Κόσμος

Τουρκία: Νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου ο Μπιναλί Γιλντιρίμ

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση εξέλεξε νέο πρόεδρό της τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, στενό συνεργάτη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο βοήθησε να εφαρμόσει τη συνταγματική αναθεώρηση με την οποία καταργήθηκε η θέση του.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν ο 27ος και τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας. Η θέση αυτή καταργήθηκε με την εφαρμογή του προεδρικού συστήματος, αμέσως μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, τις οποίες κέρδισε ο Ερντογάν. Με βάση τη συνταγματική αναθεώρηση, όλες οι εκτελεστικές εξουσίες μεταφέρονται πλέον στον πρόεδρο της χώρας.

Ο Γιλντιρίμ υπήρξε υπουργός Μεταφορών επί πρωθυπουργίας του Ερντογάν, μια θέση από την οποία είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας τα μεγάλα έργα υποδομής που μεταμόρφωσαν την εικόνα της Τουρκίας την τελευταία 15ετία.

Στο κοινοβούλιο το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δεν διαθέτει από μόνο του πλειοψηφία και θα πρέπει να στηρίζεται στους υπερεθνικιστές του Κόμματος Εθνικού Κινήματος (MHP).

Ο 62χρονος Γιλντιρίμ εξελέγη με 335 ψήφους υπέρ σε σύνολο 600, στον τρίτο γύρο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δεν θα δικαστεί ο 35χρονος που δολοφόνησε την 23χρονη Ουκρανή σε τρένο στη Βόρεια Καρολίνα - Κρίθηκε ψυχικά ανίκανος, είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια
Ο άνδρας παραμένει υπό ομοσπονδιακή κράτηση, ενώ η δίκη για την κατηγορία του φόνου σε επίπεδο πολιτείας έχει προς το παρόν «παγώσει»
Η στιγμή της δολοφονίας της 23χρονης Ουκρανής
7