Κόσμος

Αλγερία: «Ο χρόνος εξαντλείται – Ο στρατός εξετάζει όλες τις επιλογές»

«Φύγετε, φύγετε» φωνάζουν οι χιλιάδες διαδηλωτές στην Αλγερία. Τι ζητούν.

Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου της Αλγερίας Τάγεμπ Μπελαΐζ, ένα από τα στελέχη του καθεστώτος που βρίσκεται στο στόχαστρο των διαδηλωτών, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση.

Ο Μπελαΐζ, πιστός στον πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, που είχε παραιτηθεί και ο ίδιος στις 2 Απριλίου υπό την πίεση του στρατού και του κόσμου που κατέβηκε στους δρόμους, «ενημέρωσε» το Συνταγματικό Συμβούλιο «ότι υπέβαλε την παραίτησή του (…) στον [μεταβατικό] πρόεδρο» Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση.

Κύρια αποστολή του Συνταγματικού Συμβουλίου είναι η επικύρωση των υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές που έχουν οριστεί για τις 4 Ιουλίου, προκειμένου να εκλεγεί ένας διάδοχος του Μπουτεφλίκα, και η φροντίδα για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Οι φοιτητές, που διαδήλωναν κατά δεκάδες χιλιάδες σήμερα στο Αλγέρι και σε πολλές άλλες πόλεις, αντέδρασαν φωνάζοντας: «Φύγετε, φύγετε».

Ο χρόνος εξαντλείται…

Στο μεταξύ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του αλγερινού στρατού, ο Γκάιντ Σάλαχ, δήλωσε πως ο στρατός εξετάζει όλες τις επιλογές προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση που θα θέτει τέρμα στην πολιτική κρίση στη χώρα το ταχύτερο δυνατό.

Σε ομιλία του στην κρατική τηλεόραση, ο Σάλαχ είπε πως ο χρόνος εξαντλείται και πως η Αλγερία δεν μπορεί να υποστεί άλλες καθυστερήσεις, και πρόσθεσε ότι θα γίνουν περισσότερα βήματα προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Τι ζητούν οι διαδηλωτές

Οι διαδηλωτές, που πέτυχαν στις αρχές Απριλίου την αποχώρηση του Μπουτεφλίκα έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία, διεκδικούν την αποχώρηση των «τριών Μπ.»: του μεταβατικού προέδρου Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ, του πρωθυπουργού Νουρεντίν Μπεντούι και του Μπελαΐζ.

Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου αναλαμβάνει βάσει του Συντάγματος καθήκοντα μεταβατικού προέδρου σε περίπτωση παραίτησης του Μπενσαλάχ.

Πρώην δικαστής, υπουργός σχεδόν χωρίς διακοπή επί 16 χρόνια, ο Μπελαϊζ, 70 ετών, διορίστηκε στις 10 Φεβρουαρίου επικεφαλής του Συνταγματικού Συμβουλίου από τον Μπουτεφλίκα σε αντικατάσταση του Μουράντ Μεντελσί, ο οποίος απεβίωσε.

Ο Μπελαΐζ είχε διατελέσει πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου από τον Μάρτιο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2013.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία με Τραμπ: «Να σε καλέσω σε 2 λεπτά με τον Ζελένσκι και τους άλλους;» – Δείτε βίντεο
Ένα βίντεο από το ταξίδι του με προορισμό το Κίεβο, ανέβασε ο Γάλλος πρόεδρος, στο οποίο φαίνεται ένα στιγμιότυπο όπου ο Μακρόν συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τηλέφωνο
Ο Εμαννουέλ Μακρόν
Ο Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν να συμφωνήσει σε εκεχειρία από αύριο Δευτέρα - «Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν βάσει της κατάστασης στο πεδίο» λέει το Κρεμλίνο
«Δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι σκοτωμοί ούτε για μία ημέρα. Αναμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει την εκεχειρία, πλήρη, με διάρκεια και αξιόπιστη, ξεκινώντας από αύριο 12 Μαΐου» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 4