Κόσμος

Πρόταση για μια κυβέρνηση αποκλειστικά από γυναίκες, ώστε να αποφευχθεί το Brexit

Μία κυβέρνηση από δέκα γυναίκες για να... σταματήσει το Brexit.

Αυτή είναι η εντυπωσιακή πρόταση που διετύπωσε η βουλευτίνα των Πρασίνων, Κάρολιν Λούκας, που φιλοδοξεί να αναθερμάνει τον ενθουσιασμό στο φιλοευρωπαΐκό στρατόπεδο απέναντι στα σχέδια της συντηρητικής κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον. Κι ενώ, όταν ξανανοίξει η Βουλή, η εργατική αντιπολίτευση θα καταθέσει πρόταση μομφής.

Η πρόταση μομφής είναι δυνατόν να περάσει, καθώς στην παρούσα Βουλή η κυβέρνηση Τζόνσον διαθέτει μία ασταθή πλειοψηφία μόλις μίας έδρας. Σε αυτήν την περίπτωση, κι όπως αφήνει να διαρρεύσει η Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον θα αρνηθεί να παραιτηθεί αμέσως και παρελκυστικά θα επιδιώξει να μετατεθεί η ημερομηνία των εκλογών μετά τις 31 Οκτωβρίου, που έχει ορισθεί η έξοδος από την ΕΕ, ώστε να έχει μεσολαβήσει το Brexit ακόμη και χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Εντούτοις εναλλακτική υπάρχει: μετά την ψηφοφορία, το Κοινοβούλιο έχει δύο εβδομάδες διορία για να διερευνήσει εάν υφίστανται αντικειμενικές δυνατότητες για να σχηματισθεί μία νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Στη θεωρία, μέσα στο διάστημα αυτό μπορεί να σχηματισθεί και μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας για την αποτροπή του Brexit, με συνεργασία των Εργατικών, των Σκωτσέζων εθνικιστών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, συν ορισμένους «αντάρτες» από το Συντηρητικό Κόμμα. Προς ώρας όμως οι παρατάξεις αυτές δεν φαίνονται ικανές να συμφωνήσουν προγραμματικά, ώστε να σχηματίσουν μία τέτοια κυβέρνηση.

Το κύριο σημείο διαφωνίας τους είναι ως προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού που θα αναλάβει να διευθύνει μία τέτοια πολυκομματική κυβέρνηση, καθώς ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν την φυλάσσει για τον εαυτό του.

Η πρόταση όμως της Λούκας φιλοδοξεί να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό: πρωθυπουργός θα γίνει η ίδια, με μία κυβέρνηση που θα έχει μόνον γυναικεία παρουσία. Από την Έμιλι Θόρνμπερι, τρίτη τη τάξει στην ηγεσία των Εργατικών, την ηγέτιδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον, έως την πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον.

Στην περίπτωση που πραγματωθεί ένα τέτοιο σχήμα, τότε θα είναι η πρώτη γυναικεία κυβέρνηση στον κόσμο και μπορεί να αποτελέσει και ένα παράδειγμα και για πολλές άλλες χώρες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο οικογένεια Τραμπ απλώνει τα «πλοκάμια» της στην Ευρώπη: Θα φτιάξει Trump Tower στο Βουκουρέστι
Αν και στην πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ η Τrump Organization δεν επεδίωκε συμφωνίες με χώρες του εξωτερικού αυτό φαίνεται πως άλλαξε με τη δεύτερη φορά που ο Ρεπουμπλικάνος μπήκε στον Λευκό Οίκο
Trump Tower 1
Συντετριμμένη η σύζυγος του CEO της Lufthansa από το τροχαίο δυστύχημα στη Σαρδηνία: «Λιποθύμησε ενώ έκανε ανάνηψη στο θύμα»
Ο δικηγόρος της 51χρονης υποστήριξε πως η πελάτισσά του σταμάτησε όταν έφτασε στη διάβαση πεζών αλλά δεν αντιλήφθηκε την 24χρονη - «Σεν εγκατέλειψε ποτέ το θύμα, κατέβηκε κιόλας να της δώσει τις πρώτες βοήθειες»
O Carsten Spohr με την Vivian Spohr