Τρίτη, 30 Απρ.
20oC Αθήνα

Τελεσίγραφο Τζόνσον στην Ε.Ε. για το Brexit: Θα συζητήσουμε όταν αλλάξετε στάση!

Τελεσίγραφο Τζόνσον στην Ε.Ε. για το Brexit: Θα συζητήσουμε όταν αλλάξετε στάση!

Με το… καλημέρα ο Μπόρις Τζόνσον φρόντισε να κάνει σαφές στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αν η στάση των Βρυξελλών δεν αλλάξει, ο ίδιος είναι αποφασισμένος για Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει διαμηνύσει στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θα δεχτεί να κάτσει στο ίδιο τραπέζι μαζί τους για το Brexit όταν αφήσουν να εννοηθεί ότι είναι έτοιμοι να αλλάξουν στάση για τη συμφωνία του διαζυγίου, διαφορετικά η Βρετανία θα προετοιμαστεί να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, δήλωσε η εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον.

Από την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε την εσωκομματική μάχη και έγινε ηγέτης των Συντηρητικών, διαδεχόμενος και στην πρωθυπουργία την Τερέζα Μέι, έχει μιλήσει με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες αλλά ακόμη δεν έχει πει πότε θα κάνει τις πρώτες του επισκέψεις στο εξωτερικό.

«Ο πρωθυπουργός παρουσιάζει στους Ευρωπαίους ηγέτες τη θέση ότι η Συμφωνία Αποχώρησης με το backstop δεν κατέστη δυνατόν να περάσει από το κοινοβούλιο στις τρεις περιπτώσεις που τέθηκε ενώπιον του κοινοβουλίου. Άρα χρειάζεται να αλλάξει», δήλωσε η εκπρόσωπός του.

«Ο πρωθυπουργός θα χαιρόταν να καθίσει στο τραπέζι όταν αυτή η στάση αλλάξει. Αλλά ξεκαθαρίζει σε όλους όσους μιλάει ότι αυτό χρειάζεται να συμβεί», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Το ίδιο μήκος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ: πως η Βρετανία προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι χρειάζεται να αλλάξει την «ανυποχώρητη» στάση της για το Brexit εάν είναι να αποφευχθεί μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Ο Ράαμπ δήλωσε ότι επιθυμεί μια συμφωνία αλλά η ΕΕ πρέπει να αλλάξει τη στάση της. «Θέλουμε μια καλή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», δήλωσε ο Ράαμπ, προσθέτοντας ότι «μια σειρά από αρκετά πεισματικές θέσεις έχουν παρουσιαστεί από την ΕΕ».

Ο Ράαμπ δήλωσε ότι εάν η ΕΕ επιμείνει σε αυτή τη γραμμή τότε το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται να προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις