Πολιτική

Καραμανλής: Γερασμένα τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα – Κίνητρα για αντικατάσταση

Επικίνδυνα γερασμένο χαρακτήρισε τον στόλο των αυτοκινήτων στην Ελλάδα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής καθώς ο μέσος όρος στην χώρα μας είναι 15,4 έτη έναντι 9,9 της ΕΕ.

Ο κ. Καραμανλής εγκαινίασε την έκθεση «Αυτοκίνηση Anytime 2019» στο παλαιό Αεροδρόμιο και τόνισε πως “η χώρα χρειάζεται αυτοκίνητα που να ρυπαίνουν λιγότερο και να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτή την κατάσταση έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Και την αντιμετωπίζουμε άμεσα”.

“Όπως ξέρετε”, είπε ο κ. Καραμανλής, “επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για «καθαρά» αυτοκίνητα, με ξεκάθαρες προτεραιότητες: Να δώσουμε κίνητρα για την αντικατάσταση πολλών από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα, με αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, όπως επιτάσσει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Να διευκολύνουμε την εισαγωγή ποιοτικών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro5 και Euro6. Να κινητροδοτήσουμε, σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Οικονομικών, την αγορά νέων αυτοκινήτων.

Ήδη, όπως θετικά μας πιστώνεται, καταγράφεται μία σημαντική αύξηση της αγοράς, η οποία ξεπερνάει το 20%. Αυτό, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης, η αγορά του αυτοκινήτου έπεσε έως και 80%.”

Ο υπουργός διευκρίνισε όμως ότι, «παράλληλα, με τα κίνητρα, θα υπάρξουν και κάποια φορολογικά και δασμολογικά αντικίνητρα, στην εισαγωγή εκείνων των μεταχειρισμένων, που είναι παλαιάς τεχνολογίας, και δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές».

Ο κ Καραμανλής ανέφερε ότι “το τελευταίο διάστημα, ως Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ανοίγουμε τη συζήτηση για την οδική ασφάλεια, αλλά και για την ανάγκη ανανέωσης των αυτοκινήτων. Και πρόσθεσε ότι εδώ πρέπει να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα δύο προβλήματα: αφενός ότι τα κόστη που πληρώνει σήμερα ο Έλληνας για να αγοράσει αυτοκίνητο είναι σε πολλές περιπτώσεις παράλογα – και για αυτό βέβαια ο μόνος που δεν φταίει είναι η ίδια η αγορά του αυτοκινήτου και οι άνθρωποί της. Και αφετέρου ότι η κλιματική αλλαγή μας χτυπάει ήδη την πόρτα και πρέπει άμεσα να λάβουμε μέτρα για το περιβάλλον”.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ενώ μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ρύπανσης οφείλεται στα Ι.Χ. αυτοκίνητα, στην Ελλάδα ο μέσος όρος ηλικίας των Ι.Χ. είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Συνεπώς, τόνισε, «πρέπει να δράσουμε τώρα πριν είναι αργά».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν χαρίζει τη δυναμική που καταγράφει – Τι ισχύει για τη συνεργασία με Κασσελάκη
Τα στελέχη του Κινήματος Δημοκρατίας σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για εκλογική συνεργασία, ευελπιστούν ωστόσο ότι μέσα από αυτή την κίνηση θα προκύψει η δημιουργία ενός «αλλού πόλου»
Ο Στέφανος Κασσελάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Τo αίτημα Μητσοτάκη στη Μελόνι για σύγχρονα τρένα από τη Hellenic Train και το «καμπανάκι» για την αμυντική συνεργασία της με τον Ερντογάν
Στη Ρώμη σήμερα ο Μητσοτάκης - Η ατζέντα της συνάντησης με την Ιταλίδα ομόλογό του - Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τη σύσταση Προανακριτικής
Κυριάκος Μητσοτάκης με Τζόρτζια Μελόνι 1
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1