Κόσμος

Η Κύπρος διαψεύδει την κοινή άσκηση Τουρκίας – ΗΠΑ στα νότια του νησιού

Η Λευκωσία διαψεύδει πληροφορίες, αλλά και ανάρτηση στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, περί κοινής άσκησης Τουρκίας - Ηνωμένων Πολιτειών νοτίως της Κύπρου.

Τα τουρκικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για άσκηση μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και ύστερα από τουρκική NAVTEX, ωστόσο η ίδια η Κύπρος το διαψεύδει.

Παρόμοια άσκηση δεν έγινε ποτέ, δήλωναν , σύμφωνα με το ΡΙΚ, διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, που χαρακτήρισαν τα τουρκικά δημοσιεύματα ως «υβριδικό αντιπερισπασμό».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αμερικανική φρεγάτα, που βρίσκεται στην περιοχή εδώ και καιρό και, μεταξύ άλλων, προστατεύει τις εργασίες της Exxon Mobil στο οικόπεδο δέκα, πράγματι έλαβε μέρος σε κοινή άσκηση Ηνωμένων Πολιτειών – Γαλλίας.

Η άσκηση έγινε μετά από άδεια, την οποία εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Οι Τούρκοι έκαναν δική τους παράλληλη άσκηση στην ίδια περιοχή με τα πλοία να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία όσο προσεγγίζει η στιγμή των αποτελεσμάτων στο οικόπεδο δέκα της κυπριακής ΑΟΖ αναμένεται να υπάρχει κλιμάκωση των τουρκικών μεθοδεύσεων για δημιουργία έντασης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δημοσίευσε νέο βίντεο με Ισραηλινό όμηρο: Γεμάτος αίματα εκλιπαρεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι
Στο βίντεο των 4 λεπτών, απεικονίζεται ο 36χρονος όμηρος Μαξίμ Χερκίν να είναι ξαπλωμένος και να αναφέρει πως τραυματίστηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό
Όμηρος 1
Ερντογάν για Κυπριακό: Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μεταξύ δυο κρατών και όχι κοινοτήτων
«Αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου"» - Η αντίδραση της Λευκωσίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν 1
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι