Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Τζόνσον – Brexit: “Μαζεύουμε τα πράγματά μας και φεύγουμε οριστικά στις 31 Οκτωβρίου”!

Τζόνσον – Brexit: “Μαζεύουμε τα πράγματά μας και φεύγουμε οριστικά στις 31 Οκτωβρίου”!
Reuters

“Θα μαζέψουμε τα πράγματά μας, θα πάρουμε τις τσάντες μας και θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου” έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον σε άρθρο του στις εφημερίδες “The Sun” και “Sunday Express” σχετικά με το Brexit.

“Το μόνο ερώτημα που τίθεται, είναι αν οι Βρυξέλλες θα μας αποχαιρετήσουν με χαρά με μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία ή αν θα αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε (σ.σ. Brexit) από μόνοι μας”, συμπλήρωσε, με νόημα, ο Τζόνσον.

Ωστόσο, τα παραπάνω σχόλια του Βρετανού πρωθυπουργού έρχονται σε αντίθεση με το έγγραφο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που διαβάστηκε σε ένα δικαστήριο της Σκωτίας την Παρασκευή (4.10.2019) και ανέφερε ότι ο Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να συμμορφωθεί με νόμο που ψήφισε το Κοινοβούλιο αυτό το μήνα.

Ο συγκεκριμένος νόμος ζητάει από τον πρωθυπουργό, δηλ. τον Τζόνσον, να ζητήσει καθυστέρηση (ολιγοήμερη;) εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

Δεν είναι σαφές πώς η κυβέρνηση θα επιλύσει τη διαφορά μεταξύ της δημόσιας στάσης του Τζόνσον και της θέσης του δικαστηρίου.

Την Κυριακή (6.10.2019), πάντως, ο Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε τις προτάσεις του στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα καθορίσουν τις προσεχείς ημέρες εάν είναι δυνατή μια συμφέρουσα συμφωνία “διαζυγίου”.

Σημειώνεται πως οι προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού επικεντρώνονται στη διατήρηση ανοιχτών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του μέλους της ΕΕ, της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, σε ένα σημείο που είναι το πλέον κρίσιμο για τη σύναψη της συμφωνίας.

Το Λονδίνο προτείνει από την πλευρά του, να κρατήσει τη Βόρεια Ιρλανδία στενά ευθυγραμμισμένη με τους κανόνες της ΕΕ για το εμπόριο, για μία, ενδεχομένως, παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις