Κόσμος

Liberation: Στέρεψαν τα πλοία των ΜΚΟ για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο

Στη σταδιακή εγκατάλειψη των επιχειρήσεων διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο από τα ανθρωπιστικά πλοία των ΜΚΟ και στις αιτίες που την προκάλεσαν,αναφέρεται η γαλλική Liberation.

Μετά την ανακοίνωση και του Παναμά ότι θα αποσύρει τη σημαία του από το γνωστό πλοίο Aquarius, αυτό θα είναι το τελευταίο που θα υποχρεωθεί να σταματήσει τις ανθρωπιστικές του επιχειρήσεις στη Μεσόγειο μόλις επιστρέψει στο λιμάνι, γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Το 2014 περίπου 20 πλοία διέσχιζαν εναλλάξ τη θάλασσα κατά μήκος των ακτών της Λιβύης και στο Αιγαίο. Την άνοιξη του 2017, 10 πλοία ΜΚΟ επιχειρούσαν συγχρόνως στη Μεσόγειο. Οι ΜΚΟ που λειτουργούσαν τα πλοία αυτά προβάλλουν διάφορους λόγους για την εγκατάλειψη των δραστηριοτήτων τους: την έλλειψη πόρων για το Lifeboat, ακατάλληλες πολιτικές υποδοχής και στις δύο πλευρές της Μεσογείου, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ή τη Save the Children, πίεση από τις ιταλικές αρχές σύμφωνα με τη Jugend Rettet ή από τις μαλτέζικες, σύμφωνα με τις Sea Watch και Sea Eye.

Γενικά όλες οι οργανώσεις εκφράζουν τη λύπη τους για την “ποινικοποίηση” των δραστηριοτήτων τους από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες τις κατηγορούν ότι παίζουν το παιχνίδι των διακινητών. Η ΕΕ προτιμά να χρηματοδοτεί τους ακτοφύλακες της Λιβύης, παρά τις βιαιότητες που σημειώθηκαν στη χώρα κατά των μεταναστών από την υπόλοιπη Αφρική.

Το άρθρο της Liberation αναφέρεται στη συνέχεια λεπτομερώς στο ιστορικό κάθε πλοίου και στον αριθμό μεταναστών και προσφύγων που διέσωσε, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΜΚΟ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπενίν: «Η κατάσταση είναι πλήρως υπό έλεγχο» διαβεβαιώνει οι αρχές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος
Μετά την επίθεση σε δημόσια κτίρια από ομάδα στρατιωτικών, οι αρχές ανακοινώνουν ότι απέτρεψαν απόπειρα πραξικοπήματος – Ο Πατρίς Ταλόν καλεί τον πληθυσμό σε ψυχραιμία και υπόσχεται ότι οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν
Ένοπλες δυνάμεις αποτρέπουν την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του Μπενίν
Τηλεφωνική συνομιλία Μελόνι με Ζελένσκι – Η Ιταλία θα στείλει έκτακτο υλικό στην Ουκρανία
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός επανέλαβε την αλληλεγγύη της χώρας της απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις και επιβεβαίωσε την αποστολή γεννητριών για την ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιόρτζια Μελόνι
Ρωσία: Η Ζαχάροβα καταγγέλλει «διεθνή ταξιαρχία διαφθοράς» γύρω από την ουκρανική εξουσία
Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών αξιοποιεί το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Κίεβο για να επιτεθεί ευθέως στον πρόεδρο Ζελένσκι και το περιβάλλον του
Ρωσία - Μαρία Ζαχάροβα