Κόσμος

Ασυγκράτητος ο Ζάεφ! Καλωσορίζει τους στρατιώτες του… στο ΝΑΤΟ και την “Μακεδονία”!

- Ο Ζόραν Ζάεφ όχι απλά... προτρέχει! Είναι πολλά βήματα μπροστά κι ενώ η συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει ακόμη περάσει... ούτε απ' έξω από ελληνικό και Σκοπιανό κοινοβούλιο! - Μίλησε σε Σκοπιανούς στρατιώτες παρουσιάζοντας ήδη τα πλεονεκτήματα της εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ! - Τόσο στην ορκωμοσία όσο και σε συνέντευξή του, χρησιμοποιεί σταθερά τον όρο "Μακεδονία" χωρίς... "βόρεια" - Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων: "Η Μακεδονία θα βελτιώσει τον στρατό της και θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ" - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις... φιέστες και την συνέντευξη Ζάεφ

Τι κι αν η συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία των Σκοπίων δεν έχει… φτάσει καν στο ελληνικό ή το Σκοπιανό Κοινοβούλιο; Ο Ζόραν Ζάεφ δείχνει να θεωρεί την υπόθεση… τελειωμένη!

Οι αντιδράσεις βέβαια είναι σφοδρές στο εσωτερικό των δύο χωρών, ωστόσο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μιλά ήδη δημόσια για είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ και για την επόμενη μέρα!

Ο Ζόραν Ζάεφ, τα Σκόπια και το ΝΑΤΟ

Πιο συγκεκριμένα, ο Ζόραν Ζάεφ βρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 04.07.2018, στην ορκωμοσία 125 επαγγελματιών στρατιωτών του στρατού της χώρας. Κι εκεί τόνισε: “Το να είσαι στρατιώτης σε μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι θα εργάζεστε σε βελτιωμένες συνθήκες, σύμφωνα με τα standards των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σαν στρατιώτες, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι που θα είστε η πρώτη γενιά που θα υπηρετεί την χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ”.

Μάλιστα συνέχισε τα περί… εισόδου στο ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας σταθερά τον όρο “Μακεδονία” και “Μακεδονικός Στρατός”, χωρίς να υπάρχει πουθενά ο όρος “βόρεια”. Κάτι που ίσως δίνει το… στίγμα για το πώς θα αποκελείται η γειτονική χώρα όταν (και αν) επικυρωθεί η συμφωνία στα δύο κοινοβούλια…

Στιγμιότυπα από την παρουσία του Ζάεφ στην ορκωμοσία στρατιωτών αναρτήθηκαν και στον επίσημο λογαριασμό της κυβέρνησης των Σκοπίων, στο Twitter

 

“Το να είμαστε μέλη της Συμμαχίας θα δημιουργήσει μεγαλύτερες ευκαιρίες για εσάς. Ο Μακεδονικός Στρατός, για χρόνια επιχειρούσε χέρι – χέρι με στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε ειρηνευτικές αποστολές, για τις οποίες αξιολογήθηκε με υψηλό βαθμό. Η συμμετοχή σε αυτές τις αποστολές βοήθησε τον Μακεδονικό Στρατό να αυξήσει τις δυνατότητές του. Το υπουργείο Άμυνας και η κυβέρνηση της Μακεδονίας εργάζονται στενά για την ανοικοδόμηση της αξιοπρέπειας του επαγγέλματός σας μετά από μεγάλα αδιέξοδα και μεταρρυθμίσεις… Η προσέγγισή μας στην επίλυσή τους αυτές τις ημέρες μας έδωσαν ευχάριστα νέα και θετικές αποφάσεις. Μία από αυτές είναι η πολυαναμενόμενη πρόσκληση να γίνουμε το 30ό μέλος της Συμμαχίας”, είπε ο πρωθυπουργός Ζάεφ, σημειώνοντας πως η Μακεδονία (σ.σ. όπως… εξακολουθεί να γράφεται στο κείμενο) θα κάθεται στο ίδιο τραπέζι με μερικές από τις σπουδαιότερες δυνάμεις του κόσμου.

Η κυβέρνηση, είπε, ξεκίνησε να αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό και στοχεύει στην εγκαθίδρυση ενός μοντέρνου στρατού.

Στη… γραμμή Ζάεφ και η υπουργός Άμυνας για την “Μακεδονία”

Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας των Σκοπίων, Radmila Sekerinska, η πρόσκληση του ΝΑΤΟ που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, θα σημαίνει την αρχή μιας εποχής σταθερότητας και ασφάλειας στην χώρα μας.

“Είστε μέρος της πρώτης ομάδας ενός συνόλου 375 νέων επαγγελματιών στρατιωτών που θα ενταχθούν στον Μακεδονικό Στρατό αυτή την χρονιά. Ξεκινάτε την καριέρα σας σε κρίσιμη περίοδο μεγάλων προκλήσεων, εκσυγχρονισμού και επαγγελματισμού του στρατού. Σε μια περίοδο στην οποία η Μακεδονία θα βελτιώσει τον στρατό της και θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ”, τόνισε η Radmila Sekerinska, χρησιμοποιώντας… παρόμοιο λεξιλόγιο με τον Ζόραν Ζάεφ.

Ζάεφ: Να τελειώνουμε με τα προβλήματα μια για πάντα

O Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, πάντως, παραχώρησε και μια συνέντευξη στην Euractiv, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό αλλά και τις προοπτικές της χώρας του.

Εξέφρασε σχετικά την ικανοποίησή του, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του Emmanuel Macron, o οποίος δεν είναι θερμός υποστηρικτής της ένταξη νέων χωρών πριν να μεταρρυθμιστεί η ίδια η Ε.Ε., ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικώς ο Γάλλος Πρόεδρος δεν θα μείνει αμετακίνητος στη θέση του.

Σε αυτή την συνέντευξη ο Ζάεφ εμφανίστηκε πιο… συγκρατημένος ως προς την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ (σ.σ. άλλωστε δεν μιλούσε σε “δικό του” ακροατήριο), ωστόσο η… φρασεολογία περί “Μακεδονίας”… σκέτο, συνεχίστηκε και σε αυτή την συνέντευξη!

Στην οποία ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υποστήριξε πως ότι τα κεντροδεξιά κόμματα στις δύο χώρες χρησιμοποιούν τις ίδιες τακτικές αλλά επιθυμούν φιλικές σχέσεις με τη γειτονική τους χώρα, πράγμα μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την ύπαρξη συμφωνίας.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξή του

Με πληροφορίες από: mia.mk / euractiv.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ προειδοποιεί τη Χαμάς να επιστρέψει και τις υπόλοιπες σορούς – «Γνωρίζουν πού βρίσκονται τα λείψανα, η υπομονή μας εξαντλείται»
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε το βράδυ της Τετάρτης ακόμη δύο νεκρούς ομήρους από τη Χαμάς, όπως επιβεβαίωσε κι ο ισραηλινός στρατός
Ένοπλοι της Χαμάς επιτηρούν τη μεταφορά των σορών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε «το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο» – Περιλαμβάνει 694 εκατομμύρια τόνους ορυκτών
Εκτεταμένες έρευνες στην επαρχία του Εσκισεχίρ έφεραν στο φως περίπου 12,5 εκατομμύρια τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών, καθώς και σημαντικά κοιτάσματα βαρίτη και φθορίτη
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ καταγγέλλει το Ισραήλ: «Μου ποδοπάτησαν το καπέλο βατραχάκι και έγραψαν άσεμνα γκράφιτι στη βαλίτσα μου»
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ήταν μία από τους 437 ακτιβιστές, βουλευτές και δικηγόρους που ξεκίνησαν από τη Βαρκελώνη για να παραδώσουν βοήθεια στη Γάζα, στην αποστολή του στολίσκου Sumud, η οποία αναχαιτίστηκε
Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ (στο κέντρο) φτάνει για να επιβιβαστεί σε πλοίο που συμμετέχει σε μια πολιτειακή νηοπομπή με προορισμό τη Γάζα 23
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να τροποποιήσει το σύνταγμά της αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ
Οι «βουλγαρικές απαιτήσεις» προς τη χώρα μας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Χαμάς παρέδωσε τις σορούς ακόμη 2 Ισραηλινών ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό – «Είναι οι τελευταίες που βρήκαμε» λέει η οργάνωση
Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιστρέψει όλους τους ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ, καθώς και τις σορούς όλων των νεκρών ομήρων «στους οποίους μπόρεσε να φτάσει»
Άνθρωποι μεταφέρουν το φέρετρο με τη σορό του Ισραηλινού στρατιώτη Ντάνιελ Σιμόν Περέζ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και η σορός του απήχθη και αργότερα επιστράφηκε στο Ισραήλ στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων-ομήρων και κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς