Ελλάδα

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Γιώργος Καρυπίδης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών, από μακροχρόνια προβλήματα υγείας ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Γιώργος Καρυπίδης.

Ο Γιώργος Καρυπίδης ανήκε στη γενιά των Ελλήνων σκηνοθετών που γνώριζαν την κινηματογραφική τέχνη εξίσου καλά στη θεωρία και στην πράξη.

Από την φιλμογραφία του ξεχώρισε η ταινία “Στη σκιά του φόβου”, η πιο αντιπροσωπευτική της κινηματογραφικής ματιάς του, που κινήθηκε ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα, στη μνήμη και στην ενοχή, στον παραισθητικό φόβο και τις ψυχικές “ανασκαφές”. Τελευταία ταινία του ήταν η “Ουτοπία” (2004).

Ο Γιώργος Καρυπίδης γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ακαδημία Τεχνών στο Άμστερνταμ και κινηματογράφου στην Ακαδημία Κινηματογράφου.

Εργάστηκε ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ στο Βερολίνο. Σκηνοθέτησε σχεδόν 100 ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση.

Δημοσίευσε άρθρα και διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Η μικρού μήκους ταινία του “Θεόφιλος, ο ζωγράφος” (1979), πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του “Επικίνδυνο παιχνίδι” (1982) πήρε το βραβείο της Ένωσης Κριτικών και η δεύτερη “Στη σκιά του φόβου” (1988) τιμήθηκε με έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ενώ ένα χρόνο μετά, το 1989, μοιράστηκε τα Κρατικά Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας με το “Τοπίο στην ομίχλη” του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Το 1991 απέσπασε, για την ίδια ταινία, το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχεράνης.

Γύρισε επίσης την “Αναμέτρηση” (1980, κυκλοφόρησε στις αίθουσες και ως “Επικίνδυνο παιχνίδι”), με πρωταγωνιστές τη Ζωή Λάσκαρη και τον Άρη Ρέτσο, το “Πεθαμένο λικέρ” (1992), τους “Μαγεμένους” (1995).  Εξέδωσε δύο συλλογές διηγημάτων: “Πρωταθλητής καταδύσεων” (1992) και “Η διάλεκτος του σκορπιού” (1998).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Μαρία Καρρά: Στον ανακριτή η χήρα του Γιώργου Τράγκα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος – Το βαρύ κατηγορητήριο
Ήδη ο γιος του Γιώργου Τράγκα, έχει δώσει συναίνεση έτσι ώστε το ποσό των 10.000.000 ευρώ, που αποτελούν τα χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο, να αποδεσμευτούν - Τι λέει στο newsit.gr ο δικηγόρος του Νίκος Αγαπηνός
Μαρία Καρρά / Γιώργος Τράγκας
«Δεν θα απαλλαγείς από εμάς» – Οι απειλές των Κινέζων στον σμήναρχο κατάσκοπο όταν τους είπε ότι θα βγει στη σύνταξη
Τυ έδωσαν μια κάρτα αναλήψεων, η οποία είχε εκδοθεί στο Χονγκ Κονγκ σε όνομα τρίτου - Με αυτή την κάρτα μπορούσε να κάνει αναλήψεις σε οποιοδήποτε ΑΤΜ ανά τον κόσμο
Ο Σμήναρχος που κατηγορείται για κατασκοπεία
Νέα κατολίσθηση έκλεισε την παλαιά εθνική οδό Άρτας – Αμφιλοχίας – Αποκομμένη οδικώς η Ήπειρος
Μετά το κλείσιμο της Ιόνιας Οδού λόγω κατολίσθησης και με τη νέα κατολίσθηση, η Ήπειρος έχει ουσιαστικά αποκοπεί στα δύο από την υπόλοιπη Ελλάδα, την ώρα που οι έντονες βροχοπτώσεις συνεχίζονται σε όλη τη Δυτική Ελλάδα
Κατολίσθηση στην παλιά εθνική οδό Αμφιλοχίας - Άρτας
Ο Παύλος ντε Γκρες απαντά για το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος: «Θέλω να προσφέρω στην χώρα μου, πολλά περνούν από το μυαλό μου»
«Είναι στο αίμα μου η πολιτική αλλά δεν είμαι πολιτικός», τόνισε - Τι είπε για τη σχέση του με τη Μαρί Σαντάλ και τα προβλήματα που καλείται να λύσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Παύλος Ντε Γκρες 7