Κόσμος

Το… πάτησε ο Κιμ! Πυραύλους μικρού βεληνεκούς εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα πολλούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσε ο νοτιοκορεατικός στρατός.

Την ώρα που η διαδικασία αποπυρηνικοποίησης από τη Βόρεια Κορτέα έχει περιέλθει σε αδιέξοδο  «εκτόξευσε πολλούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς από τη χερσόνησο Χόντο, κοντά στην παράκτια πόλη Ουονσάν, με κατεύθυνση τα βορειοανατολικά από τις 09:06 (τοπική ώρα, 03:06 ώρα Ελλάδας) ως τις 09:27 σήμερα», ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας. Οι πύραυλοι διένυσαν απόσταση 70 με 200 χιλιομέτρων πάνω από τη θάλασσα της Ιαπωνίας, διευκρίνισε.

«Έχουμε ενημερωθεί για τις ενέργειες της Βόρειας Κορέας σήμερα το βράδυ. Θα συνεχίσουμε να τις παρακολουθούμε», δήλωσε η Σάρα Σάντερς εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βόρεια Κορέα είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για «ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα», αν δεν αλλάξουν στάση ως το τέλος του έτους, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο εδώ και τρεις μήνες.

«Η αποφασιστικότητά μας για αποπυρηνικοποίηση παραμένει ίδια και θα το κάνουμε όταν έρθει η ώρα», είχε δηλώσει η Βορειοκορεάτισσα υφυπουργός Εξωτερικών Τσόε Σον Χούι.

«Όμως αυτό θα είναι εφικτό μόνο αν οι ΗΠΑ αναθεωρήσουν και επαναπροσδιορίσουν τους τρέχοντες υπολογισμούς τους», είχε προσθέσει. «Αν δεν αλλάξουν στάση πριν την καταληκτική ημερομηνία που προτείναμε, θα αντιμετωπίσουν ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα».

«Ο Κιμ αποφάσισε να υπενθυμίσει στον κόσμο –και κυρίως στις ΗΠΑ—ότι οι εξοπλιστικές του ικανότητες αυξάνουν ημέρα με την ημέρα», σχολίασε ο Χάρι Τζ. Καζιάνις διευθυντής κορεατικών σπουδών στο Center for the National Interest στην Ουάσινγκτον.

«Φόβος μου είναι ότι αυτή θα είναι η αρχή της επιστροφής στον καιρό των απειλών για πυρηνικό πόλεμο και των προσωπικών προσβολών, σε έναν επικίνδυνο κύκλο έντασης τον οποίο πρέπει να αποφύγουμε πάσει θυσία», πρόσθεσε.

Τον Νοέμβριο και τον Απρίλιο η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει ότι έκανε δοκιμές σε μυστηριώδη «τακτικά όπλα», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Αυτές ήταν οι πρώτες δοκιμές όπλων τις οποίες ανακοίνωνε η Βόρεια Κορέα από την έναρξη το 2018 των συνομιλιών της με τις ΗΠΑ για το στρατιωτικό της πρόγραμμα.

Ωστόσο η Πιονγκγιάνγκ έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να προχωρήσει σε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων, κάτι που θα σήμαινε το οριστικό τέλος της προσέγγισής της με τη Σεούλ και την Ουάσινγκτον.

Οι σημερινές εκτοξεύσεις «δεν παραβιάζουν το μορατόριουμ στις δοκιμές πυραύλων που έχει επιβάλει ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ- Ουν», και το οποίο «ισχύει μόνο για τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους», εκτίμησε από τη Σεούλ ο ειδικός σε θέματα Βόρειας Κορέας Ανκίτ Πάντα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κυβερνοεπίθεση σε αεροδρόμια της Ευρώπης: Η ΕΕ επιβεβαιώνει hacking για λύτρα
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας (ENISA) επιβεβαίωσε ότι οι μαζικές δυσλειτουργίες στα συστήματα αυτόματης καταχώρισης επιβατών σε αρκετά αεροδρόμια οφείλονται σε κυβερνοεπίθεση που στόχευσε εξωτερικό πάροχο
Επιβάτες στο αεροδρόμιο Χίθροου
Η Ουκρανία κατέστρεψε για πρώτη φορά 2 δύο ρωσικά αμφίβια αεροσκάφη Beriev στην Κριμαία – 3 νεκροί και 16 τραυματίες
Πρόκειται για σπάνια και ακριβά αεροσκάφη που για δεκαετίες θεωρούνταν το «καμάρι» της σοβιετικής και ρωσικής αεροπορίας - Η Ρωσία έχασε μοναδικό εξοπλισμό που δεν μπορεί να αντικατασταθεί γρήγορα
Beriev
Πώς θα ξέσπαγε ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Εφιαλτικό σενάριο Βρετανού στρατηγού για καταστροφή του ΝΑΤΟ
Το DailyMail δημοσιεύει μια ανατριχιαστική προβολή: κυβερνοεπίθεση στην Ευρώπη, ταραχές, ρωσική εισβολή στις χώρες της Βαλτικής και κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν
Ένα άρμα μάχης κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία.
Τσάρλι Κερκ: Η σπαρακτική ομιλία της χήρας του – «Συγχωρώ τον δράστη, αυτό θα έκανε ο Χριστός και ο σύζυγός μου»
Μη μπορώντας να σταματήσει τα δάκρυά της, η Έρικα Κέρκ δήλωσε για τον δολοφόνο του άνδρα της πως η απάντηση στο μίσος δεν είναι το μίσος αλλά η αγάπη - «Η απάντηση που γνωρίζουμε από το Ευαγγέλιο είναι η αγάπη ακόμα για τους εχθρούς μας που μας διώκουν»
Έρικα Κερκ
5
«Η Αμερική πενθεί, ο Τσάρλι Κερκ δεν μισούσε τους αντιπάλους του, εγώ τους μισώ» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην κηδεία του ακτιβιστή
Παρών ήταν ο Έλον Μασκ που κάθισε μαζί με τον Τραμπ μετά από καιρό - Αιχμές του Αμερικανού προέδρου για το κόψιμο του σόου του Τζίμι Κίμελ
Ο Αμερικανός πρόεδρος με την χήρα του Τσάρλι Κερκ REUTERS 12