Κόσμος

Βουλγαρία: Εγκρίθηκε η αγορά μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ

Το κοινοβούλιο στη Βουλγαρία ενέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης για την αγορά 8 μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ.

Η Βουλγαρία πήρε την απόφαση αυτή ώστε να αντικατασταθούν τα γηρασμένα MIG-29, σοβιετικής κατασκευής που διαθέτει η χώρα και να προσεγγίσει περισσότερο τις προδιαγραφές που θέτει το ΝΑΤΟ.

Υπέρ της πρότασης που κατέθεσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ στη Βουλγαρία τάχθηκαν 130 βουλευτές ενώ 84 την καταψήφισαν, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται οι κανόνες περί δημόσιων διαγωνισμών.

Η συμφωνία για την αγορά των F-16V Block 70 της εταιρείας Lockheed Martin, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων λέβα (1,05 δισεκ. δολάρια) συνιστά το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τη Βουλγαρία μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος. Η κυβέρνηση εξέταζε επίσης το ενδεχόμενο να αγοράσει τζετ Gripen από τη Σουηδία ή μεταχειρισμένα Eurofighters από την Ιταλία.

Ο υπουργός Άμυνας Κράζιμιρ Καρακατσάνοφ, παραδέχθηκε ότι η πρόταση των ΗΠΑ υπερέβαινε κατά 300 εκατομμύρια λέβα τον αρχικό προϋπολογισμό και τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες και θα διαρκέσουν τέσσερις μήνες.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σόφια με ανακοίνωσή της χαιρέτισε αυτή την απόφαση τονίζοντας πως “ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την ενδυνάμωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μας με τη σύμμαχό μας στο NATO, τη Βουλγαρία”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη: «Η πιο σοβαρή κρίση εδώ και δεκαετίες»
Η ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε νόμους που υπονομεύουν κρατικούς θεσμούς και πρότεινε σχέδιο Συντάγματος, αφήνοντας να εννοηθεί πρόθεση για de facto απόσχιση
Βοσνία
22χρονος με τσεκούρι αποκεφάλισε μια γυναίκα στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας - Χειροπέδες στον δράστη
«Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που εισήλθε στην πανεπιστημιούπολη. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, άλλος ένας διακομίστηκε τραυματισμένος σε νοσοκομείο», αναφέρει η αστυνομία
Η αστυνομία απέκλεισε τους χώρους του Πανεπιστημίου, μετά την επίθεση