Κόσμος

Βέμπερ: Τέλος οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αν εκλεγώ πρόεδρος της Κομισιόν

Εάν εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν θα υποστηρίξει το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία λέει ο Μάνφρεντ Βέμπερ που διεκδικεί τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο Μάνφρεντ Βέμπερ λέει πως “εάν οι πολίτες της ΕΕ εκλέξουν το ΕΛΚ και εμένα, θα ταχθούμε υπέρ της λήξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και υπέρ της μετάβασης σε διαπραγματεύσεις για μία εταιρική σχέση”.

Ταυτόχρονα προσθέτει πως: “εάν υπάρξει για αυτό πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αντιδράσει ανάλογα”.

Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο προειδοποιεί πως για τον επικρινόμενο από πολλές πλευρές, ως προς την αμφιλεγόμενη στάση του απέναντι στις αρχές που περιλαμβάνονται στην Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, “δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκπτωση, καμία ειδική μεταχείριση, μόνον επειδή αυτός είναι μέλος του ΕΛΚ”.

Σύμφωνα με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πρόθυμο να συζητήσει με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο οποίος, για να αποφύγει τις διαδικασίες παραβίασης Ευρωπαϊκού Δικαίου, θα πρέπει να επιδείξει πρόθεση συμβιβασμού και να προτείνει λύσεις, εμφανιζόμενος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα του ανακοινώσει τις θέσεις του και που θα αποφασίσει πώς θα ψηφίσει.

Υπέρ της άμεσης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας τάσσεται σε μόνιμη βάση ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρώντας την “σημαντικό βήμα”, όπως δήλωσε ο ίδιος κατά την Σύνοδο του ΕΛΚ στα μέσα της εβδομάδας στη Βιέννη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ουκρανία να αποδεχθεί σχέδιο που προβλέπει εδαφικές παραχωρήσεις για την λήξη του πολέμου
Oι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να ενημέρωσαν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ένα πιθανό πλαίσιο ειρήνης θα απαιτούσε από την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη και να περιορίσει μέρος της στρατιωτικής της ισχύος
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
«Η Ευρώπη χρειάζεται τακτικά πυρηνικά όπλα» δηλώνει ο πρόεδρος της Airbus, Ρενέ Όμπερμαν
Απέναντι στους ρωσικούς πυραύλους Iskander που έχουν αναπτυχθεί στο Καλίνινγκραντ, ο Ρενέ Όμπερμαν εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει μια κοινή ικανότητα πυρηνικής αποτροπής
Ο διευθυντής της Airbus, Ρενέ Όμπερμαν
Ουκρανία: Ο Αμερικανός μεσολαβητής Γουίτκοφ δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες Ζελένσκι – Ερντογάν στην Τουρκία
Οι ΗΠΑ διέψευσαν την παρουσία του Στιβ Γουίτκοφ την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιχειρεί να επανεκκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία που έχει παραμείνει στάσιμη εδώ και μήνες
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν