Κόσμος

Κομισιόν: Το 60% των Γερμανών δεν θέλουν τον Βέμπερ πρόεδρο – Μέρκελ: Δεν τον στηρίζουν όλοι

Οι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες δεν θα ήθελαν να δουν τον συμπατριώτη τους, τον Μάνφρεντ Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Civey δείχνει ότι το 59,1% των Γερμανών “μάλλον δεν θα στήριζε” ή “σε καμία περίπτωση” δεν θα στήριζε τον Βέμπερ για το κορυφαίο αξίωμα της Ευρώπης.

Πάνω από τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους της συντηρητικής συμμαχίας Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU), ποσοστό 75,8%, στηρίζουν τον Βέμπερ. Από την άλλη όμως, πάνω από τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Αριστερά και Εναλλακτική για τη Γερμανία) αντιδρούν στην υποψηφιότητά του.

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε για λογαριασμό της γερμανικής εφημερίδας Augsburger Allgemeine και το περιθώριο λάθους της ανέρχεται στο 2,5%.

Στις ευρωεκλογές της Κυριακής το ΕΛΚ, με υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν τον Βέμπερ, αναδείχτηκε σε πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δηλώνει στήριξη τώρα η Μέρκελ

Την ίδια ώρα η Άνγκελα Μέρκελ χαιρετίζει την απόφαση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Κοιοβουλίου να εγκρίνουν τη διαδικασία “Spitzenkandidat” για τα ανώτατα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογραμμίζει την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Μέρκελ, που μιλούσε πριν από μια άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, λέει πως τα κράτη μέλη πρέπει να αποδείξουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την «ικανότητα να δράσει» και να συμφωνήσουν για τον πρόεδρο της Επιτροπής πριν από την εναρκτήρια σύνοδο του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου.

“Δεν τον θέλουν όλοι”

Ο Βέμπερ δεν είναι για όλους η προτιμώμενη επιλογή, παραδέχεται. Σημειώνει, όμως, πως οι εταίροι της στον μεγάλο [κυβερνητικό] συνασπισμό υποστηρίζουν την αρχή “Spitzenkandidat” ή των κορυφαίων υποψηφίων –ως των έγκυρων υποψηφίων που πραγματοποίησαν προεκλογική εκστρατεία πριν από τις ευρωεκλογές– αν και δεν υποστηρίζουν απαραίτητα τον Βέμπερ.

Για να διευθετηθούν αυτά τα ζητήματα, «έχουμε ακόμη πολύ χρόνο», σημειώνει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ ταυτοποίησε τη σορό του αρχηγού της Χαμάς, Μοχάμεντ Σινουάρ, 20 ημέρες μετά την επίθεση στη Γάζα
Η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ταξίαρχος Έφι Ντεφρίν, δήλωσε ότι έχουν επιβεβαιώσει με «DNA και άλλους ελέγχους» ότι η σορός ανήκε όντως στον Μοχάμεντ Σινουάρ
Ισραήλ - Λωρίδα της Γάζας
«Το Ισραήλ μας κόβει την επικοινωνία και την πρόσβαση στο διαδίκτυο» λένε ακτιβιστές μετά το «μπλόκο» του Madleen που πάει στη Γάζα
Μετά από 8 μέρες στη θάλασσα, το πλήρωμα σκοπεύει να φτάσει στη Γάζα μέχρι το πρωί της Δευτέρας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση από το Ισραήλ, όμως οι ακτιβιστές τονίζουν ότι «οι επόμενες 24 ώρες είναι πολύ κρίσιμες»
Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ στέκεται δίπλα σε παλαιστινιακή σημαία μετά την επιβίβασή της στο πλοίο Madleen και πριν αποπλεύσει για τη Γάζα μαζί με ακτιβιστές του Συνασπισμού Στόλου της Ελευθερίας 31
Πάνω από 100.000 διαδηλωτές σε συγκέντρωση στη Μαδρίτη κατά του Ισπανού πρωθυπουργού που κατηγορείται για διαφθορά - «Πέδρο Σάντσες παραιτήσου»
Το σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν «Μαφία ή Δημοκρατία». Εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη εκτίμησε ότι στο συλλαλητήριο έλαβαν μέρος 45.000- 50.000 άνθρωποι
Ο Alberto Nunez Feijoo, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, και ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Jose Maria Aznar ποζάρουν για μια φωτογραφία κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Ισπανού πρωθυπουργού Pedro Sanchez, με το σύνθημα «Μαφία ή Δημοκρατία» στη Μαδρίτη
1