Κόσμος

Γαλλία: Το Ισλαμικό κράτος θα “εξαφανιστεί” από τον Λεβάντε

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος δεν θα έχει πλέον υπό την κατοχή της καμία περιοχή του Λεβάντε «πριν από το τέλος του έτους, χωρίς αμφιβολία στο τέλος του φθινοπώρου», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο αρχηγός του γαλλικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ.

Ο πλέον υψηλόβαθμος στρατιωτικός της Γαλλίας προβλέπει «το τέλος του φυσικού χαλιφάτου του Νταές [αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος] πριν από το τέλος του έτους, χωρίς αμφιβολία στο τέλος του φθινοπώρου».

«Είμαστε έτοιμοι να χτυπήσουμε αν χρησιμοποιηθούν ξανά χημικά όπλα», είπε ακόμη ο στρατηγός Λεκουάντρ. «Μπορούμε να το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο αλλά είναι προς το συμφέρον μας να το κάνουμε με όσο γίνεται περισσότερους εταίρους», είπε.

Τον Απρίλιο, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εξαπέλυσαν περισσότερους από 100 πυραύλους εναντίον φιλοκυβερνητικών στόχων ανταποδίδοντας μια φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η τζιχαντιστική οργάνωση έχει εκδιωχθεί από το μεγαλύτερο μέρος των τεράστιων περιοχών που είχε κατακτήσει το 2014 στο Ιράκ και στη Συρία.

Στη Συρία, το ΙΚ εξακολουθεί να ελέγχει έναν θύλακα στην επαρχία Ντέιρ Έζορ (ανατολικά), ανάμεσα στον ποταμό Ευφράτη και τη μεθόριο με το Ιράκ και έχει παρουσία στην αχανή συριακή έρημο.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, του οποίου αποτελεί μέρος η Γαλλία, βοηθά τους Κούρδους και άραβες μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS) που έχουν εξαπολύσει εδώ και μήνες επίθεση για την εκδίωξη του ΙΚ από αυτό το τελευταίο καταφύγιο.

«Από τη στιγμή που θα πέσει αυτό το φυσικό χαλιφάτο (…) θα τεθεί το θέμα της νέας μορφής της επιχείρησης ‘Inherent Resolve’ στην οποία συμμετέχουμε», στο πλαίσιο της επιχείρησης Chammal, δήλωσε ο στρατηγός Λεκουάντρ ενώπιον της Ένωσης δημοσιογράφων άμυνας (AJD).

«Μόλις μπορέσω, θα μειώσω» τον αριθμό των Γάλλων στρατιωτικών που έχουν αναπτυχθεί στο Λεβάντε, υπογράμμισε. «Θα εκμεταλλευθώ κάθε ευκαιρία προκειμένου να μειώσω το αποτύπωμα στις επιχειρήσεις, όταν αυτές δεν θα δικαιολογούνται», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από χίλιοι Γάλλοι στρατιωτικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή ανεπτυγμένοι στην περιοχή στο πλαίσιο της αποστολής αυτής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ «βλέπει» συμφωνία με το Ιράν το Σαββατοκύριακο – «Συμβαίνουν πολλά καλά και αυτό περιλαμβάνει και τον Λίβανο»
Στις πρώτες του δηλώσεις στις κάμερες μετά το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε εκ νέου την αισιοδοξία του για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με το Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ
Η 34χρονη Έιμι Έσκριτζ είναι η 11η στη λίστα με τους νεκρούς επιστήμονες στις ΗΠΑ - Αυτοπυροβολισμός η αιτία θανάτου της
Τουλάχιστον 10 επιστήμονες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με πρόσβαση σε ευαίσθητα προγράμματα πυρηνικής και διαστημικής τεχνολογίας, έχουν πεθάνει ή αγνοούνται υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες από το 2023
Η 11η επιστήμονας