Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Πως υποδέχθηκαν Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Αριστεροί τον Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πως υποδέχθηκαν Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Αριστεροί τον Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
PHOTO EUROKINISSI

Θετικά υποδέχθηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι εκπρόσωποι του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών, των Πρασίνων και την Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ,κ Ούντο Μπούλμαν, ξεκαθάρισε πως η λιτότητα ήταν συνταγή του δεξιού Λαϊκού Κόμματος και όχι δική τους, ενώ μίλησε με θερμά για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη ,Γκι Φερχόφστατ,τόνισε πως η ευθύνη για την κρίση βαραίνει και τις δυο πλευρές. Και την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν ζήτησε μεταρρυθμίσεις και την Ελλάδα που δεν τις έκανε από την αρχή.

Ούντο Μπούλμαν: Η λιτότητα ήταν του δεξιού Λαϊκού Κόμματος και όχι δική μας

Στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα τάχθηκε ο κ.Ούντο Μπούλμαν, που μίλησε από την πλευρά της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Μάλιστα τόνισε πως η λιτότητα ήταν έργο του δεξιού Λαϊκού Κόμματος και όχι των Σοσιαλιστών, ενώ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε πως “ σωστά τονίσατε κύριε Τσίπρα στη θαυμάσια ομιλία σας χρειαζόμαστε νέο όραμα, νέους στόχους. Για ένα κοινό όραμα. Για την Ευρώπη. Να διορθώσουμε ο καθένας τη χώρα του. Δεν είναι δυνατόν να μην πληρώνουν φόρους οι πλούσιοι και να διοικείται η Ευρώπη από άπληστες ελίτ», παρατήρησε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών επαίνεσε τη συμφωνία με τον κ.Ζάεφ και όπως τόνισε θα στηρίξουν τις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού γιατί δημιουργεί παράδειγμα για όλη την Ευρώπη. Τέλος τον κάλεσε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του για μια δίκαιη κοινωνία.

Επικαλούμενος τα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ο κ. Μπούλμαν μίλησε για τη Μεσόγειο, που έχει μεγάλη κληρονομιά αλλά και τεράστιο μέλλον σε ένα κοινό κεντρικό σχέδιο για βιώσιμη ανάπτυξη. Πρέπει, λοιπόν, «να εκπονήσουμε ένα κεντρικό σχέδιο για τη Μεσόγειο και να ζητήσετε στήριξη από την Ε.Ε.»

Γκι Φερχόφστατ: Πώς θέλετε να σας θυμάται η ιστορία; Ως ένα εκλογικό ατύχημα ή ως επαναστάτη μεταρρυθμιστή;

Ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φερχόφστατ στη δική του παρέμβαση τόνισε πως “το έδαφος είναι πιο σταθερό κάτω από τα πόδια σας. Φταίνε και οι δυο πλευρές, η Ελλάδα δεν έκανε μεταρρυθμίσεις από την αρχή και η Ε.Ε. δεν ζήτησε μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα και η Ε.Ε. είναι έτοιμη για την επόμενη κρίση; όχι δεν είμαστε έτοιμοι για την επόμενη κρίση”.

Και συνέχισε λέγοντας πως “η Ελλάδα ήταν ένα μικρό πρόβλημα, τα 300 δισ. χρέος ήταν μόλις το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίζουμε ανάλογες κρίσεις, γιατί δεν έχουμε τους κατάλληλους θεσμούς. Θέλουμε πραγματική Ευρωζώνη με προϋπολογισμό και έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών που δεν τα έχουμε. Άρα αν θα υπάρξει μια άλλη κρίση π.χ. στην Ιταλία τι θα κάνουμε;, διερωτήθηκε.

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: Πώς θέλετε να σας θυμάται η ιστορία; Ως ένα εκλογικό ατύχημα ή ως επαναστάτη μεταρρυθμιστή;

Ακόμη παρατήρησε ότι το παλιό οικονομικό σύστημα δεν έχει αλλάξει ακόμη και πως η Ελλάδα, η Ιταλία και όλη η Ευρωζώνη θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα αν δεν κάνουν μεταρρυθμίσεις.

Σκα Κέλερ: Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Λέσβο μόνη της στο μεταναστευτικό

Στο θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος στάθηκε η εκπρόσωπος της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, κ.Σκα Κέλερ, η οποία ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο και κοινή ευρωπαϊκή δράση για την προστασία των προσφύγων. “Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Λέσβο μόνη της να λύσει το πρόβλημα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την ελληνική κρίση επεσήμανε πως φταίει το γεγονός ότι “η Ευρώπη δεν έφερε ευημερία στους πολίτες της. Δεν μπόρεσε η Ε.Ε. να βρει κοινές λύσεις ευημερίας για τους πολίτες της. Πρέπει να δημιουργήσουμε επιτέλους μια κοινωνική Ευρώπη.Με πρόσβαση στη στέγη και το κοινωνικό κράτος για όλους τους πολίτες. Όταν έχουμε μια ολόκληρη γενιά χωρις προοπτική, είναι θέμα δημοκρατίας στην Ευρώπη, υπογράμμισε η ευρωβουλευτής”.

Αναφορά από την κ.Κέλερ έγινε και για τις φωτιές λέγοντας πως η Ελλάδα έχει πληγεί σκληρά από την κλιματική αλλαγή και ζήτησε από τη χώρα μας να γίνει προπομπός για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κλείνοντας η Σκα Κέλερ συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία με τα Σκόπια. Είναι παράδειγμα Για όλη την Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά.

Γκάμπι Τσίμερ: Η Ελλάδα πέρασε μια σύγχρονη Οδύσσεια και έφτασε στην Ιθάκη της, η Ελλάδα έχει να δώσει τεράστια διδάγματα

Η κ.Γκάμπι Τσίμερ απο την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς/Πρασίνων Βορείων Χωρών, τόνισε πως στην Ελλάδα συνέβη μια ανθρωπιστική καταστροφή που προκάλεσαν οι θεσμοί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί δεν ήθελαν να επιτύχει μια αριστερή κυβέρνηση.

Πρέπει να δώσουμε στον λαό της Ελλάδας αλληλεγγύη. Ζήτησε ακόμη να αλλάξουμε ως Ε.Ε. τρόπο σκέψης, υπογραμμίζοντας τη διαφορά της με την προσέγγιση, Ευρώπη του μέγιστου κέρδους. Η Ελλάδα πέρασε μια σύγχρονη Οδύσσεια και έφτασε στην Ιθάκη της, η Ελλάδα έχει να δώσει τεράστια διδάγματα, κατέληξε.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις