Κόσμος

Γερμανία: “Επίσημη πρώτη” για τη νέα ηγεσία του SPD

Σε "καλή ατμόσφαιρα" πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η πρώτη σύσκεψη του κυβερνητικού συνασπισμού με την συμμετοχή της νέας ηγεσίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς.

Οι αρχηγοί των κυβερνητικών κομμάτων συμφώνησαν να συναντώνται τακτικά, με την επόμενη συνάντηση να έχει προγραμματιστεί ήδη για το τέλος Ιανουαρίου.

Πριν από την συνάντηση, η κυρία Έσκεν, με δηλώσεις της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) διαβεβαίωσε ότι το SPD δεν σκοπεύει «να φέρει την κυβέρνηση στο χείλος του γκρεμού».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που μετέδωσε το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, οι συμπρόεδροι του SPD έθεσαν ως βασικές προτεραιότητες την αύξηση του κατώτατου μισθού, την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και την εγκατάλειψη της απόλυτης θέσης περί ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

«Σε τελευταία ανάλυση μπορούμε να κάνουμε μόνο αυτό που χρειάζεται η Γερμανία», αντέταξε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Σέντερ, απορρίπτοντας την πρόταση για δημιουργία νέων χρεών, ενώ τόνισε την ανάγκη τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να δράσουν ενόψει των προκλήσεων του μέλλοντος «αντί να περιχαρακώνονται πίσω από αποφάσεις των κομματικών συνεδρίων». Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ (CDU) κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει την ομφαλοσκόπηση. Μάλιστα, σε δηλώσεις του στο dpa αρνήθηκε να τοποθετηθεί ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα αντέξει ή όχι. «Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για την συνεχή ενασχόληση ενός κυβερνητικού συνασπισμού με τον εαυτό του, ο οποίος κάθε εβδομάδα διαβουλεύεται για το εάν έχει ακόμη διάθεση», είπε χαρακτηριστικά.

Η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία έφθασε στην Καγκελαρία κατευθείαν από την κορβέτα Λούντβιχσχάφεν – πλέει στα ανοιχτά της Κύπρου, στο πλαίσιο αποστολής των Ηνωμένων Εθνών – ακόμη εν πλω έσπευσε να απορρίψει κάθε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο ισραηλινός πιανίστας Αλόν Άαχελ περιγράφει τα όσα βίωσε ως όμηρος της Χαμάς – «Με ξερίζωσαν από την πραγματικότητα και με έβαλαν στην κόλαση»
Τι λέει για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε και για τις συνθήκες που έζησε - «Δεν είσαι άνθρωπος, είσαι ζώο», περιγράφει
Ο Alon Ohel
Ανεξέλεγκτη επιδημία δάγκειου πυρετού και τσικουνγκούνια σφυροκοπά την Κούβα – 33 νεκροί, ανάμεσά τους 21 παιδιά
Η επιδημία φέρεται πως εξαπλώθηκε λόγω της συσσώρευσης σκουπιδιών σε δρόμους και του στάσιμου νερού σε δεξαμενές σε σπίτια - Ελλιπείς οι ψεκασμοί για τα κουνούπια λόγω οικονομικής κρίσης
Άνθρωπος
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες του Κονγκό και της Ρουάντας για την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης
Οι πρόεδροι της Ρουάντας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό θα υπογράψουν στον Λευκό Οίκο μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Ουάσιγκτον
Ντόναλντ Τραμπ
Στους 1.160 οι νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι από τις πλημμύρες σε Ινδονησία και Νοτιοανατολική Ασία - Τεράστιες καταστροφές στη Σρι Λάνκα
Στη Σρι Λάνκα, τουλάχιστον 390 είναι οι νεκροί και 352 οι αγνοούμενοι - Πρόκειται για τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί μετά το τσουνάμι του 2004
Άνθρωποι περπατούν μέσα σε πλημμυρισμένο δρόμο, μετά τον κυκλώνα Ditwah στην Κελάνια της Σρι Λάνκα