Κόσμος

Γαλλία: Οριστικά θα φορολογούνται οι εταιρίες κολοσσοί του Διαδικτύου!

Με απόφαση του εθνικού κοινοβουλίου της η Γαλλία υιοθέτησε αμετάκλητα τον φόρο στις εταιρίες κολοσσούς του Διαδικτύου παρά την έρευνα από τις ΗΠΑ.

Η απόφαση ήρθε ως επακόλουθο της Γερουσίας στη Γαλλία, ανοίγοντας, ενδεχομένως, ένα νέο μέτωπο στην εμπορική διαμάχη μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προβλέπεται η επιβολή φόρου 3% επί των εσόδων από ψηφιακές υπηρεσίες που αντλούν στη χώρα επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 25 εκατ. ευρώ στην ίδια τη χώρα και 750 εκατ. ευρώ σε όλο τον κόσμο.

Θα έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2019.

Γαλλία: Ποιοί πληρώνουν

Ο φόρος αναμένεται να επιβληθεί σε περίπου 30 ομίλους, μεταξύ των οποίων τις Google, Amazon, Facebook και Apple – γνωστές με το ακρώνυμο Gafa – καθώς και τις Meetic, Airbnb, Instagram ακόμα και τη γαλλική Criteo, και να εισφέρει στα κρατικά ταμεία 400 εκατ. ευρώ το 2019 και 650 εκατ. το 2020.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την Τετάρτη (10.7.2019) τη διενέργεια έρευνας για τον γαλλικό φόρο, σε μια ενέργεια που ενδέχεται να οδηγήσει τις ΗΠΑ στην επιβολή νέων δασμών ή άλλων εμπορικών περιορισμών.

Η Γαλλία προχώρησε με την επιβολή φόρου αφού οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε έναν φόρο που να ισχύει σε όλο το μπλοκ λόγω των αντιδράσεων από την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Η διαμάχη για τον λεγόμενο “ψηφιακό” φόρο είναι διαφορετική από την εμπορική διαμάχη αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον Τραμπ σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν παραχωρήσεις από την ΕΕ σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές.

Η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο φόρος δεν στοχοποιεί συγκεκριμένα τις αμερικανικές εταιρίες και θα επηρεάσει επίσης ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρίες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μουσείο του Λούβρου: «Τα μουσεία δεν είναι ούτε οχυρά ούτε θησαυροφυλάκια», προειδοποιούν 57 διευθυντές διεθνών ιδρυμάτων
Μετά την κλοπή κοσμημάτων από το Λούβρο, 57 επικεφαλής διεθνών μουσείων εκφράζουν ανησυχία για την εύθραυστη φύση της βασικής αποστολής των μουσείων
Το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος εγκαινιάζει το πρώτο μνημείο προς τιμήν των ΛΟΑΤΚΙ+ στρατιωτικών
Ο Βρετανός μονάρχης αποκάλυψε ένα πρωτοποριακό μνημείο αφιερωμένο στα ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, σηματοδοτώντας την πρώτη του επίσημη εμφάνιση σε εκδήλωση υποστήριξης αυτής της κοινότητας
Ο βασιλιάς Κάρολος
Νύφη στο Αζερμπαϊτζάν αυτοκτόνησε μετά τον καβγά για το «προκλητικό» νυφικό της με τα πεθερικά της
«Τι ντροπή. Πώς επιτρέψατε στην κόρη σας να φορέσει ένα τόσο ατιμωτικό, αποκαλυπτικό νυφικό;» - Ο συντετριμμένος πατέρας έδιωξε τον σύζυγό από την κηδεία της κόρης του
Η 19χρονη Lyaman Mammadli