Πολιτική

Βουλή: “Χαμός” για τις τροπολογίες – Αποχώρηση κομμάτων και “πυρά” από… βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και... από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια τα νομοσχέδια περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και οι υπουργικές τροπολογίες.

Στα νομοσχέδια για την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν (για την προστασία του περιβάλλοντος) και την κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια (σχετικά με την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρησιμοποίησή τους στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα), εντάχθηκαν μόνον οι υπουργικές τροπολογίες.

Οι βουλευτικές τροπολογίες δεν έγιναν δεκτές με απόφαση της κυβέρνησης, όπως ενημέρωσε το Σώμα ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, επισημαίνοντας πως αυτό είναι αναγκαίο για την προστασία της κυβέρνησης και της Βουλής από την “κακοπροαίρετη κριτική” των κομμάτων της αντιπολίτευσης με στόχο τον επηρεασμό του εκλογικού σώματος.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν οργισμένες “φωνές” που μιλούν για “όργιο” τοποθετήσεων σε υπηρεσίες του Κοινοβουλίου με μορφή… ρουσφετιών. Υπάρχουν αναφορές πως τις τελευταίες ώρες, μόνο, αναρτήθηκαν στην κοινοβουλευτική διαφάνεια 32 μετατάξεις υπαλλήλων από διάφορες υπηρεσίες υπουργείων και ΟΤΑ στο προνομιακό μισθολογικά περιβάλλον της Βουλής.

Μάλιστα, καταγγελίες υπάρχουν και αναφορικά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και συμβασιούχων σε θέσεις δημοσιογράφων, δικηγόρων κ.ά.

Δείτε αναλυτικά στην Διαφάνεια τα στοιχεία για τις μετατάξεις

Αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Επιστρέφοντας στον… χαμό με τις τροπολογίες, θα πρέπει να σημειωθεί πως στο άκουσμα της προαναφερθείσας απόφασης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν καταθέσει τις τροπολογίες, διαμαρτυρήθηκαν έντονα λέγοντας πως αφενός οι τροπολογίες τους λύνουν προβλήματα και προφανώς δεν είναι ρουσφετολογικές, αφετέρου ότι βρέθηκαν προ απροόπτου, καθώς δεν είχε συμφωνηθεί νωρίτερα κάτι τέτοιο.

Ο Μάκης Μπαλαούρας μάλιστα έκανε λόγο για «μη σώφρονα απόφαση», ενώ ο Σάκης Παπαδόπουλος διερωτήθηκε γιατί τα αιτήματα είναι ώριμα όταν τα φέρνουν οι υπουργοί και όχι όταν τα φέρνουν οι βουλευτές. Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου επίσης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι δεν θα γίνουν συλλήβδην δεκτές όλες οι τροπολογίες.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι είναι «καθήκον και δικαίωμα» των βουλευτών να καταθέτουν τροπολογίες για την επίλυση ζητημάτων και πρότεινε στους βουλευτές να επικοινωνήσουν με τους αρμόδιους υπουργούς ώστε επείγοντα ζητήματα να αντιμετωπιστούν με υπουργικές τροπολογίες.vouli syriza

Αποχώρηση κομμάτων

Προηγήθηκε η αποχώρηση από την Ολομέλεια της ΔΗΣΥ, του ΚΚΕ και της ΧΑ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους της ΔΗΣΥ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι μέσα από ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις της τελευταίας στιγμής επιχειρεί να κερδίσει ψήφους και μίλησε για παραβίαση του συντάγματος και του κοινοβουλευτικού ήθους, ενώ η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ παρομοίασε την σημερινή σύνθεση της Βουλής με «θερινή σύναξη συμφεροντοφυλάκων».

Η ΝΔ δεν συμμετέχει καν στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως είχε προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που παρέμεινε στη συνεδρίαση ήταν το Ποτάμι με την Αντιγόνη Λυμπεράκη να επισημαίνει ότι η Βουλή όσο είναι ανοιχτή πρέπει να κάνει τη δουλειά της.

Χαρίτσης: Fake News και συνωμοσιολογία

Η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, λέγοντας:

«Είχα την εντύπωση ότι η αναπαραγωγή fake news και η συνωμοσιολογία ήταν μέρος της προεκλογικής στρατηγικής της Αντιπολίτευσης. Φαίνεται ότι για κάποιους αποτελεί πλέον δευτέρα φύσις αυτή η διαδικασία της συνωμοσιολογίας. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Ο πρωθυπουργός επέδειξε το βράδυ των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου την πολιτική γενναιότητα να ανακοινώσει ότι η χώρα, με συντεταγμένο τρόπο, θα οδηγηθεί σε εκλογές, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του να αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει αυτήν τη χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό, λοιπόν, θα γίνει με συντεταγμένο τρόπο.

Υπήρξε η πρόβλεψη να μην υπάρξει εκλογική διαδικασία, η οποία θα δημιουργούσε εμπόδιο στην ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων και γι’ αυτό και η ημερομηνία των εκλογών -η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον πρωθυπουργό θα είναι η 7η Ιουλίου. Το σύνταγμα προβλέπει ότι η διαδικασία των εκλογών πρέπει να πραγματοποιηθεί το πολύ τριάντα ημέρες από τη διάλυση της Βουλής. Δεν υπάρχει λοιπόν, καμία συνωμοσιολογία. Βάλτε τις ημερομηνίες κάτω. Θα δείτε ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε, θα πάει τη Δευτέρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ανακοινώσει την προκήρυξη των εκλογών, κινείται στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας».

«Δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό ζήτημα για τη συνέχιση της λειτουργίας της Βουλής, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης, δεν έχει επισυμβεί κανένα γεγονός βουλευτικών εκλογών και είναι απόλυτα νομιμοποιημένη η Βουλή να συζητάει με τη δημοκρατική σύνθεσή της και οποιαδήποτε άλλη διαδικασία θα ήταν παραβίαση κοινοβουλευτικών κωδίκων και δημοκρατικών πρακτικών» τόνισε και ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Οι ρυθμίσεις που φέρνουμε σήμερα αφορούν σε συνέχεια της δημόσιας διοίκησης και στη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και των εργαζόμενων», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εισηγούμενη στην Ολομέλεια τις τροπολογίες του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Παναγιά οδηγεί το έθνος μας στους αγώνες για ελευθερία και προκοπή
«Να εκφράσω την ελπίδα μου, μια ελπίδα που πηγάζει εδώ από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ώστε η αντιμετώπιση μιας ακόμη πύρινης δοκιμασίας, αυτού του Αυγούστου, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην θεία λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025. 
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 1
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη σε όσους μας κρατούν ασφαλείς
«Σήμερα δεν είναι μέρα για πολιτικές δηλώσεις - Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι είναι να μπορούμε να βρίσκουμε πάντα την δύναμη εκείνη, να πορευόμαστε πρώτα και πάνω από όλα με ενότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι 39
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Αντιπολιτευτικό μένος» βλέπει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αναζητούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών
Καμένο σπίτι στην Αχαΐα
Παύλος Μαρινάκης για φωτιές: 10 ψέματα της αντιπολίτευσης – Απαντήσεις στους πολίτες
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν τις τραγικές στιγμές αγωνίας των πολιτών, ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν το αντιπολιτευτικό τους μένος»
Ο Παύλος Μαρινάκης 7
Κεφαλογιάννης κατά Πελετίδη για τις φωτιές στην Πάτρα: Ζητούσε 112 και μετά προέτρεπε τους πολίτες να μην εφαρμόζουν τις εντολές
«Ο Δήμος Πατρέων στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων σε όλα τα επίπεδα - Άκουσα τον Δήμαρχο κ. Πελετίδη να ενθαρρύνει τους πολίτες να μην εφαρμόσουν τις οδηγίες του 112»
Καμένα αυτοκίνητα στην Πάτρα 221