Κόσμος

H Τεχεράνη απορρίπτει «τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές της υποθέσεις» από τη Γαλλία

Σφοδρή ήταν η αντίδραση από την Τεχεράνη στο αίτημα της Γαλλίας για διαφάνεια αναφορικά με την υπόθεση της Φαριμπά Αντελχάχ, της Γαλλοϊρανής ερευνήτριας που κρατείται στο Ιράν. Έκανε λόγο για «απαράδεκτη παρέμβαση».

Η Τεχεράνη έχει συλλάβει από τις 16 Ιουλίου την Αντελχάχ. «Το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί απαράδεκτο το αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης και εκτιμά ότι πρόκειται για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας», επισημαίνεται σε επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στον Τύπο.

«Η νομοθεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα για τους Ιρανούς πολίτες», υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί.

«Η Αντελχάχ είναι Ιρανή πολίτης και χαίρει όλων των δικαιωμάτων που έχει μία Ιρανή πολίτης», υπογραμμίζεται. «Η παρέμβαση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών στην υπόθεση ενός Ιρανού πολίτη είναι άτοπη: όχι μόνο αυτό το διάβημα δεν βοηθά με κανένα τρόπο την υπόθεση, αλλά κινδυνεύει να περιπλέξει τη δικαστική διαδικασία».

Η σύλληψη επιβεβαιώθηκε στις 16 Ιουλίου αν και η Γαλλία την είχε ανακοινώσει μία ημέρα νωρίτερα η Γαλλία.

Σύμφωνα με συγγενείς της πανεπιστημιακού, η Αντελχάχ, μία ανθρωπολόγος που ειδικεύεται στο σιιτικό ισλάμ και είναι διευθύντρια ερευνών στο Κέντρο Διεθνών Ερευνών (CERI) στο πανεπιστήμιο Sciences Po του Παρισιού, συνελήφθη στις αρχές Ιουλίου και έκτοτε κρατείται στη φυλακή στο Εβίν, βόρεια της Τεχεράνης. Οι λόγοι της σύλληψης της παραμένουν άγνωστοι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γιγαντώνεται η σύρραξη στη Μέση Ανατολή: Πολεμική νύχτα με βομβαρδισμούς στην Τεχεράνη και εισβολή Κούρδων μαχητών στο Ιράν
Την ίδια ώρα, το Ιράν απειλεί να χτυπήσει πυρηνική εγκατάσταση του Ισραήλ αν επιδιωχθεί αλλαγή καθεστώτος. Στοχεύει την πυρηνική εγκατάσταση της Ντιμόνα
U.S. Navy
Αναστάτωση στο Ακρωτήρι της Κύπρου το βράδυ της Τετάρτης: Ήχησαν σειρήνες – Το μήνυμα για απειλή
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κύπρου «σε σχέση με την ενεργοποίηση μέτρων ασφαλείας που σημειώθηκε νωρίτερα στις Βρετανικές Βάσεις, διευκρινίζεται ότι δεν έχει εντοπιστεί οποιαδήποτε απειλή»
Ακρωτήρι 7