Κόσμος

Μπλάκ άουτ ξανά στη Βενεζουέλα – Μαδούρο: Δεχτήκαμε ηλεκτρομαγνητική επίθεση – video

Βυθισμένη στο σκοτάδι ξανά η Βενεζουέλα. Γενικευμένο μπλακ άουτ πλήττει ξανά πολλές περιοχές της χώρας, με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να κάνει λόγο για «ηλεκτρομαγνητική επίθεση».

Στόχος της γενικευμένης διακοπής ρεύματος στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον Μαδούρο, είναι να προκληθεί ζημιά στο υδροηλεκτρικό σύστημα.

Η πρωτεύουσα Καράκας και πολλές περιοχές στη Βενεζουέλα βυθίστηκαν στο σκοτάδι μετά τις 23:41 (ώρα Ελλάδας) λόγω της νέας διακοπής ρεύματος. Το μπλάκ άουτ πλήττει μεταξύ άλλων το δίκτυο ύδρευσης, τις δημόσιες μεταφορές και τις τηλεφωνικές συνδέσεις. Τα φανάρια στο Καράκας έπαψαν να λειτουργούν προκαλώντας μεγάλα μποτιλιαρίσματα, όπως και τα αυτόματα μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών.

venezuela

Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει εκτός από το Καράκας, περίπου οι μισές από τις 23 Πολιτείες της Βενεζουέλας, σύμφωνα με χρήστες του Twitter, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

venezuela
Φωτογραφία Reuters

venezuela

«Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διενεργείται στην περιφέρεια Καρονί (νότια) υποδεικνύουν ότι επρόκειτο για επίθεση με ηλεκτρομαγνητικό παλμό με σκοπό να προκληθεί ζημιά στο υδροηλεκτρικό σύστημα», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Επικοινωνίας Χόρχε Ροδρίγκες που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

Η νέα διακοπή της ηλεκτροδότησης -φαινόμενο το οποίο η κυβέρνηση αποδίδει σε «δολιοφθορές» και «επιθέσεις» και η αντιπολίτευση στην «ανικανότητα», την «έλλειψη συντήρησης» και τη «διαφθορά» της κυβέρνησης- καταγράφεται εν μέσω της νέας κλιμάκωσης της έντασης με τις ΗΠΑ, τις οποίες το Καράκας κατηγόρησε χθες ότι παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας με ένα «κατασκοπευτικό αεροσκάφος».

venezuela

Μία ημέρα νωρίτερα, το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε καταγγείλει πως αεροσκάφος Su-30 της Πολεμικής Αεροπορίας της Βενεζουέλας προσέγγισε με «επιθετικό» και «επικίνδυνο» τρόπο ένα αμερικανικό αεροσκάφος που πετούσε «στον διεθνή εναέριο χώρο» πάνω από την Καραϊβική θάλασσα την Παρασκευή.

Άλλα δύο μπλακ άουτ έχουν βυθίσει τη Βενεζουέλα στο σκοτάδι φέτος, το πρώτο τον Μάρτιο, το δεύτερο στα τέλη του ίδιου μήνα, όταν η χώρα παρέλυσε για μία εβδομάδα. Η κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο απέδωσε τις βλάβες σε «τρομοκρατικές» ενέργειες της αντιπολίτευσης και των ΗΠΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Κάγια Κάλλας απαντά στον Ντόναλντ Τραμπ και υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές ελευθερίες – «Η ΕΕ είναι η πεμπτουσία της ελευθερίας»
Απέναντι στις αμερικανικές επικρίσεις, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει χώρος ελευθερίας και καλεί την Ουάσινγκτον να στρέψει το βλέμμα της προς τη Μόσχα
Η Κάγια Κάλας
Κομήτης 3I/ATLAS: Φιλικός επισκέπτης ή διαγαλαξιακός «δολοφόνος» – Το μεγαλύτερο διαστημικό μυστήριο της χρονιάς
«Όταν συναντάς έναν διαστρικό επισκέπτη, καλύτερα να τον παρατηρείς πριν αποφασίσεις αν θέλει να δώσει ζωή ή να σκορπίσει δηλητήριο» λέει ο καθηγητής του Χάρβαρντ Άβι Λοέμπ
Κομήτης 3I/ATLAS
Αποσπάσματα από το βιβλίο - εξομολόγηση του Σαρκοζί για τις 20 ημέρες στη φυλακή - «Καλώς ήρθατε στην κόλαση»
«Δεν είχα νιώσει ποτέ πιο σκληρό στρώμα, ούτε καν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας» γράφει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και περιγράφει το κελί της φυλακής του σαν «ξενοδοχείο χαμηλού κόστους» - Το Ημερολόγιο ενός φυλακισμένου» κυκλοφορεί στις 10 Δεκεμβρίου
Νικολά Σαρκοζί