Κόσμος

Κοινό φορτιστή για όλες τις συσκευές ζητούν οι ευρωβουλευτές

Την υποχρεωτική υιοθέτηση ενός κοινού φορτιστή για όλες τις φορητές συσκευές ως τον Ιούλιο του 2020, ζήτησαν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές.

Παράλληλα τόνισαν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει επειγόντως δράση για την ελάττωση των ηλεκτρονικών σκουπιδιών. Το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου εγκρίθηκε με 582 ψήφους έναντι 40 και 37 αποχών.

Επίσης οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση:

1.να πάρει μέτρα που θα διασφαλίσουν τη διαλειτουργικότητα των ασύρματων φορτιστών για τις διάφορες φορητές συσκευές.

2. να εξετάσει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αύξηση του όγκου των καλωδίων και φορτιστών που ανακυκλώνονται.

3. να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές δε θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να αγοράζουν φορτιστή με κάθε νέα συσκευή, καθώς «θα πρέπει να θεσπιστούν στρατηγικές για την αποσύνδεση των δύο προϊόντων μέσω της λύσης του κοινού φορτιστή», αλλά και ότι «κάθε μέτρο που αποσκοπεί στην αποσύνδεση θα πρέπει να αποφεύγει δυνητικά υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που επικαλείται το ΕΚ, περίπου 50 εκατ.τόνοι ηλεκτρονικών σκουπιδιών παράγονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή περισσότερα από 6 κιλά κατά άτομο.

Στην Ευρώπη, το σύνολο των αποβλήτων αυτών που παράχθηκε το 2016 ήταν 12,3 εκατ. τόνοι, που ισοδυναμούν με 16,6 κιλά ανά κάτοικο. Ο περιορισμένος «κύκλος ζωής» κάποιων συσκευών επιβαρύνει την κατάσταση περαιτέρω, υπογραμμίζει το ψήφισμα.

Σημειώνεται ότι το 2009 υπήρχαν περισσότεροι από 30 τύποι φορτιστών, ενώ σήμερα μόνο τρεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δεν βλέπει κανένα νόημα στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία – Χάνεται και η τελευταία ελπίδα στη Γάζα
Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Γάζας σε σωρούς από συντρίμμια και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους
Βομβαρδισμός στη Λωρίδα της Γάζας
Φρίντριχ Μερτς: Ο πρώτος καγκελάριος που δεν εκλέχτηκε από τον α’ γύρο – «Πρέπει να σκεφτεί γιατί δεν τον στήριξαν»
Πώς κάλυψαν τα γερμανικά ΜΜΕ την ανταρσία των βουλευτών στον νέο καγκελάριο - Η ταπεινωτική ήττα του και το σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία της Γερμανίας
Φρίντριχ Μέρτς
Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Στους 36 οι νεκροί άμαχοι, δεκάδες τραυματίες – Βομβαρδισμοί και εχθροπραξίες στο Κασμίρ
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα μικρό παιδί ηλικίας 3 χρόνων - Η αντίδραση των ΗΠΑ και οι εντάσεις που ξεκίνησαν από τη σφαγή αμάχων στο Κασμίρ στις 22η Απριλίου
Στρατιώτες 2