Κόσμος

Ιράκ: Διώχνουν από την εξουσία τον πρωθυπουργό Άμπντελ Μάχντι

Μαζικές διαδηλώσεις σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο Ιράκ με την καρέκλα του πρωθυπουργού Άμπντελ Μάχντι να τρίζει. Τον διώχνουν από την εξουσία.

Στους δρόμους βγήκαν και πάλι χιλιάδες διαδηλωτές στο Ιράκλ και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Ταχρίρ, που έχει γίνει επίκεντρο των μαζικών αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων που συγκλονίζει από τις αρχές Οκτωβρίου τη χώρα.

Οι διαδηλώσεις αυξάνουν την πίεση στον πρωθυπουργό Άντελ Άμπντελ Μάχντι αφού ο ισχυρός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ ζήτησε από τον επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου συνασπισμού στο κοινοβούλιο να στηρίξει το αίτημά του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Αφού συμμετείχε στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Νατζάφ, ο Σαντρ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζήτησε από τον Χάντι αλ Αμίρι, επικεφαλής ενός συνασπισμού σιιτικών πολιτοφυλακών που στηρίζονται από το Ιράν, να τον βοηθήσει να εκδιώξει την κυβέρνηση.

Ο Αμίρι από την πλευρά του συμφώνησε: «Θα συνεργαστούμε ώστε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του ιρακινού λαού και να σώσουμε το έθνος», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.

Πριν την ανακοίνωση αυτή, ο Μάχντι είχε απευθυνθεί στον Σαντρ λέγοντάς του ότι θα ήταν πιο εύκολο να συμφωνήσει με τον Αμίρι να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση από το να του ζητούν να παραιτηθεί. «Τότε ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να παραιτηθεί και η νέα κυβέρνηση να αναλάβει καθήκοντα σε διάστημα ημερών, αν όχι ωρών», ανέφερε ο Μάχντι.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές πέρυσι χρειάστηκαν τέσσερις μήνες μέχρις ότου οι βουλευτές επιλέξουν τον πρωθυπουργό της χώρας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Η Γροιλανδία δεν παραχωρείται στις ΗΠΑ – Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επέλθει συμφωνία» λέει η πρωθυπουργός της Δανίας
Η Φρεντέρισεν αρνήθηκε να διευκρινίσει το περιεχόμενο των συνομιλιών με τις ΗΠΑ και συμπλήρωσε πως δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει πόσο θα μπορούσαν να διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν
Ο βασικός ρόλος της μόνιμης παρουσίας της CIA στη Βενεζουέλα: Επαναλειτουργία της πρεσβείας τους στο Καράκας θέλουν οι ΗΠΑ
Σύμφωνα με το CNN, η CIA έχει συμβάλει στην ανατροπή του Μαδούρο και είναι έτοιμη να βοηθήσει ενεργά στη διαχείριση των σχέσεων της κυβέρνησης Τραμπ με τη νέα ηγεσία της Βενεζουέλας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δίνει συνέντευξη Τύπου μετά την αμερικανική στρατιωτική επίθεση στη Βενεζουέλα, στο Παλμ Μπιτς.