Κόσμος

Ουκρανία: Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία, Σουηδία, Πολωνία κατά της Ρωσίας – Μέρκελ σε ρόλο διαιτητή

Διεθνείς διαστάσεις παίρνει η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παρεμβαίνοντας για την Ουκρανία η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είπε στον Ουκρανό πρόεδρο πως θα κάνει ό,τι μπορεί στην προσπάθεια να αποκλιμακώσει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ανέφερε το γραφείο του Ποροσένκο έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες.

“Η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε ανησυχία για την κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας με τη χρήση όπλων και είπε πως θα κάνει τα πάντα για αποκλιμάκωση”, αναφέρεται σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Ουκρανού προέδρου.

Εξάλλου, οι πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αυτή την περίοδο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (σ.σ. Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία, Σουηδία, Πολωνία) κάλεσαν τη Δευτέρα (26.11.2018) τη Ρωσία να “αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης” από τον Πορθμό Κερτς.

“Θα πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς καθυστέρηση οι Ουκρανοί ναύτες που συνελήφθησαν και να επιστραφούν τα πλοία που συνελήφθησαν” σε αυτή τη θαλάσσια δίοδο ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική, προσθέτουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Πολωνίας και της Ολλανδίας, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Πεκίνο.

Εκφράζοντας τη “μεγάλη ανησυχία τους, οι διπλωμάτες αυτοί “κάλεσαν τη Ρωσία να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια της Αζοφικής θάλασσας και να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης από τον Πορθμό Κερτς”, καθώς και να “ενεργήσει με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει μια άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης”, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.

Υπογράμμισαν εξάλλου ότι “αναγνωρίζουν πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της”.

Οι εκπρόσωποι των πέντε κρατών μελών της ΕΕ βρίσκονταν στην Κίνα με την ευκαιρία μιας “κοινής επίσκεψης μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, μελλοντικών μελών του Συμβουλίου και ορισμένων από τις κυριότερες χώρες που συμβάλλουν με στρατεύματα”, εξηγούν οι συντάκτες της ανακοίνωσης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα διεξαγάγει, έπειτα από αίτημα του Κιέβου και της Μόσχας, επείγουσα σύνοδο για το περιστατικό που σημειώθηκε την Κυριακή (25.11.2018) ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Oukranian crisis
Reuters

Ουκρανία – Ρωσία: Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα (26.11.2018) ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου μετά το περιστατικό με τη Ρωσία στον πορθμό Κερτς.

Οι νέες πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν πως η Ρωσία έχει συλλάβει 24 Ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν χθες πάνω σε τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στον Πορθμό Κερτς.

Την είδηση μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Η επίτροπος είπε πως τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, αλλά πως η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.

Η Ρωσία ξεκαθαρίζει πως η σύλληψη τριών μικρών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ανοικτά της προσαρτημένης από τη Μόσχα, Κριμαίας την Κυριακή συνάδει πλήρως με το διεθνές και το εσωτερικό δίκαιο.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τα ουκρανικά πλοία ότι εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα και ότι αγνόησαν τις προσπάθειες των Ρώσων συνοριοφυλάκων να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτα επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Μόσχα για στρατιωτική επιθετικότητα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Nutella ταξίδεψε στο διάστημα κάνοντας «βόλτα» μέσα στο Orion: Η κορυφαία γκρίζα διαφήμιση όλων των εποχών
Το βαζάκι Nutella σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας ταξίδευε στον αέρα μέσα στην κάψουλα του Orion με τους αστροναύτες να προσφέρουν άθελά τους με αυτό τον τρόπο την καλύτερη διαφήμιση στο προϊόν
Η Nutella στο διάστημα
Τεράστια φωτιά στη «Γέφυρα της Αμερικής» μετά από ισχυρή έκρηξη σε βυτιοφόρο πάνω από τη Διώρυγα του Παναμά
Η έκρηξη καταγράφηκε σε βίντεο στο οποίο φαίνονται οι φλόγες να υψώνονται πέρα και πάνω από τον δρόμο με τους οδηγούς οχημάτων στο σημείο να προσπαθούν να διαφύγουν από το σημείο
Παναμάς: Τεράστια φωτιά στη «Γέφυρα της Αμερικής» μετά από ισχυρή έκρηξη σε βυτιοφόρο πάνω από τη Διώρυγα
Αντίστροφη μέτρηση για το τελεσίγραφο Τραμπ προς το Ιράν – Οι δεύτερες σκέψεις και η «αλαζονική ρητορική» του Αμερικανού προέδρου
«Η χώρα ολόκληρη θα μπορούσε να καταστραφεί μέσα σε μόνο μια νύχτα», κι αυτή μπορεί να είναι αυτή της Τρίτης προς Τετάρτη, είπε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ