Κόσμος

Νέες απειλές από τους Τουρκοκύπριους! “Δεν κάναμε καν επίδειξη δύναμης – Θα προχωρήσουμε σε γεωτρήσεις”

- Μυρίζει "μπαρούτι" η Μεσόγειος με τους Τουρκοκύπριους να εκτοξεύουν νέες απειλές -"Έχουμε δικαιώματα και θα κάνουμε το ίδιο" διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών του «ψευδοκράτους», Κουντρέτ Οζερσάι σε συνέντευξη στο Reuters - Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι γεωτρήσεις δεν είναι θέμα γεωγραφίας (!) αλλά και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα που προέρχονται από την "συνεταιρική δημοκρατία" στην κυπριακή ΑΟΖ - "Θέλουμε να ρίξουμε τους τόνους για αυτό στο πιο πρόσφατο περιστατικό δεν κάναμε χρήση της βίας"

Οι Τουρκοκύπριοι απειλούν να κάνουν και αυτοί εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ αν η ε/κ πλευρά δεν υποχωρήσει ή δεν συμφωνήσει για κοινή εκμετάλλευση, είπε ο «ΥΠΕΞ» του «ψευδοκράτους», Κουντρέτ Οζερσάι σε συνέντευξη στο Reuters.

«Είτε θα κάνουμε μαζί εξορύξεις, μετά από συζητήσεις, συμφωνίες και κοινή πορεία, είτε θα σταματήσουν οι εξορύξεις είτε και εμείς οι Τουρκοκύπριοι θα κάνουμε το ίδιο: θα ξεκινήσουμε να εκμεταλλευόμαστε και να κάνουμε εξορύξεις» τόνισε ο Οζερσάι.

O Τουρκοκύπριος αξιωματούχος παραμένει έτσι στην γραμμή της Τουρκίας που έχει ανακοινώσει ότι θα εμποδίσει τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τις οποίες και έχει χαρακτηρίσει ως «μονομερείς ενέργειες» δια στόματος του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Θέλουμε να ρίξουμε τους τόνους – Δεν κάναμε καν επίδειξη δύναμης»

Σε ερώτηση του Reuters προς τον Οζερσάι αν βλέπει κλιμάκωση της έντασης, ο Τουρκοκύπριος απάντησε πως «στόχος μας είναι να κρυώσουμε τα νερά και όχι να τα θερμάνουμε. Γι αυτό το λόγο στο πιο πρόσφατο περιστατικό δεν κάναμε χρήση βίας. Δεν κάναμε καν επίδειξη δύναμης. Υπήρξε αποτροπή εκεί».

Δεν είναι θέμα… γεωργαφίας

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι «το επιχείρημά μας στο ζήτημα των θαλάσσιων περιοχών δεν βασίζεται στη γεωγραφία. Βασίζεται στα ιστορικά δικαιώματα και τα δικαιώματα που προέρχονται από την “συνεταιρική δημοκρατία”. Και το θέμα είναι πως όχι μόνο εμείς αλλά και η διεθνής κοινότητα και η ελληνοκυπριακή πλευρά δέχονται και αναγνωρίζουν πως είμαστε συνιδιοκτήτες αυτών των πηγών υδρογονανθράκων».

«Λέμε το ίδιο πράγμα αλλά καταλαβαίνουμε διαφορετικό»

Ο Οζερσάι αναφέρθηκε και στην επίλυση του Κυπριακού και ειδικότερα στις συζητήσεις των δύο πλευρών. Ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος υποστήρικε πως οι δύο πλευρές συμφωνούν επί της αρχής σε μία ομοσπονδία δικοινοτική και διζωνική με πολιτική ισότητα αλλά κάθε πλευρά το ερμηνεύει διαφορετικά.

«Δεν καταλαβαίνουμε το ίδιο πράγμα από την ίδια πρόταση. Επαναλαμβάνουμε την ίδια φράση αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε το ίδιο. Αυτό είναι το πρόβλημα».

Πηγή: www.philenews.com

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 14 λεπτά
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό
Αποκαλύφθηκε το «σπίτι του τρόμου» στην Ισπανία: Γονείς κρατούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην απομόνωση επί 3 χρόνια
Ζευγάρι Γερμανών είχε νοικιάσει το σπίτι το 2021 στην Ισπανία όπου ζούσε με τα 3 παιδιά του. Γείτονες ανέφεραν ότι κανείς δεν έβγαινε από την οικία ενώ έγιναν καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το εσωτερικό
Αστυνομία της Ισπανίας