Κόσμος

Βαυαρία: Σταυρός από σήμερα στην είσοδο όλων των δημόσιων κτιρίων

Αντιδράσεις των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Γερμανία αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της τοπικής κυβέρνησης στο Μόναχο να επιβάλει την ύπαρξη σταυρού σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Σε ισχύ τίθεται σήμερα ένα αμφιλεγόμενο διάταγμα που επιβάλει την ύπαρξη σταυρού στην είσοδο όλων των δημόσιων κτιρίων στη Βαυαρία, παρά τις κατηγορίες ότι πρόκειται για πολιτικό ελιγμό ενόψει των σημαντικών περιφερειακών εκλογών.
Ο πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου Μάρκους Σέντερ, μέλος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγγελα Μέρκελ, δικαιολόγησε την απόφασή του, εξηγώντας ότι: “Η παρουσία των σταυρών δεν έχει στόχο την προώθηση ενός θρησκευτικού συμβόλου, αλλά να αναγνωρίσει μια ταυτότητα”. Αποτελεί απλώς την έκφραση ενός ιστορικού και πολιτιστικού αποτυπώματος, διευκρίνισε.
Όλα τα περιφερειακά υπουργεία, τα δικαστήρια, τα αστυνομικά τμήματα, οι υπηρεσίες και οι θεσμοί που υπόκεινται στην εξουσία του κρατιδίου πρέπει πλέον να διαθέτουν στις εισόδους τους, σε ένα εμφανές σημείο, έναν σταυρό, βάσει του διατάγματος που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η Ιουνίου.

Πολιτική ντρίπλα εν όψει των περιφερειακών εκλογών του Οκτωβρίου

Οι επικριτές του μέτρου καταγγέλλουν ότι πρόκειται για προεκλογικό ελιγμό του CSU, που κυβερνά εδώ και δεκαετίες το πλούσιο αυτό κρατίδιο του γερμανικού νότου. Οι χριστιανοκοινωνιστές του CSU επικρίνουν ανοικτά τη μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου, την οποία κατηγορούν ότι άνοιξε τις πόρτες της χώρας στους μετανάστες, κυρίως τους μουσουλμάνους.
Ωστόσο το CSU κινδυνεύει να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία του στις περιφερειακές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 14 Οκτωβρίου, και απειλείται κυρίως από το ακροδεξιό και αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Οι Πράσινοι και το Die Lindke καταγγέλλουν το λαϊκιστικό, όπως το χαρακτηρίζουν μέτρο, το οποίο είναι και αντισυνταγματικό.
Ένας από τους σημαντικότερους αξιωματούχους της γερμανικής καθολικής εκκλησίας, ο καρδινάλιος Ράινχαρτ Μαρξ, επίσης επέκρινε τους Βαυαρούς αξιωματούχους, λέγοντας ότι επιχειρούν να διασπείρουν “διχόνοια και προβλήματα”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία: «Οι μάχες πρέπει να σταματήσουν, ο Πούτιν επιλέγει την καταστροφή»
«Πρέπει να εντείνουμε την πίεση στην οικονομία της Ρωσίας και στην αμυντική της βιομηχανία, μέχρι ο Πούτιν να είναι έτοιμος να κάνει ειρήνη», ανέφεραν σε κοινή της δήλωση
Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Ντόναλντ Τραμπ
CNN: Στον «πάγο» η συνάντηση Τραμπ με Πούτιν στη Βουδαπέστη – Αναβλήθηκε το ραντεβού Ρούμπιο και Λαβρόφ
Ρούμπιο και Λαβρόφ έχουν διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο που θα τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία - Η συνάντησή τους θεωρείται βασικό κομμάτι της προετοιμασίας για τη δεύτερη συνάντηση κορυφής Τραμπ και Πούτιν
Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν