Πολιτική

Καμμένος: Τα τέσσερα… ταυτόχρονα “πρέπει” που τον “καίνε”

Ο Πάνος Καμμένος βλέπει το ενδεχόμενο διάλυσης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας... να απλώνεται απειλητικά και οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό είναι ραγδαίες.

Ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων θέτει την Παρασκευή, 08.02.2019, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης την ομόφωνη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου για το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής που αναφέρεται στην έννοια και τη συγκρότηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Μια γνωμοδότηση που “είδε” ο Πάνος Καμμένος και τον… ζώνουν τα φίδια!

Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί στη σκιά των εξελίξεων στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ η οποία σήμερα αριθμεί έξι (6) βουλευτές και αν παραιτηθεί ή διαγραφεί ή ανεξαρτητοποιηθεί ένας από αυτούς, τότε μένει με πέντε (5) βουλευτές, δηλαδή με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό για Κοινοβουλευτική Ομάδα που προέρχεται από κόμμα εκλεγμένο στις εθνικές εκλογές. Πλην όμως στους πέντε (5) βουλευτές των ΑΝΕΛ είναι και ο Αριστείδης Φωκάς, βουλευτής που έχει εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων, ανεξαρτητοποιήθηκε και στη συνέχεια προσχώρησε στους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Σημειώνεται ότι στο άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής που αφορά στις προϋποθέσεις συγκρότησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην παράγραφο 1 τίθεται ο κανόνας ότι ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βουλευτών είναι δέκα (10). Προβλέπει ωστόσο, στην παράγραφο 2, ότι ο αριθμός των 5 βουλευτών που συγκροτούν Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά από γενικές εκλογές, είναι ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός.

Ο Καμμένος και τα τέσσερα “πρέπει”

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιστημονικό συμβούλιο ομόφωνα διατυπώνει τη γνώμη ότι για να συγκροτηθεί εγκύρως Κοινοβουλευτική Ομάδα, πρέπει να συντρέχουν, σωρευτικώς τέσσερις προϋποθέσεις: Οι βουλευτές να έχουν εκλεγεί υπό τη σημαία του κόμματος του οποίου συγκροτούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Να εξακολουθούν να ανήκουν στο εν λόγω κόμμα κατά το χρόνο της συγκρότησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. Το κόμμα να έχει μετάσχει στις εκλογές με συνδυασμούς στα δύο τρίτα των εκλογικών περιφερειών της χώρας. Να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 3% του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων ολόκληρης της επικράτειας.

[read4more]

Με βάση τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, προσχώρηση βουλευτή προερχόμενου από τους ανεξάρτητους ή από άλλη Κοινοβουλευτική Ομάδα, σε Κοινοβουλευτική Ομάδα που λειτουργεί ήδη με πέντε μέλη, δεν αποτρέπει την αυτοδίκαιη διάλυσή της, σε περίπτωση κατά την οποία τα εκλεγέντα υπό την αυτή κομματική σημαία μέλη της μειωθούν, εν συνεχεία, κατά ένα. Αυτό δεν ισχύει όμως στην περίπτωση κατά την οποία ο βουλευτής αυτός είχε εκλεγεί με το κόμμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της οποίας προσχωρεί.

Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου με αφορμή υπόμνημα που είχε αποστείλει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν έξι (6) βουλευτές. Υπέβαλα ερώτημα με αφορμή το υπόμνημα. Το ερώτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο δεν αφορά κανένα κόμμα ιδιαιτέρως και το δηλώνω ευθέως» ανέφερε απόψε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «ελπίζω εν τέλει το ενδεχόμενο διάλυσης Κοινοβουλευτικής Ομάδας να μην αφορά κάποιο κόμμα, αναλόγως με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν αύριο, τις επόμενες ημέρες. Αν πάντως γίνει οποιαδήποτε μετακίνηση που θα καταστήσει μια Κοινοβουλευτική Ομάδα εκτός των προϋποθέσεων που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, είναι φανερό πως η απάντηση θα δοθεί με βάση τη γνωμοδότηση από την οποία και εγώ προσωπικά, δεν μπορώ να διαφοροποιηθώ».

Πάντως ο Νίκος Βούτσης σημείωσε με νόημα ότι «υπάρχει μια ολόκληρη μέρα αύριο ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα». Ερωτηθείς δε για τη συνάντηση που είχε προ ημερών με τον βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «αφήσαμε χρόνο ώστε να θεραπευτούν τα πράγματα πριν επέλθει διάλυση. Αν υπάρξει κανείς που να υποστηρίζει ότι εμείς θέλουμε να διαλύονται τα κόμματα, είναι λάθος».

Το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής

1. O ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βoυλευτών για τη συγκρότηση μιας Koινoβoυλευτικής Ομάδας ορίζεται σε δέκα (10).

2. O κατά την προηγούμενη παράγραφο ελάχιστος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Ομάδας περιορίζεται σε πέντε (5), αν το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν και στο οποίο εξακολουθούν να ανήκουν έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή, με συνδυασμούς στα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε ποσοστό τουλάχιστον τρία τοις εκατό (3%) του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων ολόκληρης της επικράτειας.

Click4more: Ο… πόλεμος του Καμμένου! «Πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»!

3. Κόμμα που έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή, σε συνασπισμό με άλλα κόμματα, θεωρείται, για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου, ότι έλαβε αριθμό έγκυρων ψήφων ίσο προς το γινόμενο που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του αριθμού των βουλευτών του με το μέσο όρο των κατά βουλευτή έγκυρων ψήφων του συνασπισμού. O μέσος όρος αυτός προκύπτει από τη διαίρεση του αριθμού των έγκυρων ψήφων του συνασπισμού σε ολόκληρη την επικράτεια με το συνολικό αριθμό των βουλευτών που εξέλεξε o συνασπισμός.

4. Κάθε βουλευτής μπορεί να ανήκει σε μία μόνο Koινoβoυλευτική Ομάδα.

5. Οι βουλευτές που δεν ανήκουν σε καμία Koινoβoυλευτική Ομάδα θεωρούνται ανεξάρτητοι και λογίζονται, για τη συμμετοχή τους και μόνο στο τμήμα διακοπής των εργασιών της Βουλής και στις επιτροπές της Βουλής, ενιαία ομάδα.

6. Οι βoυλευτικές έδρες πoυ χηρεύoυν από oπoιαδήπoτε αιτία θεωρoύνται, αν δεν έχoυν πληρωθεί νoμίμως, ότι ανήκoυν στη δύναμη της Koινoβoυλευτικής Oμάδας στην oπoία μετείχαν oι κάτoχoί τoυς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης στη Βουλή για τα εθνικά θέματα: «Οι εθνικοί χειρισμοί δεν ασκούνται σε καφενεία και πάνελ – Η πατρίδα στέκεται πλέον όρθια»
Ο πρωθυπουργός πρόβαλε τα πεπραγμένα της εξωτερικής πολιτικής την τελευταία εξαετία, και ανέδειξε την ισχυροποίηση της Ελλάδας στα διεθνή συμμαχικά forα, για να αποκρούσει τα πυρά της αντιπολίτευσης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα εθνικά θέματα
18
Κυριάκος Μητσοτάκης για μειωμένο κόστος πετρελαίου θέρμανσης: «Είναι μία μικρή νίκη στη μάχη κατά της ακρίβειας»
«Η κυβέρνηση δίνει 200.000 ευρώ τον χρόνο επίδομα θέρμανσης για να στηρίξει όσους έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου, και που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη κρατικής ενίσχυσης» λέει ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
1
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Θα πιάνατε τον Τραμπ από το πέτο και θα του λέγατε «go back» – Κάνω ισχυρή την Ελλάδα, όχι ρεντίκολο της Ευρώπης
«Η ειρήνη που πετύχαμε, μπορεί ο τρόπος του κυρίου Τραμπ να ξενίζει αλλά είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ και είναι στρατηγικός ετέρος της πατρίδας μας» ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
28
Έντονο φραστικό επεισόδιο Βελόπουλου – Καιρίδη στη Βουλή: «Ρε καημένο παιδί, υπουργός δεν θα γίνεις ξανά»
«Τα λεφτά είναι φορολογημένα στην Ελλάδα είναι της συζύγου μου που μένει εκεί χρόνια εγώ δεν ανακατεύομαι στα οικογενειακά σου. Μη το συνεχίζεις. Εσύ που έλεγες ότι οι Πόντιοι είναι Τούρκοι, δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς»
Ο Κυριάκος Βελόπουλος 5
Ο Κώστας Τσιάρας διαψεύδει ότι υπέβαλλε την παραίτησή του – «Δεν λιγοψύχησα ποτέ στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις»
«Η αξιοπιστία αυτών των σεναρίων που διακινούνται χαρακτηρίζουν αποκλειστικά τους εμπνευστές τους και όσους πρόθυμα τα υπηρετούν», τονίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Κώστας Τσιάρας 37