Κόσμος

Στην Καμπούλ ο αμερικανός υπουργός Άμυνας!

Στο Αφγανιστάν κατέφθασε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μαρκ Έσπερ και συγκεκριμένα στην Καμπούλ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ έφθασε σήμερα στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να επαναφέρουν στις ράγες τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, οι οποίες διακόπηκαν ξαφνικά από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα, προκειμένου να θέσουν τέρμα στον πιο μακρόχρονο πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γιατί πήγε Καμπούλ ο αμερικανός ΥΠΑΜ

«Ο σκοπός εξακολουθεί να είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης σε κάποιο σημείο, μιας πολιτικής συμφωνίας, που είναι ο καλύτερος τρόπος προς τα εμπρός», είπε ο Έσπερ στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο Αφγανιστάν. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Άσραφ Γάνι και να επισκεφθεί τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

[read4more]

«Ελπίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και να βρούμε μια πολιτική συμφωνία που να ανταποκρίνεται στους στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε», είπε ο Έσπερ και προσέθεσε πως οι διπλωματικές συνομιλίες περιλαμβάνονται στις αρμοδιότητες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Προσέθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των στρατιωτών τους από 14.000 σήμερα σε περίπου 8.600, χωρίς να επηρεαστούν οι επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας, αν χρειαστεί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, που είχαν σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για την αποχώρηση αμερικανικών και άλλων ξένων στρατευμάτων με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας των Ταλιμπάν, μετά τη βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ που πραγματοποίησαν οι τελευταίοι τον περασμένο μήνα και είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων, περιλαμβανομένου ενός στρατιώτη των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένει ότι έχουν αυξήσει τον ρυθμό των επιχειρήσεων εναντίον των μαχητών στο Αφγανιστάν αφότου ο Τραμπ διέκοψε τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

Η σημερινή είναι η πρώτη επίσκεψη του Έσπερ στο Αφγανιστάν ως υπουργού Εσωτερικών και σημειώνεται σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και αβεβαιότητας από άποψη ασφάλειας σε όλη τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες πως η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη στην ειρήνη και στη σταθερότητα στο Αφγανιστάν, καθώς η αστυνομία ερευνούσε για τον εντοπισμό σορών στα ερείπια ενός τεμένους στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ όπου εκρήξεις βομβών προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 69 ανθρώπων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νεκρός ανώτατος διοικητής του Βορείου Στόλου της Ρωσίας κατά τη συντριβή του An-26 στην Κριμαία
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, η συντριβή του Antonov-26, που βρισκόταν σε υπηρεσία από το τέλος της δεκαετίας του 1960 και είχε χρησιμοποιηθεί και από αεροπορικές εταιρείες για την μεταφορά φορτίου
O Αλεξάντερ Οτροσένκο
Αποκάλυψη CNN: Το άγνωστο παρασκήνιο της διάσωσης του πιλότου από το Ιράν – Η καταστροφή των C-130 και η «μπλόφα»
Οι ιρανικές αρχές υποστήριξαν ότι τα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις τους, ενώ ο Τραμπ δεν έκανε αναφορά σε απώλειες, τονίζοντας ότι «κανένας Αμερικανός στρατιωτικός δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε»
Τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η επιχείρηση των ΗΠΑ / Reuters 6
Νεκρός ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των Φρουρών της Επανάστασης – Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Βηρυτό
Διπλωμάτες των ΗΠΑ, του Ιράν και χωρών της περιοχής συζητούν πιθανή κατάπαυση του πυρός για 45 ημέρες, που θα μπορούσε να οδηγήσει στο οριστικό τέλος του πολέμου στη Μέση Ανατολή σύμφωνα με το Axios
Επιθέσεις στη Βηρυτό 7
Μπαράζ απειλών Τραμπ κατά του Ιράν: «Ο χρόνος λήγει την Τρίτη, θα σας ανατινάξουμε» αν δεν επιτευχθεί συμφωνία
Το Ιράν προειδοποιεί ότι σε περίπτωση επίθεσης κατά των υποδομών του, η Τεχεράνη θα ανταποκριθεί στοχεύοντας παρόμοιες υποδομές των ΗΠΑ, επιμένοντας ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν αυτοάμυνα και όχι επιλογή
Ντόναλντ Τραμπ