Πολιτική

Δεκαήμερο “φωτιά” για Novartis και 120 δόσεις

Ένα γεμάτο δεκαήμερο με πολιτικές εξελίξεις είναι αυτό που μας έρχεται καθώς στο τέλος της εβδομάδας θα συζητηθεί στη Βουλή η άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση της Novartis ενώ την Μεγάλη Τρίτη θα κατατεθεί η ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Όπως είναι φυσικό το θέμα της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας και στελέχους του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να πυροδοτήσει το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι η υπόθεση Novartis είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ενώ η αντιπολίτευση μιλά για σκευωρία και εσχάτως για παραγραφή των τυχών αδικημάτων.

Η κυβέρνηση ωστόσο εμφανίζεται αποφασισμένη να αναδείξει το σκάνδαλο της Novartis καθώς θεωρεί ότι το σκάνδαλο είναι υπαρκτό όπως και οι ευθύνες των στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

[read4more]

Όλα δείχνουν μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να μπει την τελική ευθεία για την διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών με κεντρικό σύνθημα «η αλήθεια απέναντι στο ψέμα». Στόχος, όπως λένε τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, είναι «να απαντηθούν τα ψέματα και οι διαστρεβλώσεις της ΝΔ και των χορηγών της που αναπαράγουν τοξική προπαγάνδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας μάλιστα στην πρώτη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, του σχήματος δηλαδή που συγκροτήθηκε για να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε επί μακρών στο θέμα βάζοντας όλες τις παραμέτρους του θέματος που η κυβέρνηση θεωρεί σημαντικές.

«Μας κατηγορούν για σκανδαλολογία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας «και υποστηρίζουν ότι το σκάνδαλο του φαρμάκου δεν είναι κορυφαίο, ίσως επειδή έχοντας το know how των σκανδάλων γνωρίζουν και μεγαλύτερα σκάνδαλα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχθηκαν οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης λέγοντας ότι «ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Να την επικαλείσαι όταν δεν σε αφορά και να την απορρίπτεις όταν σε αφορά.

Εμείς δικαστές δεν είμαστε. Γι’ αυτό όταν βρεθήκαμε μπροστά σ’ αυτή την πολύκροτη υπόθεση της Novartis την επιστρέψαμε στους φυσικούς δικαστές για να την διερευνήσουν αντί να στήσουμε Ειδικά Δικαστήρια, όπως απειλούν να κάνουν οι πρώην κυβερνώντες σε μας. Πολιτική κρίση έχουμε όμως. Το όργιο της υπερφορολόγησης φαρμάκων είναι διαχρονικό σκάνδαλο, που σύμφωνα με τους ειδικούς έχει κοστίσει πάνω από 30 δισ. ευρώ από τα τέλη δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα».

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναδείξει ακόμα το άρθρο 86 το οποίο στην συνταγματική αναθεώρηση καταψήφισε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Όπως λένε κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες «στη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος θελήσαμε να εντάξουμε μία διευκρινιστική δήλωση στο άρθρο 86 -περί ευθύνης υπουργών- έτσι ώστε η ερμηνεία του αδικήματος της δωροδοκίας να έχει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή να μην παραγράφεται  όπως ορίζει το σημερινό Σύνταγμα.

Ενώ η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ έλεγαν ότι θα ψηφίσουν το νέο «άρθρο 86», τελικά κινήθηκαν στα μουλωχτά καταψηφίζοντας την διευκρινιστική δήλωση» επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. «Τότε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής τους είχε καταγγείλει λέγοντας ότι το έκαναν επίτηδες λόγω της υπό διερεύνηση υπόθεσης Novartis. Τότε το είχαν αρνηθεί. Αλλά τώρα που ήρθε η δικογραφία (σ.σ. για τον Ανδρέα Λοβέρδο) στη Βουλή αποκαλύφθηκαν».

Ο Αλέξης Τσίπρας  αναφερόμενος στο θέμα ανέφερε μάλιστα ότι ο «κύριος Βενιζέλος, με τις εξαιρετικές ρητορικές ικανότητες που έχει, μας λέει τώρα ότι το αδίκημα της δωροδοκίας γίνεται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού και όχι επ’ ευκαιρία αυτών των καθηκόντων. Είναι αυτό που είπε «λαϊκά» ο κ. Αθανασίου και εκτέθηκε.

Οι υπαίτιοι δηλαδή γίνονται κατήγοροι. Έχουμε απέναντί μας ένα μείγμα νομικών ακριβατισμών και θρασύτατων απειλών, όταν θα μας πάνε σε Ειδικά Δικαστήρια κ.α. Στην ουσία λένε στον ελληνικό λαό ψηφίστε μας για να μην υπάρξει κάθαρση στη Novartis, για να μπει στο αρχείο το ΚΕΕΛΠΝΟ, για να πληρωθούν τα δάνεια των κομμάτων τους».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης για Ζωή Κωνσταντοπούλου: Απαίσια ύπαρξη, είναι ό,τι πιο τοξικό και κακό έχει περάσει από τη Βουλή
«Μίσος, τοξικότητα, συνωμοσιολογία, προς όλους όσους δεν την προσκυνούν» - «Σήμερα κατηγόρησε την κα Λιάνα Κανέλη ότι έκανε "καριέρα" επί Χούντας ενώ ήταν 13 ετών»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
28
Ζωή «ποδήλατο»: Καβγάδες Κωνσταντοπούλου με Κανέλλη, Γεροβασίλη και Άδωνι στη Βουλή - «Θέλετε ένα κράτος με βασιλιά τον Μητσοτάκη και βασιλοπούλα την Ντόρα Μπακογιάννη»
Εκτός από την σύγκρουση με την Λιάνα Κανέλλη η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε και στην αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη
Ζωή Κωνσταντοπούλου
30
Ζωή Κωνσταντοπούλου – Λιάνα Κανέλλη: Άγρια κόντρα στη Βουλή – «Επί Χούντας έκανε καριέρα», «το 1967 ήμουν 13 ετών ουαί ουαί ουαί»
«Δεν επιτρέπω σε καμία κυρία Κανέλλη να θέτει σε αμφισβήτηση την δικιά μου πορεία» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, με τη βουλευτή του ΚΚΕ να απαντάει πως «κανείς δεν μπορεί να συκοφαντήσει την κυρία Κωνσταντοπούλου παραπάνω από ότι η ίδια τον εαυτό της»
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Λιάνα Κανέλλη μετά το φραστικό επεισόδιο στη Βουλή
21
ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνειδητή επιλογή συγκάλυψης η μη άμεση κλήτευση Ξυλούρη και Σεμερτζίδου
«Η άμεση κατάθεσή τους είναι απαραίτητη τόσο για την αποκάλυψη της αλήθειας όσο και για τη διασφάλιση ότι η επιτροπή δεν θα στερηθεί κρίσιμα στοιχεία που θα φωτίσουν το σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ»
Συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Κυριάκος Μητσοτάκης για παρελάσεις: Οι πολίτες χθες γύρισαν την πλάτη στην τοξικότητα και τη μιζέρια που διακινούν ορισμένοι
Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, τονίζοντας πως «είναι ειλημμένη απόφαση να μπει τέλος στην ανομία»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο 156
Παύλος Μαρινάκης: Όχι τσιγαράκι και κιθάρα στον Άγνωστο Στρατιώτη, κάποιοι επένδυσαν στην προβοκάτσια και στο μπάχαλο
«Ο κόσμος κατάλαβε πως η επαναστατική γυμναστική των προηγούμενων χρόνων πήγε την Ελλάδα πίσω» ανέφερε προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις Μητσοτάκη - Δένδια βρίσκονται στο καλύτερο σημείο»
Παύλος Μαρινάκης