Κόσμος

Κόλαση φωτιάς στη Βραζιλία – Στάχτη το Εθνικό Μουσείο του Ρίο – video

Σοκάρουν οι εικόνες από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία. Από την πύρινη κόλαση υπάρχουν φόβοι πως έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του Μουσείου, που αποτελείται από 20 εκατομμύρια και πλέον αντικείμενα, από αρχαιολογικά ευρήματα ως ιστορικά κειμήλια.

Το κτίριο όπου στεγάζεται το Εθνικό Μουσείο του Ριο ντε Τζανέιρο είναι 200 ετών. Κάποτε ήταν αυτοκρατορικό παλάτι. Η καταστροφή του άλλοτε αυτοκρατορικού παλατιού, μεγάλο μέρος του οποίου ήταν σε κακή κατάσταση, αποτελεί «ζημιά ανυπολόγιστης αξίας για τη Βραζιλία», ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Τέμερ σε ανακοίνωσή του.

«Σήμερα είναι μια τραγική ημέρα για τη Βραζιλία. Διακόσια χρόνια δουλειάς, έρευνας και γνώσης χάθηκαν», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας. Οι αρχές δεν είχαν κάνει καμιά εκτίμηση για τα αίτια της φωτιάς ως το βράδυ της Κυριακής, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό ούτε εάν υπάρχουν θύματα, ούτε ποια είναι η έκταση των ζημιών.

https://youtu.be/YcuusdDOooA

https://youtu.be/PgZ1HbdzunY

Οι εικόνες της καταστροφής

Τηλεοπτικά δίκτυα αναμετέδιδαν απευθείας πλάνα από την πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε περίπου τις 19:30 (01:30 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας), μετά το κλείσιμο του μουσείου στις 17:00 και μαινόταν ανεξέλεγκτη σε όλο το κτίριο ως αργά το βράδυ.

brazil
Φωτογραφία Reuters
brazil
Φωτογραφία Reuters
brazil
Φωτογραφία Reuters
brazil
Φωτογραφία Reuters
brazil
Φωτογραφία Reuters
brazil
Φωτογραφία Reuters
brazil
Φωτογραφία Reuters

Το μουσείο, που άνοιξε το 1818, συνδέεται με το ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Ζανέιρο, και διέθετε πολλές μεγάλες συλλογές, από αιγυπτιακά τεχνουργήματα ως ελληνορωμαϊκά κειμήλια και το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο που έχει βρεθεί ποτέ στη Βραζιλία, στη Μίνας Ζεράις.

brazil
Φωτογραφία Reuters
brazil
Φωτογραφία Reuters
brazil
Φωτογραφία Reuters
brazil
Φωτογραφία Reuters

Το μουσείο είχε παραμεληθεί εδώ και χρόνια από πολλές κυβερνήσεις, κατήγγειλε ο υποδιευθυντής του στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo το βράδυ της Κυριακής. «Δεν λάβαμε ποτέ τίποτα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», είπε ο υποδιευθυντής του μουσείου, ο Λουίς Ντουάρτε. «Πρόσφατα είχαμε οριστικοποιήσει μια συμφωνία με την (κρατική τράπεζα ανάπτυξης) BNDES για μια μεγάλη επένδυση, που θα μας επέτρεπε την αποκατάσταση του παλατιού και — τραγική ειρωνεία — σχεδιάζαμε την εγκατάσταση ενός νέου αντιπυρικού συστήματος».

Σε ανακοίνωσή της τον Ιούνιο, η BNDES είχε σημειώσει πως θα χρηματοδοτούσε ένα έργο αξίας 5,35 εκατ. δολαρίων για «την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου» και για την εγκατάσταση συστημάτων που θα εγγυόνταν την «ασφάλεια των συλλογών του».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ζελένσκι συναντά Ευρωπαίους ηγέτες στην ουκρανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον πριν τη σύνοδο με τον Τραμπ
Ο Ουκρανός πρόεδρος και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον για να συντονίσουν τη θέση τους ενόψει της καθοριστικής συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ
Φωτογραφία αρχείου 1
Γαζα: Η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός
Ένας αξιωματούχος της Χαμάς υποστηρίζει ότι η οργάνωση έδωσε τη συγκατάθεσή της σε πρόταση που διαβιβάστηκε από μεσολαβητές, η οποία περιλαμβάνει εκεχειρία 60 ημερών και απελευθέρωση ομήρων, σύμφωνα με την Times of Israel
Αεροφωτογραφία της Γάζας 7
«Μεγάλη μέρα στον Λευκό Οίκο» δηλώνει ο Τραμπ πριν τη συνάντηση με Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε στο Truth Social μια πρωτοφανή σύνοδο στην Ουάσινγκτον, όπου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Μόσχα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Νροναλντ Τραμπ
Σύνοδος Τραμπ – Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον: Το ζήτημα του κουστουμιού του Ουκρανού προέδρου επιστρέφει στο τραπέζι
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι,Axios και Sky News αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν… για την ενδυμασία του Ουκρανού προέδρου
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
14