Κόσμος

Εδώ Γκρουέφσκι, εκεί Γκρουέφσκι… στην Ουγγαρία ο Νίκολα

Τελικά τον βρήκαν στην... αγκαλιά του φίλου του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία τον πρώην πρωθυπουργό των Σκοπίων. Μάλιστα, αν και ο κόσμος όλος βοά από χθες, μόλις σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας επιβεβαίωσε ότι είναι στη Βουδαπέστη.

Δεν έμεινε να περιμένει να ενεργοποιηθεί το ένταλμα σύλληψης στα Σκόπια ο Νίκολα Γκρουέφσκι. Έφυγε και πήγε στην Ουγγαρία. Όλα δείχνουν ότι είναι εκεί από την περασμένη Πέμπτη. Το υπουργείο Εσωτερικών στα Σκόπια, επιβεβαίωσε την είδηση, λέγοντας πως ενημερώθηκε σχετικά από τη Βουδαπέστη.
Το υπουργείο Εσωτερικών εξήγησε πως οι ουγγρικές αρχές απάντησαν στο ερώτημα που τους υποβλήθηκε πως «ο Γκρούεφσκι βρίσκεται στην Ουγγαρία, όπου έχει ζητήσει άσυλο». Κατά την ίδια πηγή, ζητήθηκε από δικαστήριο στα Σκόπια να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης του πρώην πρωθυπουργού.
Αυτό που περίμενε επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων το είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός μέσω facebook. “Τις τελευταίες ημέρες, δέχθηκα αναρίθμητες απειλές κατά της ζωής μου. Βρίσκομαι στη Βουδαπέστη και ζητώ πολιτικό άσυλο από τις ουγγρικές αρχές” ενέφερε.
Ο Γκρούεφσκι κηρύχθηκε επίσημα φυγάς από τις αρχές της χώρας τη Δευτέρα, τρεις ημέρες αφότου δεν παρουσιάστηκε στη φυλακή για να αρχίσει να εκτίει την ποινή διετούς φυλάκισης που του επιβλήθηκε για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, μια υπόθεση που ανάγεται στο 2012. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μια δίκη σε βάρος του για ακόμα τρεις υποθέσεις διαφθοράς και παράνομων υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Ο 48χρονος Γκρούεφσκι ήταν πρωθυπουργός της πΓΔΜ από το 2006 ως το 2016 και επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE ως τα τέλη του 2017.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο βασιλιάς Κάρολος νιώθει προδομένος με τον πρίγκιπα Χάρι: «Δεν σεβάστηκε τη θεσμική ουδετερότητα του πατέρα του»
Ο Χάρι κατηγόρησε ευθέως τον πατέρα του για το ότι δεν του μιλάει και δήλωσε πως «δεν βλέπει πιθανότητα να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά του»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Ζελένσκι: Θεατρινισμός Πούτιν η τριήμερη κατάπαυση πυρός – «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ξένων ηγετών στη Μόσχα»
«Κανείς δεν θα βοηθήσει τον Πούτιν να παίξει αυτό το παιχνίδι για να δημιουργήσει μία ήπια ατμόσφαιρα για την έξοδο του από την απομόνωση στις 9 Μαΐου»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 7
11 νεκροί, ανάμεσά τους και τρία παιδιά από επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας
Ανάμεσα στους 8 νεκρούς που έχουν ήδη αναγνωριστεί, όλοι μέλη της ίδιας ευρύτερης οικογένειας, βρίσκονται ένα κοριτσάκι κι ένα αγοράκι ηλικίας ενός έτους και ένα βρέφος ενός μήνα
Πολλοί νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα