Πολιτική

Τουρκία – εκλογές: Γιατί η νίκη Ερντογάν είναι “κολοβή”

Ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου εξηγεί πόσο επικίνδυνο είναι για την Ελλάδα το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη. Μέχρι να λήξει ολοκληρωτικά το θέμα της Κωνσταντινούπολης ο Ερντογάν θα προκαλεί την Ελλάδα. Ποια είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ο άνθρωπος που έγινε ο εφιάλτης του Ταγίπ Ερντογάν και του εκλεκτού του για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Είναι ο υποψήφιος του CHP, ο άνθρωπος που με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στην Κωνσταντινούπολη είναι εκείνος που κερδίζει το δήμο.

Ο Ιμάμογλου ανακήρυξε από την πρώτη στιγμή τη νίκη του. Όπως και ο Γιλντιρίμ άλλωστε. Μόνο που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, που δεν είναι τελικά, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης προηγείται κατά μερικές χιλιάδες ψήφους. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως ο Ιμάμογλου έχει προβάδισμα 0,28% επί του υποψηφίου του AKP με καταμετρημένο το 99,8% των ψήφων.

Εάν επιβεβαιωθεί και η απώλεια της Κωνσταντινούπολης τότε ο Ερντογάν θα έχει χάσει το λίκνο του

Ο ίδιος ο Ιμάμογλου θεωρεί εαυτόν νικητή και δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας πως έχει προβάδισμα 25.158 ψήφων από τον αντίπαλό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με την τράπεζα δεδομένων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

[read4more]

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε επίσης πως το Εκλογικό Συμβούλιο έχει περιλάβει στο αποτέλεσμα το 99,95% των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη και φαίνεται πως το προβάδισμα έχει ελαφρώς διευρυνθεί στις 25.755 ψήφους.

Ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής (YSK) Σαντί Γκιουβέν δήλωσε νωρίτερα πως τα μερικά αποτελέσματα δείχνουν πως επικεφαλής στην Κωνσταντινούπολη είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος προηγείται κατά 28.000 ψήφους. Ο Γκιουβέν υπογράμμισε πάντως πως εξετάζονται προσφυγές για λίγο περισσότερες από 80 κάλπες.

Τι σημαίνουν όμως όλα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία;

Ο διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου επιχειρεί να αναλύσει και να αποκωδικοποιήσει στο newsit.gr το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία.

«Ο Ερντογάν”, λέει ο  Τάσος Χατζηβασιλείου, «πέτυχε μια κολοβή νίκη. Παραμένει πρώτος, παραμένει ισχυρός, έχει υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με την προηγούμενη φορά, όμως έχει χάσει στα σημεία ειδικά η απώλεια της Πρωτεύουσας είναι ένα πολύ αρνητικό συμβολικό μήνυμα. Εάν επιβεβαιωθεί και η απώλεια της Κωνσταντινούπολης τότε ο Ερντογάν θα έχει χάσει το λίκνο του. Την πόλη που ίδιος εξελέγη δήμαρχος το 1994».

Και συνεχίζει: «Οι Τούρκοι πολίτες ψήφισαν με  διπλό τρόπο. Οι κάτοικοι των περιφερειών ακολουθούσαν τον Ερντογάν και το αφήγημα του. Οι κάτοικοι στα μεγάλα αστικά κέντρα ψήφισαν με βάση την οικονομική πολιτική αυτής της κυβέρνησης».

Θα μας ταράξουν στις προκλήσεις

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα», λέει ο κ. Χατζηβασιλείου, «εκτιμώ ότι εάν ο Ερντογάν ζητήσει επανακαταμέτρηση στην Κωσταντινούπολη, προκειμένου να εξασφαλίσει την εκλογή του Γιλντιρίμ στη θέση του δημάρχου, τότε το επόμενο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η επανακαταμέτρηση, πολύ φοβάμαι ότι θα είναι γεμάτο με νέες προκλήσεις και κυρίως με αναφορές στην Αγιά Σοφιά και σε διάφορα τέτοια επικίνδυνα ζητήματα. Απ’ ότι φαίνεται ο Ερντογάν θα συνεχίσει την ίδια εθνικιστική ρητορική μέχρι να εξασφαλίσει την νίκη που επιθυμεί στους δήμους που εκκρεμούν».

Τέλος: «Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, ο Ερντογάν έχει μπροστά του μια καθαρή τετραετία χωρίς εκλογές, ούτε τοπικές ούτε εθνικές, για να μπορέσει να εφαρμόσει οποιαδήποτε τακτική εκείνος επιθυμεί. Πάντως η Τουρκία αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση και ο Ερντογάν πρέπει άμεσα να αντιδράσει. Πιθανή εκτίμησή μου ένας ανασχηματισμός στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα για να δώσει ένα μήνυμα αλλαγής».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Μονομερές δικαίωμα μας η επέκταση των χωρικών υδάτων, μη αποδεκτό το casus belli
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για την κριτική που δέχεται, τις σχέσεις που διατηρεί με τους Σαμαρά και Καραμανλή, καθώς για τα σενάρια διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία
Ο Νίκος Δένδιας
Δεν πάει στο Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ο «τυφώνας Τραμπ» ταρακουνά την Ευρώπη
Κοινή γραμμή για το «Συμβούλιο Ειρήνης» και το θέμα της Γροιλανδίας αναζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ε.Ε.. - Πώς θα απαντήσει η Ελλάδα στα δύο «αιτήματα» του Προέδρου των Η.Π.Α.;
Κυριάκος Μητσοτάκης 62
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Διονύσης Βαλτογιάννης εξύμνησε τη Χούντα από το βήμα της Βουλής - Ομόφωνη καταδίκη από τα κόμματα
«Ή παραιτείστε και πάμε σε εκλογές ή κάνετε αυτό που έγινε τον Μάρτιο του 1968, δηλαδή πλήρης διαγραφή αγροτικών χρεών», είπε ο «νοσταλγός» της Επταετίας
Διονύσης Βαλτογιάννης 14
Βουλή: Ένταση και διακοπή της συνεδρίασης για τη διακομματική των αγροτών – Κωνσταντοπούλου: Γιατί; Για να επιβάλετε τις βουλές του Μητσοτάκη;
«Θα πάμε μέχρι και τις 3 τα ξημερώματα προκειμένου να μιλήσει όποιος από τους 64 βουλευτές έχει εγγραφεί», διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μετά τις αντιδράσεις
Ζωή Κωνσταντοπούλου