Κόσμος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο από Τραμπ για χαλάρωση των κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης

Διαλλακτικός φαίνεται να είναι ο Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα της Τεχεράνης. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για χαλάρωση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε και σήμερα ανοιχτή την πιθανότητα χαλάρωσης των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, καθώς ένα δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι ο σχεδιασμός αυτής της προοπτικής που θα στοχεύσει σε μια συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αποπεμφθέντος συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Σήμερα στο Λευκό Οίκο ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεν εξετάζει τίποτε» αναφορικά σε μια συνάντηση με τον Ροχανί, αλλά σε ερώτηση για την πιθανότητα χαλάρωσης της πολιτικής «μέγιστης πίεσης» ενάντια στην Τεχεράνη, απάντησε «θα δούμε τι θα γίνει». Επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η Τεχεράνη θέλει να πετύχει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της και διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί αλλαγή καθεστώτος στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Λίγο νωρίτερα, ο Ροχανί δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι η Τεχεράνη δεν θα διαπραγματευτεί με την Ουάσινγκτον με τις αμερικανικές κυρώσεις σε ισχύ. «Η οπτική της ιρανικής κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου και του λαού είναι ότι με τις κυρώσεις να εξακολουθούν να είναι σε ισχύ, οι διαπραγματεύσεις με την Αμερική δεν έχουν νόημα», είπε ο Ροχανί στον Μακρόν, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλέστηκε τρεις πηγές με γνώση του θέματος, χθες Δευτέρα σε μια συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο τέθηκε η ιδέα περί χαλάρωσης των κυρώσεων εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας με σκοπό να διεξαχθεί μια συνάντηση Τραμπ-Ροχανί.

Ο Μνιούτσιν υπέρμαχος της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με το Ιράν

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν υποστήριξε την σκέψη αυτή ως έναν τρόπο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με το Ιράν, τόνισαν οι πηγές.

Ο 70χρονος Μπόλτον, που έχει χτίσει την καριέρα του στην σκληροπυρηνική στάση ενάντια στο ιρανικό καθεστώς, αντιτάχθηκε σφόδρα σε μια τέτοια κίνηση. Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόλυση του.

Η αιφνίδια απόλυση του πρώην συμβούλου τροφοδότησε εικασίες ότι η πολιτική άσκησης μέγιστης πίεσης των ΗΠΑ ενδέχεται να αμβλυνθεί σε μια προσπάθεια οι Ιρανοί ηγέτες να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι πηγές ανέφεραν στο Bloomberg ότι ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε προετοιμασίες για μια συνάντηση του Τραμπ με τον Ροχανί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που θα διεξαχθεί αργότερα αυτό το μήνα. Ένα σενάριο, τόνισαν δύο από τις πηγές, είναι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος να συμμετάσχει σε μια συνάντηση μεταξύ του Ροχανί και του Μακρόν. Οι πηγές πρόσθεταν δεν υπάρχει καμία ένδειξη αν αυτό θα πραγματοποιηθεί.

Χθες, αντιδρώντας στην αποπομπή Μπόλτον, ένας σύμβουλος του Ιρανού προέδρου δήλωσε ότι η απόλυση αποτελεί ένδειξη της αποτυχίας της στρατηγικής μέγιστης πίεσης που ακολουθεί η Ουάσινγκτον εναντίον της Τεχεράνης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σήμερα υποβάθμισε την αποπομπή Μόλτον, λέγοντας ότι η Ουάσινκγτον θα παραμείνει σταθερή στην τήρηση αυστηρής στάσης απέναντι στο Ιράν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραγωδία στις ΗΠΑ: 47χρονος δολοφόνησε την σύζυγό του, πυροβόλησε την κόρη του και αυτοκτόνησε – Τσακώθηκαν για το τηλεκοντρόλ
Ο άνδρας είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ όταν τσακώθηκε με τη σύζυγό του για την αλλαγή καναλιού στην τηλεόραση - Σκότωσε την 38χρονη, ενώ ευτυχώς τα τρία παιδιά γλίτωσαν από τα χειρότερα
Η οικογένεια του 47χρονου που σκότωσε την σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε
Ταϊλάνδη και Καμπότζη υπογράφουν νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τον τερματισμό των συγκρούσεων στα σύνορά τους
Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι η Ταϊλάνδη, μετά την τήρηση της εκεχειρίας για 72 ώρες, θα επαναπατρίσει 18 καμποτζιανούς στρατιώτες που κρατούσε αιχμαλώτους από τις προηγούμενες συγκρούσεις τον Ιούλιο
Ο υπουργός Άμυνας της Καμπότζης Tea Seiha και ο υπουργός Άμυνας της Ταϊλάνδης Natthaphon Narkphanit ποζάρουν με έγγραφα κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Γενικής Επιτροπής Συνόρων (GBC) σε συνοριακό σημείο ελέγχου, στην επαρχία Chanthaburi