Κόσμος

Τζόνσον: «Ο Σουλεϊμανί είχε αίμα Βρετανών στρατιωτών στα χέρια του»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε σήμερα την Τεχεράνη να επιδιώξει «επειγόντως αποκλιμάκωση» της έντασης καταδικάζοντας την ιρανική πυραυλική επίθεση σε βάσεις του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων στο Ιράκ.

Ο Τζόνσον, μάλιστα, υπερασπίστηκε τη δολοφονία από τις ΗΠΑ του Ιρανού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος είχε «αίμα Βρετανών στρατιωτών στα χέρια του».

«Φυσικά, καταδικάζουμε την επίθεση στις ιρακινές στρατιωτικές βάσεις που φιλοξενούν τις συμμαχικές δυνάμεις», δήλωσε ο Τζόνσον μπροστά στο κοινοβούλιο για τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε τα ξημερώματα η Τεχεράνη σε αντίποινα για τη δολοφονία Σουλεϊμανί.

«Το Ιράν δεν πρέπει να επαναλάβει αυτές τις απερίσκεπτες και επικίνδυνες επιθέσεις, αλλά θα πρέπει να επιδιώξει επειγόντως μια αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.

Τι είπε ο Τζόνσον με τον Τραμπ

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, «υπογράμμισε τη σημασία της επείγουσας αποκλιμάκωσης για να αποφευχθεί μια νέα σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ προγραμματίζεται να συναντηθεί με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα καθώς και με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο αύριο Πέμπτη.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε στους Βρετανούς βουλευτές σε συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων ότι δεν υπήρχαν «θύματα» στην αμερικανική πλευρά και ότι «κανένα μέλος του βρετανικού προσωπικού δεν τραυματίστηκε» στην πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης.

Σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα» και ότι ο Ιρανός στρατηγός «είχε στα χέρια του αίμα Βρετανών στρατιωτών».

Μετά τη δολοφονία του αρχιτέκτονα της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, το Ηνωμένο Βασίλειο μετέφερε από τη Βαγδάτη το μη απαραίτητο προσωπικό του.

Δύο πολεμικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού έχουν αναπτυχθεί για να συνοδεύουν εμπορικά πλοία με βρετανική σημαία στο Στενό του Χορμούζ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμ απειλεί τον Έλον Μασκ: «Χωρίς επιδοτήσεις θα πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι του στην Νότια Αφρική»
«Τέλος οι εκτοξεύσεις Πυραύλων, οι Δορυφόροι ή η Παραγωγή Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων και η χώρα μας θα εξοικονομήσει μια περιουσία», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του
Ο Έλον Μασκ μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ 2
Η Ευρώπη παραλύει από τους καύσωνες: Τι είναι το «heat dome» και γιατί οι ειδικοί το ονομάζουν «σιωπηλό δολοφόνο»
Αυξήθηκαν οι εισαγωγές ατόμων στα νοσοκομεία της Ιταλίας - Σε συναγερμό Γαλλία και Γερμανία για την εκδήλωση πυρκαγιών - Η Ευρώπη έχει την ταχύτερη θέρμανση στον κόσμο συγκριτικά με τις άλλες ηπείρους
Άνθρωποι
Ο Τραμπ εγκαινιάζει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες»: Θα κοστίζει 450 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, θα κρατούνται έως 5.000 μετανάστες
«Αν κανείς αποπειραθεί να αποδράσει δεν θα τον περιμένουν και πολλά, μόνο αλιγάτορες και πύθωνες - Αντιδράσεις από τους αντιπάλους του Τραμπ και τους οικολόγους για την καταστροφή του μοναδικού περιβάλλοντος
Αλιγάτορας
3
Ο Αραγτσί «αδειάζει» τον Τραμπ: «Θα αργήσουμε τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ – Μπορούμε γρήγορα να ξεκινήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου»
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει τα «μούτρα» με την Τεχεράνη - Το Ιράν ξεκαθάρισε πως θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις μόνο αν του δοθεί εγγύηση από τις ΗΠΑ πως δεν θα βομβαρδιστεί ξανά
Αμπάς Αραγτσί
Συλλήψεις δημοσιογράφων και σκιτσογράφων στην Τουρκία για σκίτσο του Μωάμεθ - Οργή και αντιδράσεις κατά σατιρικού περιοδικού
Πρόκειται για μια γελοιογραφία στην οποία εμφανίζονται ο Μωάμεθ και ο Μωυσής να ανταλλάσσουν χαιρετισμό πάνω από μία πόλη της Μέσης Ανατολής που βομβαρδίζεται
Το επίμαχο σκίτσο του Μωάμεθ
3