Κόσμος

Κίνα: Φτιάχουν ποδήλατα… από μπαμπού!

Ο μηχανικός Ρεν Γιάο ετοιμάζεται να λάβει μέρος σε έναν ποδηλατικό αγώνα που θα πραγματοποιηθεί στην Ταϊβάν με τη βοήθεια του κατασκευασμένου από μπαμπού ποδηλάτου του. Ένας ποδηλατικός αγώνας στην Κίνα που θα είναι... διαφορετικός από τους άλλους!

Ο Ρεν κατασκευάζει τα ποδήλατα σε ένα εργαστήριο στην Τσενγκντού, πρωτεύουσα της νοτιοδυτικής επαρχίας Σιτσουάν, στην Κίνα. Το 2016 πήγε με το ποδήλατό του από μπαμπού στη Λάσα, πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιφέρειας του Θιβέτ. Οπως λέει ξεκίνησε το ταξίδι του από το Τσενγκντού, ποδηλάτησε πάνω από 5.000 μέτρα στο πέρασμα του Μπαλάνγκ και διέσχισε το αραιοκατοικημένο οροπέδιο Χοχ Σιλ, πριν φθάσει στη Λάσα.

Ηταν ένα ταξίδι 30 ημερών στη διάρκεια των οποίων διέσχισε 2.500 χλμ. Είχε τη φαεινή ιδέα να κατασκευάσει ποδήλατα από μπαμπού το 2011 όταν εργαζόταν ως μηχανικός σχεδιασμού σε μία εταιρία στο Τσενγκντού. Μετά από τρία χρόνια προσπαθειών και λαθών, το 2014 ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρώτο του ποδήλατο.

Η… πρωτοπορία στην Κίνα

Το μπαμπού δεν είναι μόνο ένα φυσικά απορροφητικό υλικό με μεγάλη αντοχή και ελαστικότητα, αλλά είναι επίσης φιλικό προς το περιβάλλον σε σύγκριση με παραδοσιακά υλικά όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο ή ο άνθρακας, εκπέμποντας μηδενικούς ρύπους. Ένα καλά κατασκευασμένο ποδήλατο από μπαμπού μπορεί να σηκώσει άνετα το βάρος ενός ενήλικα, καθώς το μπαμπού είναι τόσο ισχυρό υλικό όσο ο χάλυβας. Σήμερα όλα τα ποδήλατα που κατασκευάζει ο Ρεν είναι χειροποίητα και χρειάζεται περίπου 40 ώρες για το καθένα. Ωστόσο δεν είναι εύκολο να βρει τις πρώτες ύλες καθώς, όπως λέει, χρειάσθηκε να ψάξει σε όλη την χώρα για το κατάλληλο μπαμπού.

Δοκίμασε πάνω από 20 διαφορετικα είδη μπαμπού και τελικά κατέληξε σε ένα που καλλιεργείται στο Γκουανγκόνγκ, το οποίο έχει μεγάλη ελαστικότητα και πάχος. Η πρώτη ύλη ξηραίνεται πρώτα για ένα χρόνο, πριν υποβληθεί σε επεξεργασία για να αντισταθεί στη μούχλα, στα έντομα και στις ρωγμές. Πρόσφατα η επιχείρηση του Ρεν μπήκε στη λιστα μίσθωσης ποδηλάτων, γνωστή και ως bike-sharing, ενώ οι πωλήσεις του το 2017 ήταν διπλάσιες από εκείνες το 2016. Στα τέλη του 2017 η Κίνα διέθετε περίπου 70 εταιρίες μίσθωσης ποδηλάτων, με πάνω από 16 εκατ. ποδήλατα σε όλη την χώρα για την εξυπηρέτηση 130 εκατ. χρηστών.

« Τα ποδήλατά μας έχουν περάσει τα ευρωπαϊκά βιομηχανικά πρότυπα και εξάγονται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και των Κάτω Χωρών, ενώ παρέχουμε και εγγύηση τριών χρόνων» λέει ο Ρεν, ελπίζοντας οτι περισσότεροι άνθρωποι θα δοκιμάσουν τα ποδήλατα από μπαμπού συμβάλλοντας έτσι σε ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΝΑΤΟ: Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων επτά χωρών συνεχίζουν στην Ουάσινγκτον τις συνομιλίες τους για την Ουκρανία
Αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γιατί το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν συζητήθηκε λεπτομερώς στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε νωρίτερα
ΝΑΤΟ
New York Times: Χιλιάδες παιδιά εξαφανισμένα στα ορφανοτροφεία του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία
Έρευνα αποκαλύπτει πώς χιλιάδες παιδιά αποσπάστηκαν από τις οικογένειές τους από τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και τοποθετήθηκαν σε ορφανοτροφεία, μερικές φορές με τη βοήθεια της διεθνούς ΜΚΟ Παιδικά Χωριά SOS
Καπνοί στην Δαμασκό
Η εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ με το Νόμπελ Ειρήνης διαμορφώνει πλέον τη διπλωματία του
Ο Αμερικανός πρόεδρος βάζει όλη του την ενέργεια στο να κερδίσει τη διάσημη διάκριση που απέσπασε το 2009 ο Μπαράκ Ομπάμα – Μια εμμονή που επηρεάζει σήμερα τις διπλωματικές του επιλογές, αναλύει η ελβετική εφημερίδα Le Temps
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 3