Πολιτική

Παυλόπουλος σε Τουρκία: Είμαστε ανυποχώρητοι εγγυητές της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε νέο μήνυμα προς την Τουρκία. Της καθιστά σαφές ότι η Ελληνες είναι ανυποχώρητοι εγγυητές της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας.

Με αφορμή της συμπλήρωσης 566 χρόνων από τη άλωση της Κωνσταντινούπολης ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε νέο μήνυμα προς την Τουρκία. Τόνισε από την Σπάρτη, όπου βρέθηκε για τα «Παλαιολόγεια 2019» ότι είμαστε κατ’ εξοχήν υπέρμαχοι της ειρήνης και της φιλίας μεταξύ των λαών, αλλά και ανυποχώρητοι εγγυητές της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφορικά με την επέτειο της άλωσης της Πόλης, έθεσε και φέτος υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τις επετειακές εκδηλώσεις στον Μυστρά για τη θυσία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, και υπογράμμισε την σημασία της υπεράσπισης του βυζαντινού πολιτισμού, των παραδόσεων, αρχών και αξιών του.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος «αυτόν τον πολιτισμό πρέπει να υπερασπισθούμε ιδίως σήμερα, στο πλαίσιο της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, έναντι όσων επιβουλεύονται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις πολιτιστικές του καταβολές. Και με βάση τις παρακαταθήκες του πολιτισμού αυτού πρέπει να στείλουμε, urbi et orbi και κυρίως προς την γείτονα Τουρκία, το μήνυμα ότι είμαστε κατ’ εξοχήν υπέρμαχοι της ειρήνης και της φιλίας μεταξύ των λαών. Είμαστε όμως, όπως είναι αυτονόητο, εξίσου υπέρμαχοι αλλά και ανυποχώρητοι εγγυητές, έναντι πάντων, του πραγματικού θεμελίου της ειρήνης, που δεν είναι άλλο από τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας, στο σύνολό τους».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «κατά την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου 1453, “η Πόλις εάλω”. Όμως ο Μυστράς, ο σεπτός τόπος απ’ όπου ξεκίνησε ο τελευταίος Αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, παρέμεινε Ιερό Σκευοφυλάκιο και τείχος υπεράσπισης του βυζαντινού πολιτισμού, των παραδόσεών του, των αρχών και των αξιών του».

Καταλήγοντας, σημείωσε, ότι ιδίως εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε να συνειδητοποιούμε ότι το Βυζάντιο και ο βυζαντινός πολιτισμός όχι μόνο δεν υπήρξαν μέρος του Μεσαίωνα αλλά, όλως αντιθέτως, συνθέτοντας ιδανικά τα δεδομένα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, του πολιτισμού της Παιδείας και του Θάρρους, καθώς και της Αρχαίας Ρώμης των Θεσμών και του Νόμου, έριξαν τον «σπόρο» της Αναγέννησης. Και μαζί, τον «σπόρο» του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πρόεδρος Αρείου Πάγου σε δικηγορικούς συλλόγους: Γιατί δεν κινήσατε πειθαρχική διαδικασία κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου;
Έχει ήδη σταλεί στον πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό αναφορά «για τη διερεύνηση πειθαρχικής ευθύνης δικηγόρου» εκ μέρους της Πρωτοδίκη Βόλου
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου 8
Δημοσκόπηση Real Polls: Διψήφιο προβάδισμα για τη ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ – Το 54,3% δεν εμπιστεύεται κανέναν πολιτικό αρχηγό να ηγηθεί της προοδευτικής παράταξης
Το 13,5% των πολιτών θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ηγηθεί της «κατακερματισμένης» προοδευτικής παράταξης και να την οδηγήσει στην κυβέρνηση
Κάλπη
Σκληρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ – «Ξεπέρασε κάθε χυδαιότητα ο Φλωρίδης, να παραιτηθεί άμεσα»
O Γιώργος Φλωρίδης, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επιτεθεί στην Ζωή Κωνσταντοπούλου δημοσιοποίησε τα ονόματα τεσσάρων γυναικών που βιάστηκαν παραβιάζοντας έτσι τα προσωπικά δεδομένα
Το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ 2