαν ότι δεν διαπραγματεύονται την πρόταση της Ρωσίας για απόσυρση των δυνάμεών τους.

“Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις γι αυτό το ζήτημα. Οι οργανώσεις στη Γούτα και οι μαχητές τους και ο λαός της παραμένουν στα εδάφη τους και θα τα υπερασπιστούν”, δήλωσε σε γραπτό του μήνυμα ο Χάμζα Μπιρντάρ στο Reuters.

Ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μερικοί αντάρτες, που κρύβονται στην Ανατολική Γούτα της Συρίας, είναι έτοιμοι να δεχθούν την προσφορά της Ρωσίας να εγκαταλείψουν τον ανταρτοκρατούμενο θύλακο με τις οικογένειές τους, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Μόσχα έχει ανακοινώσει πως οι αντάρτες μπορούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους με ασφάλεια και μαζί με τις οικογένειές τους και τα όπλα τους και πως θα έχουν ασυλία.

Εξάλλου το πρακτορείο TASS μετέδωσε επικαλούμενο το Κρεμλίνο πως οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, του Ιράν Χασάν Ροχανί και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν για συνομιλίες τον Απρίλιο.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν συνεργάζονται στενά στο θέμα της Συρίας και είναι πιθανό η κατάσταση εκεί να είναι ένα από τα κύρια θέματα των συνομιλιών τους.

Η Ρωσία, ο ισχυρότερος σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, έχει προτείνει να παραχωρήσει στους αντάρτες ασφαλές πέρασμα από την Ανατολική Γούτα, σε περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό μαζί με τις οικογένειές τους και τον προσωπικό τους εξοπλισμό.

Αργά χθες το βράδυ ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι βοήθησε στην απομάκρυνση 13 αμάχων από την Ανατολική Γούτα, τους οποίους επιβίβασε στις οχηματοπομπές που επέστρεφαν στην περιοχή κοντά στη Δαμασκό μετά την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γούτα

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν την Δευτέρα στην Ανατολική Γούτα για πρώτη φορά μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, από τους φονικότερους του πολέμου αυτού, αλλά η κυβέρνηση απέσπασε από τις οχηματοπομπές ποσότητες φαρμάκων και συνέχισε τις από αέρος και χερσαίες επιθέσεις.

Σε ανακοίνωσή του ο ρωσικός στρατός αναφέρει ότι χρησιμοποίησε drones για να καταγράψει την πορεία της οχηματοπομπής και να απωθήσει με επιτυχία τις προκλήσεις των ανταρτών, όπως τις χαρακτήρισε.

“Καταφέραμε να απομακρύνουμε 13 άμαχους, περιλαμβανομένων πέντε παιδιών, με το κομβόι που επέστρεψε. Ήμαστε έτοιμοι να απομακρύνουμε επίσης περίπου άλλους 1.000 ασθενείς και τραυματίες, αλλά οι αντάρτες δεν μας έδωσαν την ευκαιρία”, ανέφερε ο στρατός.

Λουτρό αίματος – Κι άλλοι άμαχοι νεκροί

Το συριακό καθεστώς συνέχισε και χθες τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της ανταρτοκρατούμενης Ανατολικής Γούτας, σκοτώντας δεκαεννέα αμάχους, την ίδια ώρα που οι χερσαίες δυνάμεις προελαύνουν με ταχείς ρυθμούς στις αγροτικές περιοχές του πολιορκούμενου θύλακα.

Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν στις 18 Φεβρουαρίου στο προπύργιο των ανταρτών έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 800 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και 175 παιδιά. Τουλάχιστον 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο την Δευτέρα από το σφυροκόπημα των κυβερνητικών δυνάμεων.

Παράλληλα με την αεροπορική επιχείρηση, το καθεστώς έχει ξεκινήσει και τη χερσαία επίθεσή του εδώ και μία εβδομάδα. Μέσα σε λίγες ημέρες, ο στρατός ανακατέλαβε περίπου το 40% του θύλακα, ιδίως τις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές και έφτασε σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από την Ντούμα.

Η Γαλλία και η Βρετανία ζήτησαν χθες να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει την αποτυχημένη προσπάθεια εγκαθίδρυσης προσωρινής εκεχειρίας στη Συρία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνεδρίαση θα γίνει σήμερα Τετάρτη.

Το συριακό καθεστώς συνέχισε και χθες τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της ανταρτοκρατούμενης Ανατολικής Γούτας, σκοτώντας δεκαεννέα αμάχους, την ίδια ώρα που οι χερσαίες δυνάμεις προελαύνουν με ταχείς ρυθμούς στις αγροτικές περιοχές του πολιορκούμενου θύλακα.

Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν στις 18 Φεβρουαρίου στο προπύργιο των ανταρτών έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 800 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και 175 παιδιά.

Τουλάχιστον 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο την Δευτέρα από το σφυροκόπημα των κυβερνητικών δυνάμεων.

Παράλληλα με την αεροπορική επιχείρηση, το καθεστώς έχει ξεκινήσει και τη χερσαία επίθεσή του εδώ και μία εβδομάδα. Μέσα σε λίγες ημέρες, ο στρατός ανακατέλαβε περίπου το 40% του θύλακα, ιδίως τις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές και έφτασε σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από την Ντούμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο ισραηλινός πιανίστας Αλόν Άαχελ περιγράφει τα όσα βίωσε ως όμηρος της Χαμάς – «Με ξερίζωσαν από την πραγματικότητα και με έβαλαν στην κόλαση»
Τι λέει για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε και για τις συνθήκες που έζησε - «Δεν είσαι άνθρωπος, είσαι ζώο», περιγράφει
Ο Alon Ohel
Ανεξέλεγκτη επιδημία δάγκειου πυρετού και τσικουνγκούνια σφυροκοπά την Κούβα – 33 νεκροί, ανάμεσά τους 21 παιδιά
Η επιδημία φέρεται πως εξαπλώθηκε λόγω της συσσώρευσης σκουπιδιών σε δρόμους και του στάσιμου νερού σε δεξαμενές σε σπίτια - Ελλιπείς οι ψεκασμοί για τα κουνούπια λόγω οικονομικής κρίσης
Άνθρωπος
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες του Κονγκό και της Ρουάντας για την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης
Οι πρόεδροι της Ρουάντας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό θα υπογράψουν στον Λευκό Οίκο μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Ουάσιγκτον
Ντόναλντ Τραμπ
Στους 1.160 οι νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι από τις πλημμύρες σε Ινδονησία και Νοτιοανατολική Ασία - Τεράστιες καταστροφές στη Σρι Λάνκα
Στη Σρι Λάνκα, τουλάχιστον 390 είναι οι νεκροί και 352 οι αγνοούμενοι - Πρόκειται για τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί μετά το τσουνάμι του 2004
Άνθρωποι περπατούν μέσα σε πλημμυρισμένο δρόμο, μετά τον κυκλώνα Ditwah στην Κελάνια της Σρι Λάνκα