Κόσμος

Ο Τραμπ αρνήθηκε να άρει τις κυρώσεις για να συναντηθεί με τον Ροχανί

Διέψευσε τα λεγόμενα του προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί ο Ντόναλντ Τραμπ. Δεν πρόκειται να άρει τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης για να συναντηθεί μαζί του.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως αρνήθηκε αίτημα της Τεχεράνης να άρει τις κυρώσεις σε αντάλλαγμα για τη διεξαγωγή συνομιλιών,
διαψεύδοντας στην ουσία τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, ο οποίος πως υποστήριξε πως οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να άρουν περιορισμούς ώστε να διευκολύνουν μια συνάντηση.

«Το Ιράν ήθελε να άρω τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σ’ αυτούς για να συναντηθούμε. Είπα, ασφαλώς, ΟΧΙ!», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Τι είχε δηλώσει ο Ροχανί

Νωρίτερα ο  ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε τονίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρθηκαν να άρουν όλες τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα τη διεξαγωγή συνομιλιών, όμως η Τεχεράνη δεν έχει αποδεχθεί ακόμη την προσφορά λόγω της τρέχουσας «τοξικής ατμόσφαιρας».

Ο Ροχανί, μιλώντας κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη όπου βρέθηκε για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε πως συναντήθηκε εκεί με αμερικανούς αξιωματούχους κατόπιν επιμονής της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

«Ήταν ανοικτό για συζήτηση το ποιες κυρώσεις θα αίρονταν και (οι Ηνωμένες Πολιτείες) είπαν ξεκάθαρα πως θα άρουν όλες τις κυρώσεις», είπε ο Ροχανί, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του.

Το Ιράν ήταν έτοιμο για διαπραγματεύσεις, αλλά όχι σε μια ατμόσφαιρα κυρώσεων και πιέσεων, υπογράμμισε ο ιρανός πρόεδρος.

«Αυτή η δράση δεν έγινε με τρόπο που να είναι αποδεκτός, πράγμα που σημαίνει πως μέσα στην ατμόσφαιρα των κυρώσεων και της ύπαρξης κυρώσεων και την τοξική ατμόσφαιρα της μέγιστης πίεσης, ακόμη κι αν θέλουμε να διαπραγματευθούμε με τους Αμερικανούς στο πλαίσιο 5+1, ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το τέλος και το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης», δήλωσε.

Οι τιμές του αργού μειώθηκαν περαιτέρω μετά την πληροφορία αυτή. Είχαν μειωθεί και νωρίτερα μετά την ανακοίνωση της ταχύτερης απ’ ό,τι αναμενόταν ανάκαμψης της σαουδαραβικής παραγωγής και έπειτα από μια πληροφορία της εφημερίδας Wall Street Journal ότι η Σαουδική Αραβία συμφώνησε σε μια μερική κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη. Η τιμή του Brent ήταν κάτω από τα 62 δολάρια το βαρέλι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκληρή απάντηση Ιράν στον Τραμπ: «Θα πλήξουμε Ισραήλ και αμερικανικές βάσεις αν δεχθούμε επίθεση»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες να επέμβει και έχει προειδοποιήσει τους ηγέτες του Ιράν κατά της χρήσης βίας εναντίον των διαδηλωτών
Ντόναλντ Τραμπ 7
Φλέγεται το Ιράν: Επεμβαίνει ο στρατός για να καταστείλει τις διαδηλώσεις – Φόβοι για εκατόμβη νεκρών
Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός τόνισε ότι θα «προστατεύσει αποφασιστικά τα εθνικά συμφέροντα, τις στρατηγικές υποδομές και τη δημόσια περιουσία» - Χωρίς ρεύμα και ίντερνετ η χώρα
Ιράν
9
«Είμαστε μαχητές, μην λυπάστε» το μήνυμα Μαδούρο από τη φυλακή - Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα
Ο έκπτωτος Πρόεδρος της Βενεζουέλας κρατείται σε αμερικανικές φυλακές, μαζί με τη σύζυγό του Σίλια Φλόρες, εν αναμονή της δίκης του
Ο συλληφθείς Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο στο ελικοδρόμιο του Μανχάταν, καθώς κατευθύνεται προς το δικαστήριο
6
Νύχτα λαϊκού ξεσηκωμού στο Ιράν με το θεοκρατικό καθεστώς να εντείνει την καταστολή - «Τελειώνει ο μακρύς εφιάλτης» το νέο μήνυμα Τραμπ
Υπάρχουν νέες αναφορές για ταραχές σε όλο το Ιράν - Νέα βίντεο δείχνουν μεγάλες διαδηλώσεις στην Τεχεράνη και σε αρκετές άλλες πόλεις, όπως τις Ραστ, Ταμπρίζ, Σιράζ και Κερμάν
Καπνός από φωτιά σε τζαμί της Τεχεράνης, μπροστά από πλήθος συγκεντρωμένων αντικαθεστωτικών διαδηλωτών
7