Κόσμος

Ακυρώνεται η εκδήλωση για τον Πινοσέτ μετά από θύελλα αντιδράσεων

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Σάο Πάουλο ανακοίνωσε πως θα ακυρώσει την εκδήλωση στη μνήμη του δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ που επρόκειτο να γίνει στις 10 Δεκεμβρίου.

Η εκδήλωση για τον δικτάτορα Πινοσέτ, ανήμερα μάλιστα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε προγραμματιστεί κατόπιν αιτήματος ενός βουλευτή, συμμάχου του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο.

“Σήμερα Πέμπτη θα υπογράψω μια πράξη για να εμποδίσω τη διεξαγωγή της εκδήλωσης στη μνήμη του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ”, ανέφερε στο Twitter ο πρόεδρος του Alesp, Καουέ Μάκρις, που προέρχεται από το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του πρώην προέδρου Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο.

Ο Καρντόσο έζησε για ένα διάστημα εξόριστος στη Χιλή, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία, αλλά κατόπιν εγκαταστάθηκε στη Γαλλία.

Ο βουλευτής που ήθελε να τιμηθεί η μνήμη του Πινοσέτ είναι ο Φρεντερίκο Ντ’ Άβιλα, του Σοσιαλιστικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PSL), της παράταξης με τη στήριξη της οποίας κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2018 ο Μπολσονάρο.

Για “προσβολή στη δημοκρατία και στη μνήμη των θυμάτων” ενός “βάναυσου καθεστώτος” έκανε λόγο ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στο Σάο Πάουλο, Μπριέκ Πον.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ καλεί τον Πούτιν να συναντήσει τον Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη – «Προϋπόθεση η κατάπαυση του πυρός»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας τόνισε ωστόσο ότι η κατάπαυση του πυρός είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση για την Ουκρανία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι