Κόσμος

Ερντογάν… μαινόμενος κατά Κύπρου: Μας κάνουν τους μάγκες

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Κύπρου. Την κατηγόρησε πως κάνει τον… μάγκα στην περιοχή λόγω των ενταλμάτων σύλληψης. «Δεν φτάνει η δύναμή τους γι’ αυτό! Εμείς είμαστε Τουρκία». Επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα στέλνει και το «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα έβαλε και με τον Εμανουέλ Μακρόν ο Τούρκος πρόεδρος: «Η Ελλάδα μπορεί να μιλά, εσύ όχι».

Με την Κύπρο αλλά και τον… νέο μεγάλο του εχθρό, τον Εμανουέλ Μακρόν, θα έβαλε για άλλη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά το «χαστούκι» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τούρκος πρόεδρος «απασφάλισε» και κατηγόρησε την Κύπρο προς… κάνει τον μάγκα στην περιοχή!

Αφορμή για την επίθεση που εξαπέλυσε ο Ερντογάν στην Κύπρο ήταν η κίνηση της Λευκωσίας να εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης κατά των μελών του πληρώματος του «Πορθητή», του πλοίου που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ για γεωτρήσεις.

[read4more]

«Μερικές φορές μας κάνουν τους μάγκες. Αλλά εμείς με τις ένοπλες δυνάμεις μας εκεί παίρνουμε θέση και συνεχίζουμε τις έρευνες. Τις προάλλες τί είπαν; Είπαν ότι θα βγάλουν ένταλμα σύλληψης για το προσωπικό μας εκεί. Κι εμείς τί τους είπαμε; Να μας συμπαθάτε αλλά “αν σας περνά, ελάτε να τους συλλάβετε” τους είπαμε. Δεν θα μπορέσουν να τους συλλάβουν. Δεν φτάνει η δύναμή τους γι’ αυτό. Επειδή εμείς είμαστε Τουρκία, είμαστε Τούρκοι. Δεν θα τους δώσουμε την ευκαιρία», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του το βράδυ της Τρίτης (18.06.2019).

Αναφερόμενος στις γεωτρήσεις της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε (όπως είχε κάνει χθες και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας) ότι η Άγκυρα εκτός από τον «Πορθητή» στέλνει στην ανατολική Μεσόγειο και το «Γιαβούζ». «Αυτή τη στιγμή το πλοίο μας είναι στην περιοχή και πηγαίνει και το άλλο. Εμείς δεν χαρίζουμε σε κανένα τα δικαιώματα και το δίκαιο των αδελφών μας Τ/Κ».

Και αφού επιτέθηκε στην Κύπρο, σειρά είχε η Γαλλία και ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Ερντογάν μίλησε για εκστρατεία αμαύρωσης της χώρας του από το διεθνή τύπο και αναρωτήθηκε γιατί η Γαλλία ενοχλείται από τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Τις προάλλες έκανε δηλώσεις ο Μακρόν. Να φύγει η Τουρκία από εκεί. Μα ποιος είσαι εσύ και μας λες να φύγουμε; Εσύ έχεις εδώ ακτές; Έχεις εσύ καμία σχέση με εδώ; Αλλά η Τουρκία δεν έχει μόνο ακτογραμμή, είναι και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Εδώ η Ελλάδα μπορεί να μιλάει. Και η Βρετανία μπορεί να μιλά. Γιατί; Επειδή είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Αλλά εσύ δεν μπορείς να μιλάς. Εσύ έχεις μια εταιρεία, ας μιλήσει η εταιρεία σου. Η Total. Εμείς γνωρίζουμε αυτή τη δουλειά καλύτερα», υποστήριξε.

Στο τέλος της ομιλίας του προς κατοίκους της Τραπεζούντας που τον επισκέφτηκαν στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε και στους S-400, εκφράζοντας και πάλι το… “παράπονο” γιατί δεν ενοχλήθηκαν οι ΗΠΑ όταν η Ελλάδα πήρε τους S-300 και ενοχλούνται τώρα με την Τουρκία. «Ενώ δεν ήταν πρόβλημα για την Ελλάδα να πάρει τους S-300, παρόλο που ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, τώρα γιατί κάνουν τόσο σαματά για την αγορά των S-400 από την Τουρκία;», είπε.

Πηγή: sigmalive.com

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νύχτα κόλασης στο Ισραήλ από τις επιθέσεις Ιράν και Χεζμπολάχ – Οι Φρουροί της Επανάστασης ορκίζονται να σκοτώσουν τον Νετανιάχου
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου - Συνεχίζεται το θρίλερ με τα Στενά του Ορμούζ - ΗΠΑ, Ιράν και Ισραήλ αρνούνται να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου
REUTERS
ΗΠΑ και Ιράν δεν «θάβουν το τσεκούρι του πολέμου» και βάζουν στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ
Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που δεν εμφανίστηκε «ζεστή» για να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ για να ακολουθήσει η Γαλλία το βράδυ του Σαββάτου, η οποία είπε ένα ηχηρό «όχι»
Λίβανος
7
Τραμπ: Νέα έκκληση για διεθνή αποστολή πλοίων στα Στενά του Ορμούζ για να μείνουν ανοιχτά
«Αυτό θα έπρεπε να ήταν πάντα μια ομαδική προσπάθεια, και τώρα θα είναι — Θα ενώσει τον κόσμο προς την αρμονία, την ασφάλεια και την αιώνια ειρήνη!» γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ 5
Η Γαλλία «αδειάζει» τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν στέλνει πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ – Στις φλόγες διυλιστήριο στο Ερμπίλ του Ιράκ – Drones χτύπησαν το διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν ανοικτά με κάθε κόστος ενώ σύμφωνα με την Haaretz θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες Ισραήλ και Λιβάνου τις επόμενες ημέρες
Λίβανος
5