Πολιτική

Έφτασε στο υπουργείο Άμυνας η επιστολή Ακάρ στον Αποστολάκη

Με 24 ώρες καθυστέρηση το ελληνικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την επιστολή. Ο Ακάρ απευθύνει και πρόσκληση στον Ε. Αποστολάκη να επισκεφθεί την Τουρκία. Ως γενικού περιεχομένου και διπλωματικού ύφους περιγράφεται η επιστολή. "Μήνυμα αποκλιμάκωσης" βλέπουν πολλοί πίσω από την κίνηση του Τούρκου ΥΠΕΘΑ.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η είδηση που έγινε γνωστή από χθες μέσω τουρκικών ΜΜΕ επιβεβαιώθηκε με καθυστέρηση σχεδόν 24 ωρών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον νέο υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελο Αποστολάκη και μαζί πρόσκληση για επίσκεψη στην Τουρκία.

Η επιστολή Ακάρ προς τον Ε. Αποστολάκη ήρθε στο φως μαζί με την οριστικοποίηση της επίσκεψης Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη. Ως “γενικού περιεχομένου και διπλωματικού ύφους” περιγράφουν την επιστολή του Τούρκου υπουργού στον Έλληνα ομόλογό του όσοι την έχουν διαβάσει. Πέραν τον συγχαρητηρίων για την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Χουλουσί Ακάρ προσκαλεί τον Ευ. Αποστολάκη σε συνάντηση αλλά χωρίς να προσδιορίζει τον τόπο και το χρόνο. Στο ερώτημα, μάλιστα, αν αυτή η πρόκληση συνδυάζεται με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, πηγές του υπουργείου τόνισαν ότι στην επιστολή Ακάρ δεν διευκρινίζεται κάτι τέτοιο.

[read4more]

Ο Τούρκος υπουργός με την επιστολή, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, συγχαίρει τον Έλληνα ομόλογό του για την ανάληψη των καθηκόντων του και ταυτόχρονα του απευθύνει πρόσκληση να επισκεφθεί την Τουρκία.

Η κίνηση αυτή, λίγο πριν την μαύρη επέτειο πτώσης του ελληνικού ελικοπτέρου στα Ίμια λόγω της Κρίσης των Ιμών, δείχνει ίσως προσπάθεια αποκλιμάκωσης. Άλλωστε ο Τούρκος υπουργός φέρεται να αναφέρεται στην επιστολή του προς τον κ. Αποστολάκη σε σχέσης καλής γειτονίας και συνεργασίας.

Αν και από το Μαξίμου δεν έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για την ατζέντα Τσίπρα – Ερντογάν ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία από την Κύπρο.

“Οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και πάνω από όλα στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Πάνω από όλα επιβάλλεται να υπάρξει σεβασμός από την Τουρκία στο Διεθνές Δίκαιο, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο… είναι αυτονόητο ότι όλοι μας στηρίζουμε την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η λύση δεν μπορεί να έχει παρεμβάσεις τρίτων, ούτε τους εγγυητές, ούτε, βεβαίως, κατοχικά στρατεύματα”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων - «Οφείλουμε στην ποντιακή κοινότητα χρέος ευγνωμοσύνης»
«Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ανατρέχουμε με συγκίνηση σε ένα από τα πιο τραγικά κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας: τη συστηματική εξόντωση 353.000 συμπατριωτών μας», έγραψε στα social media ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κωνσταντίνος Τασούλας: Εργαζόμαστε αδιάκοπα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
«Ο Ποντιακός Ελληνισμός, παρά τις αδιανόητες δοκιμασίες και τις τραγικές απώλειες που τον σημάδεψαν στις αρχές του 20ου αιώνα, κατόρθωσε να επιβιώσει βρίσκοντας καταφύγιο στη μητέρα πατρίδα»
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας
Νίκος Ανδρουλάκης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: «107 χρόνια μετά παραμένει αναγκαίος ο αγώνας για τη αναγνώριση της σφαγής»
«Η διεθνής αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας δεν αποτελεί μόνο ένα εθνικό στοίχημα, αλλά έναν πανανθρώπινο στόχο», είναι το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την μαύρη επέτειο
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ
Παύλος Μαρινάκης για Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: «Χρέος μας η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και η ηθική δικαίωση των θυμάτων»
«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί ένα από τα πιο τραγικά κεφάλαια της ιστορίας του Ελληνισμού. Ένα έγκλημα που έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη των απανταχού Ελλήνων», έγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης
Συναγερμός στην Αθήνα για το νομοσχέδιο της «Γαλάζιας Πατρίδας» του Ερντογάν: Ο λόγος που η Τουρκία διεκδικεί 152 νησιά στο Αιγαίο
Η Αθήνα βρίσκεται σε ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, και διαμηνύει σταθερά στην Τουρκία ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μονομερή ενέργεια
Αιγαίο Πέλαγος 42